B.O.O.S.Bart de Graaff werd in de tweede helft van de jaren '80 bij het grote publiek bekend dankzij een koekjesreclame met de slogan "zeg maar nee, dan krijg je er twee". Hij was toen al volwassen, maar vanwege een nierziekte zag hij er uit als een jongen van 10 jaar. Dankzij het spotje werd Bart gevraagd een kinderprogramma te maken voor Veronica. In eerste instantie stonden er 12 afleveringen gepland, maar B.O.O.S. zou jaren op televisie te zien zijn. Tot ver over de grenzen kreeg het programma erkenning, onder andere door een Engelstalige versie voor Super Channel en een nominatie voor een Emmy, de prestigieuze Amerikaanse televisieprijs.

B.O.O.S.De afkorting uit de titel stond voor Bart Omroep Organisatie Stichting, want Bart was een eigen omroep begonnen en presenteerde zijn programma vanuit een kelderstudio waar het een komen en gaan was van gasten. Om een beetje op een omroepdirecteur te lijken had hij zijn haar geel geverfd en droeg hij een bril - een sigaar ging hem net wat te ver. Achter zijn desk presenteerde Bart allerlei onderwerpen. Door zijn uiterlijk en zijn unieke manier van presenteren voelden kinderen zich snel op hun gemak. Ook trok Bart het land in om reportages te maken over onderwerpen die kinderen leuk vinden, zoals ballonvaren, vliegtuigen en werken bij de politie of brandweer.

B.O.O.S.De laatste zes afleveringen van B.O.O.S. stonden in teken van een kinderopvangtehuis in Suriname. Nadat Bart zelf ter plekke was geweest en gezien had dat de kinderen vaak geen leermiddelen of speelgoed hadden begon hij een inzamelingsactie. Een jaar na de actie ging hij terug naar Suriname om te zien of het geld goed besteed werd. Later ging Bart zich toeleggen op programma's voor volwassenen, ondanks aanhoudende gezondheidsproblemen. Ook werd hij voorzitter van zijn eigen omroepvereniging BNN, die sinds 6 september 1999 uitzendt. Helaas heeft hij maar kort van het succes kunnen genieten, want zijn ziekte werd hem op 25 mei 2002 fataal.

Als blijvende herinnering aan Bart hebben vrienden en familie de Bart Foundation opgericht, een stichting die jonge mensen met een ingrijpende ziekte de kans biedt hun ambitie waar te maken.

 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 15 mei 2005
Laatste aanvulling: 14 mei 2015

© Veronica

1000 Resterende tekens


rinus
Bart voor mij was hij de MAN de het omroepwezen heeft versteld staan. Ik mis hem vaak , om hem kon je lachen hij durfde meer dan iedereen.. Bart je was echt TOP !
vincentjanssens
bart je bent te grappigdat ongeluk had niet gebeurd mogen zijnhad graag nog van je gehoord ik ga zelfs huilen van het lachen van giel de la turettehaha. je leest dit nietmaar je hebt vele fans en je film is ook top!Zeg maar nee, dan krijg je er twee!nou doei!
mark
Word herhaald op HILVERSUM best :-)

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Mikke Makke Marsepein

Mikke Makke Marsepein (1978)

Op 18 november 1978 vond de intocht van Sinterklaas plaats in Medemblik, een stadje aan het… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Mikke Makke Marsepein

Mikke Makke Marsepein (1978)

Op 18 november 1978 vond de intocht van Sinterklaas plaats in Medemblik, een stadje aan het… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Bij Sinterklaas

Bij Sinterklaas (2006)

Wanneer Viviënne op vakantie in Spanje twee pieten op het strand tegenkomt, die tegen haar… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven