Brandweerman Sam (vanaf 1990)

Brandweerman SamGebaseerd op hun eigen ervaringen bedachten Dave Gingell and Dave Jones, twee voormalige brandweermannen, de avonturen van brandweerman Sam. Met dit idee gingen ze naar Mike Young, producent van de tekenfilmserie SuperTed, die er wel wat in zag. Hij ging met het voorstel naar S4C, een zender in Wales. Illustrator Rob Lee kreeg vervolgens de opdracht om de personages en de verhaallijnen verder uit te werken. Ook hij had meegewerkt aan SuperTed, maar voor de belevenissen van Sam werd gekozen voor stop-motion, de animatietechniek met poppen waarbij beeldje voor beeldje wordt opgenomen.

Brandweerman SamEen tijdrovende klus omdat in een seconde 25 beeldjes gaan. Fireman Sam debuteerde met kerst 1985 op de zender S4C met zes afleveringen gesproken in het Welsh. De Britse BBC kocht de kleuterserie aan en zond deze, voorzien van een Engelse nasynchronisatie, voor het eerst uit in 1987. Al snel volgden andere landen waaronder Nederland. Sam de brandweerman woont in het aan zee gelegen plaatsje Piekepolder. Onder leiding van commandant Staal komen hij en zijn collega’s Elvis en Jenny in actie bij brand of als er iemand in nood is, soms geholpen door helikopterpiloot Tom.

Brandweerman SamMeer dan eens moet de brandweer uitrukken door toedoen van Norbert Puk, een ondernemend jongetje dat vaak in de problemen komt maar het niet slecht meent. Na drie vervolgreeksen leek er in 1994 een einde aan de serie te komen, maar Sam bleef populair en beleefde nieuwe avonturen in 2003. De stop-motiontechniek was inmiddels ook verbeterd, onder andere met computeranimatie zodat de monden ook bewegen. De meest recente afleveringen zijn helemaal computergeanimeerd. Dit kost minder tijd en is dus ook minder kostbaar. De serie is over de hele wereld te zien en producent HiT Entertainment heeft meerdere reeksen gemaakt.

In het seizoen 2014-2015 was brandweerman Sam ook in de Nederlandse en Vlaamse theaters te zien met de muzikale voorstelling 'Piekepolder op stelten'. In 2016 volgde de voorstelling 'Brandweerman Sam live!: Sam redt het circus!' en een jaar later de bioscoopfilm 'Ufo alarm!'.
 
 


Publicatiedatum: 31 december 2011
Laatste aanvulling: 3 mei 2018

© Bumper Films/Siriol Productions/HiT Entertainment/CineMeta Digital/Bridge Entertainment Group

Tags: VARA, 1990, Jaren 90, RTL 8, KinderNet 5

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

animatiefiguur
IK KEEK DIT VROEGER OOK;-)
Teun
Hoi ik ben teun en ben 12jaar.ik had vroeger de oude dvd en heb er hele goeie herinneringen aan.ik zou graag de intro nog eens in het nederlands horen zou iemand hem willen sturen naar mij?mijn Email is teuntjeleij@liv e.nlalvast bedankt teun;-)
Don Quichot

Don Quichot (1981-1982)

In 1605 publiceerde Miguel de Cervantes "El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha", oftewel… Lees meer
De DD Show

DD Show, De (1989)

Omschrijving Nederlandse spelshow waarin leerlingen van bassisscholen tegen elkaar uitkomen in twee… Lees meer
G.I. Joe

G.I. Joe (1988-1990)

David Breger werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gevraagd een stripverhaal te maken voor het… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven