Briefgeheim (1983)

BriefgeheimBehalve als politicus in de Tweede Kamer voor D'66 werd Jan Terlouw in de jaren 70 ook bekend als schrijver. Hij is de auteur van spannende jeugdboeken als 'Koning van Katoren' en 'Oorlogswinter', dat net als 'Briefgeheim' tot een televisieserie werd bewerkt. Het verhaal gaat over drie bevriende scholieren: Eva, Jackie en Thomas. Eva en Jackie zitten bij elkaar in de klas en Thomas is het jongere broertje van Jackie dat nergens bang voor is. De ouders van Eva maken tot haar verdriet veel ruzie. Jackie en Thomas vinden dat Eva hen maar eens een lesje moet leren door een avondje niet thuis te komen.

BriefgeheimIn werkelijkheid logeert Eva op zolder bij Jackie en Thomas, waar ze samen een geheim hol hebben gemaakt. De volgende dag blijkt dat Eva verdwenen is. Ze is wel op de zolder geweest want ze heeft, in geheimschrift, in een boek geschreven. Als Eva na drie dagen slapend in het hol wordt gevonden, kan ze zich niet herinneren waar ze al die tijd is geweest. Haar verdwijning heeft iets te maken met de geheimzinnige brief die Eva in de tuin van de buurman, kolonel Brandsema, heeft gevonden. Ook de vreemde invalster op school, juffrouw Tijnman, heeft iets met de zaak te maken, want zij weet het geheimschrift te ontcijferen.

BriefgeheimEva, Jackie en Thomas gaan op onderzoek uit en raken betrokken bij een spionagezaak... De 14-jarige hoofdrolspeelster Leontine Ruiters zou vele jaren later pas echt bekend worden als bordjesomdraaister bij Rad van Fortuin en, inmiddels getrouwd met Marco Borsato, als actrice Leontine Borsato in onder andere Voetbalvrouwen en als presentator van onder meer Bonje met de Buren. Voor haar aandeel in Briefgeheim kreeg ze duizend gulden waarvan ze een racefiets en een radiocassetterecorder kocht. In 2010 is het boek van Jan Terlouw opnieuw verfilmd, nu als speelfilm met onder anderen Hanna Obbeek en Daan Schuurmans in de hoofdrollen.
 
 


Met dank aan Maurice Smeink
Met dank aan Veronica Magazine voor toestemming herpublicatie
Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 23 juli 2012

© Added Films Holland/Veronica/Video-Film Express/BFD Home Entertainment

Tags: Veronica, Jaren 80, 1983

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

elza
als iemand de film wil zien kun je hem bestellen op bol.com
romy
heey ik heb de film gezien met een vriendin we hadden hem gehuurd bij de bieb dzzzz

Meer televisie-sentiment

De wereld rond in 80 dagen

Wereld rond in 80 dagen, De (1980-1981)

Van alle boeken die Jules Verne schreef is 'De reis om de wereld in 80 dagen' één van de bekendste.… Lees meer
Charlie Brown en het kleine grut

Charlie Brown en het kleine grut (1970)

Omschrijving Reeks Amerikaanse tekenfilms, gebaseerd op de strip 'Peanuts' van Charles M. Schulz. Lees meer
De Vuurtorenfamilie

Vuurtorenfamilie, De (1990-2005)

Een behekste vuurtoren, een onderbroek met superkrachten, een leeftijdsmachine en een groene baby… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven