Brigadier DogBrigadier Dog is een niet al te slimme 'deputy' (hulpsheriff) uit Mississippi die de meeste tijd besteedt aan het vangen van Muskie de muskusrat en Fred de mol. Daarnaast probeert hij de wet uit zijn hoofd te leren en zijn sheriff te vriend te houden. Muskie en Fred zitten brigadier Dog vooral dwars wanneer ze weer eens watermeloenen of eieren willen stelenl. Fred is zo goed als blind en moet daarom wanneer ze op de vlucht slaan de staart van Muskie vasthouden. Brigadier Dog moet zich daarnaast verantwoorden bij de echte sheriff. In de zomer van 1972 was deze tekenfilmserie uit 1962 iedere avond te zien.

Met afleveringen van vier tot zes minuten was het de ideale vervanger van de Fabeltjeskrant, met herhalingen in 1974 en 1975. De Nederlandse vertaling heeft enkele bekende uitspraken opgeleverd. "Gebeurt er, gebeurt er?" van Fred en "Tsjoe Muskie" van brigadier Dog zijn na meer dan 40 jaar nog altijd niet vergeten. Regisseur Ralph Bakshi zou later onder andere tekenfilmversies maken van de Hulk en Spiderman. Ook het eerste deel van 'The Lord of the Rings' werd door hem verfilmd, waarbij hij animatie en 'levende' beelden met elkaar combineerde.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 23 juli 2012

© Terrytoons

1000 Resterende tekens


Harry Schreuder
ik keek altijd naar brigadier dog, en mijn vader had in die tijd een video rekorder(zwart wit) de banden zijn er nog, maar het is een losse spoel, net als op een oude bandrekorder. als ik het overgezet heb op een gangbaar systeem laat ik het weten. groetjes, harry
Jantje
Ik herinner me uitsluiten de opmerking: "Hee Muskie" of zoiets. Zal eens op YouTube gaan kijken. Bedankt ePloeg
Leo Marcel Van Leeuwen
Ik vond brigadier dog altijd ontzettend leuk.Als je tekenfilms van brigadier dog wil zien kijk je naar www.webbers.nl.Daar vind de leukste tekenfilms.

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Willie en Nellie

Willie en Nellie (1996-1999)

In navolging van Villa Achterwerk van de VPRO wilden de omroepen AVRO, KRO en NCRV ook een… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Kijkdoos

Kijkdoos (1974)

Omschrijving Nederlandse kinderserie met verschillende door de kijkdoosfee gepresenteerde… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

MASK

MASK (1986)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie over een team geheim agenten, MASK, die het opneemt tegen… Lees meer