CalimeroHet zwarte kuikentje Calimero is afkomstig uit Italië en was in 1963 daar voor het eerst te zien in reclamefilmpjes. Hij was eigenlijk niet zwart maar smerig en zou dankzij het wasmiddel Ava stralend schoon worden. Bedenker van het tekenfilmfiguurtje was Toni Pagot. De naam ontleende hij aan de kerk San Calimero, waar hij getrouwd was. Omdat schoonmaakmiddelen vooral door vrouwen gekocht werden bedacht hij een zielig kuikentje waar iedere huisvrouw medelijden mee zou hebben. Zijn creatie had succes want al snel kreeg Calimero, altijd met een gebarsten half eierdopje op zijn kopje, een eigen tekenfilmserie.

CalimeroDe serie begon aanvankelijk met een lengte van één minuut maar al snel werden de afleveringen langer. De filmpjes maakte Pagot samen met zijn broer Nino en werden ook buiten Italië populair. In vrijwel iedere aflevering komt de brave Calimero in de problemen. Die worden vaak veroorzaakt door de pesterige Pieter Eend, die er dan ook nog voor zorgt dat zijn vriendinnetje Priscilla boos op hem wordt. Omdat hij klein van stuk is, schuift hij daar alle schuld op af met zijn standaardzinnetje "zij zijn groot en ik is klein, da's niet eerlijk, oh nee". In Nederland werd deze tekst ingesproken door de hoorspelactrice Corry van der Linden.

Calimero"Zij zou dat vanaf begin jaren '70 tot ver in de jaren '90 blijven doen. In de manier waarop Corry van der Linden Calimero "pápa" en "máma" laat zeggen is zijn Italiaanse herkomst nog te horen. Toni Pagot, die voluit Antonio Pagotto heette, gaf Corry van der Linden persoonlijk een compliment voor haar vertolking. Hoe populair Calimero was blijkt wel uit het feit dat zij in 1973 een gouden plaat ontving voor 25.000 verkochte langspeelplaten. Na de eerste reeks uit de jaren 70 werden vanaf 1992 in Japan nieuwe afleveringen gemaakt. Deze waren moderner van opzet, zo heeft Calimero een computer en een skateboard.

Ook werden er nieuwe personages geïntroduceerd waaronder het groene vogeltje Valerio dat graag filmregisseur wil worden. Inmiddels is Calimero zo'n begrip geworden dat hij zelfs in het woordenboek staat. "Calimerocomplex" is terug te vinden in de Dikke Van Dale, en wordt omschreven als "het gevoel of bewustzijn dat men vanwege zijn geringe omvang niet serieus wordt genomen en geen invloed kan uitoefenen". In 2014 werd een nieuwe, computer geanimeerde reeks gemaakt die voor het eerst te zien was op Z@ppelin op 13 oktober.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 28 mei 2017

© Pagotfilm/Rever/Tôei Animation/Wim Pel Productions

1000 Resterende tekens


Gast
Heeft iemand misschien de bladmuziek van calimero? En calimero het liedje, maar dan alleen met muziek, zonder de woorden??
animatiefiguur
erg leuke serie keek het vroeger met plezier ik ben ook klein dus weet de zelfde ervaring als calimero
Gast
Want zij zijn groot en ik is klein en dat is heel gemeen! Hij is zo cool! En ook echt als ie net geboren is, zegt zijn vader: ach loop naar de maan en dan komt hij heel onschuldig jippiejippie ik mag naar de maan lopen! I LOVE HIM!(

Keek jij hier vroeger ook naar?

Dag Sinterklaas

Dag Sinterklaas (1994-1995)

Elk jaar geeft Sinterklaas cadeautjes weg aan kinderen over de hele wereld. Moet de Sint al die… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

DVD: De Club van Sinterklaas - De Generale

Club van Sinterklaas, De - De generale

Uitgever: Bridge Entertainment Group Speelduur: 50 minuten Datum: 24 november 2007 Beschrijving Het… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Het zoekgeraakte boek

Zoekgeraakte boek, Het (1968)

Nadat Sinterklaas op 16 november 1968 in het Zeeuwse Veere is aangekomen blijkt het grote boek,… Lees meer