Captain Planet (1991-1994)

Captain PlanetOm kinderen meer bewust te maken van de kwetsbaarheid van de aarde bedacht Ted Turner, oprichter van CNN, een tekenfilmserie waarin milieuvervuiling centraal staat. Bekende acteurs spraken de stemmen in en er werd ook een speelgoedlijn opgezet. Gaia, godin van de aarde, maakt zich zorgen om de planeet die steeds meer vervuild raakt. Ze geeft vijf magische ringen aan evenveel jongeren uit alle delen van de wereld, de planeteers. Iedere ring vertegenwoordigt een natuurelement. De ring van Kwame uit Afrika staat voor aarde en die van Wheeler uit Noord Amerika voor vuur. De ring van de Russische Linka symboliseert wind en water hoort bij de ring van Gi uit Azië.

Captain PlanetMa-Ti uit Zuid Amerika is de jongste planeteer en heeft een ring die symbool staat voor het hart, oftewel liefde en gevoel. Het vijftal verplaatst zich door de lucht met een door een zonne-energie aangedreven voertuig. Van Gaia krijgen de planeteers te horen waar er dringend actie moet worden ondernomen, bijvoorbeeld bij vervuiling door zure regen of smog. De veroorzakers maken meestal deel uit van de Eco-villians, een groep milieuverontreinigers met namen als Duke Nukem en Hoggish Greedly. Teamwerk is van belang en wanneer het niet lukt om samen een probleem op te lossen kan met de vijf ringen de hulp in worden geroepen van Captain Planet.

Captain PlanetDeze blauwe superheld dankt zijn krachten aan de natuurelementen maar is daarom ook kwetsbaar. Wanneer de vervuiling is bestreden neemt Captain Planet afscheid met "the power is yours!". Deze woorden zijn ook gericht aan de televisiekijkers die in de laatste 30 seconden van iedere aflevering te horen krijgen hoe zij zelf natuur en milieu kunnen beschermen. Na het derde seizoen namen de Hanna-Barbera Studio's, inmiddels onderdeel van Turner Broadcasting System, de reeks over van DiC Entertainment. Op een paar kleine wijzigingen na bleef de opzet van de serie gelijk, al werd de titel gewijzigd in The new adventures of Captian Planet.

 


Publicatiedatum: 1 januari 2008
Laatste aanvulling: 23 juli 2012

© TBS/DiC Entertainment/Hanna-Barbera Productions

Tags: RTL 4, Veronica, Jaren 90, 1991

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Werner Neelen
Een serie met een hele mooie boodschap. Is ie al op DVD?
Niels
@ mano, 28-05-2008wat een beetje googlen al niet kan doen:http://www.mininova.org/tor/495710

Meer televisie-sentiment

Warreltaal

Warreltaal (1990)

Omschrijving Nederlandse educatieve kleuterserie waarin aan de hand van de avonturen van een beer… Lees meer
Tales from the Cryptkeeper

Tales from the Cryptkeeper (2000)

Omschrijving Amerikaans-Canadese tekenfilmserie waarin de 'cryptkeeper' (bewaker van een… Lees meer
Koning Bolo

Koning Bolo (1977)

Na jarenlang verhalen te hebben geschreven voor Pipo de Clown bedacht Wim Meuldijk een nieuwe… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven