Carolientje en Kapitein Snorrebaard (1980-1981)

Carolientje en Kapitein SnorrebaardVoor de reeks Klein, klein kleutertje, dat al sinds 1962 te zien was op de Vlaamse televisie, bedacht Mil Lenssens een serie over een meisje van een jaar of tien en haar speelgoedduikboot. Telkens als ze het bootje laat varen komt kapitein Snorrebaard tevoorschijn en wordt ook Carolientje zo klein dat ze in het bootje past. De duikboot brengt hen over de hele wereld, en onderweg ziet Carolientje vissen, zeepaardjes en inktvissen. Samen met kapitein Snorrebaard bezoekt ze onder meer pinguïns op de Zuidpool, gaat ze naar Mexico en China, leert de indianendans en komt zelfs op de maan terecht. Ook fantasielanden worden bezocht, zoals Luilekkerland en Sprookjesland.

Carolientje en Kapitein SnorrebaardOmdat Paul Ricour de kapitein zou spelen vroeg Mil Lenssens of zijn dochter Ann Carolientje wilde zijn. Eigenlijk was zij al te oud voor de rol maar omdat ze klein van stuk was kreeg ze de rol en mocht ze aan het begin van iedere aflevering vragen waar de reis naar toe ging. Haar stem was niet te horen, Nolle Versyp trad op als de verteller. Voor de serie was er een klein budget en daarom werd er veel met de chroma key gewerkt, een eenvoudige trucage waarbij de kleur uit een beeld vervangen kan worden door een ander beeld. Ann en Paul moesten vaak spelen in een leeg decor, na de opname werd de achtergrond pas ingevuld. De kleurrijke vissen waren allemaal van stof gemaakt.

Carolientje en Kapitein SnorrebaardEen avontuur van Carolientje duurde minder dan een kwartier, waarbij de eerste twee minuten bestonden uit de begintune gezongen door de Vlaamse zanger Louis Neefs. Het zou één van zijn laatste opnamen worden, op Eerste Kerstdag 1980 kwam hij met zijn echtgenote om het leven bij een verkeersongeluk. Mil Lenssens en Ann Ricour zouden opnieuw samenwerken in Tik Tak, waarin zij het zwarte figuurtje speelde dat aan het einde van iedere aflevering te zien is en als een schaduw door een boek wandelt. Na een paar kleine bijrollen is ze met acteren gestopt en heeft een opleiding tot regieassistente gevolgd.
 
 


Publicatiedatum: 27 mei 2012
Laatste aanvulling: 1 februari 2014

© BRT

Tags: BRT, Jaren 80, 1981

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

dirk
ik zoek deze serie op video wie kan helpen
lo
weet iemand hoe ik alleen aan de muziek kom,ik heb dat nodig voor een overleden kind

Meer televisie-sentiment

Berenstreken

Berenstreken (1968)

Omschrijving Amerikaanse jeugdserie over een zesjarig jongetje dat vriendschap sluit met een… Lees meer
Slimme Sjors

Slimme Sjors (1983)

Omschrijving Canadese tekenfilmserie over een nieuwsgierig aapje dat in de grote stad woont. Lees meer
Geen afbeelding beschikbaar

Gangmakers, De (1988)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie over vijf scholieren die zich voornamelijk afspeelt in de… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven