thumb catweazle11In de elfde eeuw na Christus wordt Europa geteisterd door aanvallen van de beruchte Noormannen. Op het platteland van Engeland woont de magiër en kluizenaar Catweazle, een magere en bebaarde excentriekeling. Hij voelt zich erg aangetrokken tot de magie, maar helaas voor hem hebben zijn spreuken met regelmaat van de klok geen uitwerking. De Noormannen besluiten naar Catweazles grot te gaan om hier voor eens en altijd een einde aan te maken. De magiër grijpt zijn pad Touchwood, zijn tovermes Adamcos en zijn magische duimring en slaat op de vlucht. Catweazle ziet nog maar één uitweg: hij springt in het meer en doet een magische toverspreuk.

thumb catweazle5Voor de verandering werkt zijn toverspreuk deze keer wèl, alleen niet geheel op de manier zoals hij bedoeld had, hij blijkt in de jaren '70 van de twintigste eeuw te zijn beland. Hij verbergt zich in een oude watertoren waar hij wordt ontdekt door Edward, door Catweazle steevast Carrot genoemd, de zoon van een boer en die vlakbij van de watertoren woont. De twee worden goede vrienden en weten elkaar steeds weer te verbazen. Catweazle is enorm onder de indruk van de moderne wereld, en ziet alle vormen van moderne techniek als pure toverij. Zo noemt hij een gloeilamp "de zon in een flesje" en de telefoon "het sprekende bot".

thumb catweazle10Vanuit "Kasteel Saburac", zoals Catweazle de watertoren noemt, bestudeert hij de twintigste eeuw, met alle komische gevolgen van dien. Zijn toverspreuk "salmay, dalmay, adonay" is dan ook regelmatig te horen. Carrot aan de andere kant maakt graag gebruik van Catweazles middeleeuwse toverkunsten wanneer hem dat uitkomt. Bijvoorbeeld wanneer de nieuwe huishoudster en haar zoon Skinner de sfeer op de boerderij verzieken, en weggejaagd moeten worden. Na het beleven van een aantal avonturen krijgt Catweazle heimwee. Omdat hij door het water gekomen is, hoopt hij door het water ook weer terug te kunnen.

thumb Catweazle 004Dankzij een toverspreuk en een lamp, om de Noormannen af te schrikken, keert Catweazle terug naar de elfde eeuw. Met deze gebeurtenis kwam de eerste serie ten einde. De tweede serie begint met Catweazles gevangenschap in kasteel Farthing van de Noorman William de Collynforde. Via een toverspreuk weet de magiër te ontsnappen en komt wederom in de twintigste eeuw terecht. Catweazle meent dat hij kan terugkeren naar de elfde eeuw als hij de tekens van de dierenriem kan vinden. Deze keer is zijn kameraad niet Carrot maar Cedric Collingford. Cedric is op zoek naar de verdwenen Collingfordschat.

Samen met Catweazle gaat hij op zoek, en ook dit tweetal beleeft in serie twee de nodige komische avonturen. Catweazle werd in Nederland aanvankelijk uitgezonden onder de naam De tovenaar van Saburac. Een tweede bijzonderheid is dat de van origine Engelse serie in Nederland al op 4 januari 1970 voor het eerst werd uitgezonden, terwijl dat in Engeland zèlf pas op 15 februari van datzelfde jaar was.
 
 

Gerelateerde artikelen


Bijdrage: Willem Bas
Met dank aan John Beringen
Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 24 juli 2012

© London Weekend Television

1000 tekens over


Ad
Catweazle serie 1 vanaf vandaag op ONS op zatrrdag en zondags herhaling
Jakob Grit
Jammer dat de onvergetelijke akteur van Catweazle overleden is, maar gelukkig mocht hij wel 93 worden! Zijn pad Touchwood heette in het Nederlands "Tikker".
F.Bernet
Een ontzettend leuke en spannende serie.Wat ik merkwaardig vond,was het feit dat een tovenaar zich zo kon verbazen over zoveel dingen,omdat je immers zelf alles tevoorschijn kon toveren!Maar daardoor ontstond zoveel hilariteit,dat ik het niet had willen missen.:D:D:D

Tunes ook op ons Youtube kanaal!

Luisteren of meezingen met de tunes op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Jimmy Neutron

Jimmy Neutron (2002)

Omschrijving Amerikaanse animatieserie over een wonderkind van 10 jaar dat van alles uitvindt,… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Dat heeft ik weer

Dat heeft ik weer (1994)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie waarin een meisje uit haar dagboek een verhaal vertelt over… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Flintstones

Flintstones, De (1962-1969)

Geïnspireerd door het succes van de sitcoms op de Amerikaanse televisie bedachten Joseph Barbera en… Lees meer

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven