CeddieIn 1865 emigreerde de toen 16-jarige Frances Hodgson Burnett met haar familie van Engeland naar Amerika. Ze woonde in Washington, maar keerde ook regelmatig terug naar haar vaderland. Deze ervaringen gebruikte ze voor haar boek "Little lord Fauntleroy", dat oorspronkelijk bedoeld was als jeugdboek. Ook onder volwassenen werd het in 1886 gepubliceerde boek veel gelezen. In 1888 verscheen de Nederlandse uitgave onder de titel "De kleine lord". Hoofdpersoon is de 7-jarige Cedric Errol die opgroeit in New York. Zijn vrienden noemen hem Ceddie, en dat is ook de naam van de tekenfilmversie die de EO uitzond als opvolger van Tom Sawyer.

CeddieJames, de vader van Ceddie, is van adellijke Engelse afkomst. Zijn huwelijk met een 'gewoon' Amerikaans meisje werd door zijn familie niet goedgekeurd, waarna hij besloot in Amerika te gaan wonen. Ceddie kent daardoor de familie van zijn vaders kant niet. Ceddie leidt een gelukkig leven in New York en is geliefd bij zijn vrienden, totdat het noodlot toeslaat. Zijn vader wordt ernstig ziek en komt te overlijden. Hierdoor wordt Ceddie de enige erfgenaam van zijn grootvader, de graaf van Dorincourt. Hij wil dat Ceddie bij hem in Engeland komt wonen om zich voor te bereiden op een leven als toekomstige graaf.

CeddieCeddie's moeder Annie stemt toe, in de hoop dat haar zoon een beter leven krijgt. Maar Ceddie's grootvader blijkt een onvriendelijke en norse man te zijn, die Ceddie's moeder de toegang tot het kasteel verbiedt. Maar zijn kleinzoon weet met zijn ontwapende gedrag langzaam het vertrouwen van de graaf te winnen. Ook leert de kleine lord paardrijden, wat hij geweldig vindt. Op een dag krijgt het kasteel bezoek van een vrouw die beweert weduwe te zijn van een oom van Ceddie en dat haar zoon recht heeft op de erfenis. Grootvader, die inmiddels zeer gesteld is geworden op Ceddie, is woedend. De zaak haalt de kranten tot in Amerika.

CeddieCeddie besluit met zijn moeder terug te gaan naar haar geboorteland, want hij heeft toch geen recht meer op een leven in het kasteel? Opmerkelijk aan deze tekenfilmserie is dat er 'slechts' 43 afleveringen zijn, terwijl eerdere reeksen van Nippon Animation 48 of meer delen hebben. Het lijkt erop dat er meer afleveringen stonden gepland, maar waarschijnlijk zijn deze om budgettaire redenen komen te vervallen. Het duidelijkst blijkt dit uit de slotaflevering. Terwijl het eerste hoofdstuk uit het oorspronkelijke boek is verdeeld over 12 afleveringen, wordt het laatste hoofdstuk op het einde van aflevering 43 in slechts twee minuten verteld.
 
 


Met dank aan Het Jeugdsentiment Portaal
Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 23 juli 2012

© Nippon Animation

1000 Resterende tekens


Ferdi
Joke zei:
Mijn dochter heeft deze serie toen ze klein was heel aandachtig gevolgd. De meeste afleveringen heb ik nog op video staan. Ik hoop dat deze serie nog uit komt op DVD.
als u ze nog hebt op video banden ,staan zou ik die wel graag willen , hebben ,je kan me mailen via [email protected] ik hoop van je te horen gr Ferdinand

J3anine
Hopelijk komt dit binnenkort op dvd! Ben al een jaar aan het zoeken naar een dvd van ceddie. Hier keek ik vroeger erg vaak naar. Lijkt me super!
Gerrit Boer
Ik ben dus ook op zoek naar de tekenfilm serie van Ceddy of Cedric. Er is een postorder bedrijf op evangelische grondslag die de hele serie van de Robinsons heeft uitgebrach en ook de serie van Allen op de wereld heb ik op DVD Nu alls het kan deze ook. mocht iemand het mij kunnen vertellen dan graag een mailtje zenden naar: [email protected]

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Young Indiana Jones

Young Indiana Jones (1993)

Omschrijving Amerikaanse avonturenserie gebaseerd op de Indiana Jonesfilms van Steven Spielberg en… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Jan, Jans en de Kinderen

Jan, Jans en de Kinderen (2005)

Omschrijving Nederlands-Tsjechische tekenfilmserie uit 2002 gebaseerd op de strip van Jan Kruis;… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Dance Academy

Dance Academy (2011)

Omschrijving Australische jeugdserie over de 15-jarige Tara Webster die al jaren droomt om… Lees meer