Ciske de Rat (1986)

Ciske de RatMet meer dan anderhalf miljoen bezoekers was 'Ciske de Rat' één van de succesvolste films van 1984. In korte tijd was de hoofdrolspeler, de toen 13-jarige Danny de Munk, uitgegroeid tot een meisjesidool. Voor de film had hij enkele liedjes opgenomen. De titelsong, 'Ik voel me zo verdomd alleen', zou op nummer 1 in de Top 40 komen. Twee jaar na het bioscoopsucces was Ciske de Rat als televisieserie te zien. De KRO had aan de grootschalige productie meebetaald en in ruil daarvoor waren er extra scènes gedraaid zodat er voldoende materiaal was voor vier afleveringen van 45 minuten.

Het verhaal speelt zich af in het Amsterdam van 1934, de depressiejaren. Ciske de RatCiske Vrijmoeth is een jongen die voor galg en rad lijkt op te groeien, en door iedereen 'de rat' wordt genoemd. Zijn ouders zijn nog wel getrouwd maar wonen gescheiden. Moeder Marie werkt in een café waar Ciske moet meehelpen. Zijn vader Cor is er bijna nooit omdat hij is gaan varen. De ruzies tussen Ciske en zijn moeder zorgen voor zulke grote problemen dat de kinderrechter eraan te pas moet komen. De situatie lijkt te verbeteren als Cor vraagt of Ciske bij hem en zijn vriendin, tante Jans, wil komen wonen. Ook meester Bruis en rechercheur Muyskens trekken zich het lot van Ciske aan.

Ciske de RatMaar dan nemen de gebeurtenissen voor Ciske een tragische wending. Zijn schoolvriend Dorus overlijdt en Ciske wordt door zijn moeder weggehaald bij tante Jans als zijn vader op zee zit. Als Marie een boek dat Ciske heeft gekregen van de ouders van Dorus verscheurt en verbrandt gooit hij in blinde woede een broodmes naar zijn moeder, die dodelijk getroffen wordt. Zes maanden tuchtschool is de straf die Ciske krijgt, waar hij zich dapper doorheen slaat. Na die tijd noemt iedereen hem moedermoordenaar. Het lijkt erop dat hij nergens meer terecht kan, maar als hij een oude klasgenoot van de verdrinkingsdood redt is hij de held van de dag en komt alles toch nog goed.

Ciske de RatRuim twintig jaar na de film kroop Danny de Munk opnieuw in de huid van het Amsterdamse straatschoffie voor de musical 'Ciske de Rat', maar ditmaal als volwassene. Dat is niet zo vreemd omdat auteur Piet Bakker ook over Ciske als man heeft geschreven. Rondom de zoektocht naar de 'nieuwe' Ciske als jongen werd de programmaserie Krijg toch allemaal de kolere gemaakt. Er werden meerdere kinderen uitgekozen die afwisselend de rol van Ciske spelen. Dave Dekker mocht dat doen op de première in aanwezigheid van koningin Beatrix, die destijds ook aanwezig was bij de première van de film.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 23 september 2017

© Sigma Film/Bridge Entertainment Group

Tags: AVRO, KRO, RTL 4, RTL 7, Jaren 80, 1986, RTL 8, TV10

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

gast
Marnix Kappers doet ook mee in de film. Als zwemleraar in het jeugdinternaat. Hij is voornamelijk te zien in voor de TV-serie gemaakte scènes. Hij is overigens ook te zien in de film op de achtergrond, wanneer Pieksma (Paul van Soest) Cis Vrijmoeth met een rietje afranselt.
animatiefiguur
erg grppig

Meer televisie-sentiment

Lady en de Vagebond

Lady en de Vagebond (1955)

De vijftiende lange tekenfilm van Walt Disney vond zijn oorsprong in de jaren 30 toen Joe Grant,… Lees meer
Circus Noël

Circus Noël (2017)

Omschrijving Nederlandse kinderserie over een klein, gezellig familiecircus dat elk jaar toewerkt… Lees meer
De schat van De Gouden Valk

Schat van "De Gouden Valk", De (1983)

Omschrijving Australische jeugdserie over een groep kinderen die op zoek gaan naar een schat die… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven