Ciske de RatMet meer dan anderhalf miljoen bezoekers was 'Ciske de Rat' één van de succesvolste films van 1984. In korte tijd was de hoofdrolspeler, de toen 13-jarige Danny de Munk, uitgegroeid tot een meisjesidool. Voor de film had hij enkele liedjes opgenomen. De titelsong, 'Ik voel me zo verdomd alleen', zou op nummer 1 in de Top 40 komen. Twee jaar na het bioscoopsucces was Ciske de Rat als televisieserie te zien. De KRO had aan de grootschalige productie meebetaald en in ruil daarvoor waren er extra scènes gedraaid zodat er voldoende materiaal was voor vier afleveringen van 45 minuten.

Het verhaal speelt zich af in het Amsterdam van 1934, de depressiejaren. Ciske de RatCiske Vrijmoeth is een jongen die voor galg en rad lijkt op te groeien, en door iedereen 'de rat' wordt genoemd. Zijn ouders zijn nog wel getrouwd maar wonen gescheiden. Moeder Marie werkt in een café waar Ciske moet meehelpen. Zijn vader Cor is er bijna nooit omdat hij is gaan varen. De ruzies tussen Ciske en zijn moeder zorgen voor zulke grote problemen dat de kinderrechter eraan te pas moet komen. De situatie lijkt te verbeteren als Cor vraagt of Ciske bij hem en zijn vriendin, tante Jans, wil komen wonen. Ook meester Bruis en rechercheur Muyskens trekken zich het lot van Ciske aan.

Ciske de RatMaar dan nemen de gebeurtenissen voor Ciske een tragische wending. Zijn schoolvriend Dorus overlijdt en Ciske wordt door zijn moeder weggehaald bij tante Jans als zijn vader op zee zit. Als Marie een boek dat Ciske heeft gekregen van de ouders van Dorus verscheurt en verbrandt gooit hij in blinde woede een broodmes naar zijn moeder, die dodelijk getroffen wordt. Zes maanden tuchtschool is de straf die Ciske krijgt, waar hij zich dapper doorheen slaat. Na die tijd noemt iedereen hem moedermoordenaar. Het lijkt erop dat hij nergens meer terecht kan, maar als hij een oude klasgenoot van de verdrinkingsdood redt is hij de held van de dag en komt alles toch nog goed.

Ciske de RatRuim twintig jaar na de film kroop Danny de Munk opnieuw in de huid van het Amsterdamse straatschoffie voor de musical 'Ciske de Rat', maar ditmaal als volwassene. Dat is niet zo vreemd omdat auteur Piet Bakker ook over Ciske als man heeft geschreven. Rondom de zoektocht naar de 'nieuwe' Ciske als jongen werd de programmaserie Krijg toch allemaal de kolere gemaakt. Er werden meerdere kinderen uitgekozen die afwisselend de rol van Ciske spelen. Dave Dekker mocht dat doen op de première in aanwezigheid van koningin Beatrix, die destijds ook aanwezig was bij de première van de film.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 23 september 2017

© Sigma Film/Bridge Entertainment Group

1000 Resterende tekens


gast
Marnix Kappers doet ook mee in de film. Als zwemleraar in het jeugdinternaat. Hij is voornamelijk te zien in voor de TV-serie gemaakte scènes. Hij is overigens ook te zien in de film op de achtergrond, wanneer Pieksma (Paul van Soest) Cis Vrijmoeth met een rietje afranselt.
animatiefiguur
erg grppig
rien
ik vond ciske de rat al leuk,maar nu super leuk sad

Tunes ook op ons Youtube kanaal!

Luisteren of meezingen met de tunes op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

De Stratemakeropzeeshow

Stratemakeropzeeshow, De (1972-1974)

Hoe zou het zijn als niet de ouders maar de kinderen thuis de baas waren? Aart Staartjes bedacht… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Terug naar Schateiland

Terug naar Schateiland (1988)

Omschrijving Amerikaanse jeugdserie die zich tien jaar na Schateiland afspeelt als de inmiddels… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Finding Dory

Mary Poppins (1964)

De Australische schrijfster Helen Goff emigreerde in 1924 naar Groot Brittannië waar ze ging… Lees meer

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven