DaktariTijdens een reis naar Kenia leerde filmproducent Ivan Tors de Nederlandse dierenarts Toni Harthoorn en zijn echtgenote Sue Hart kennen die een dierenopvang hadden opgezet in Nairobi. Al eerder had Harthoorn meegewerkt aan de ontwikkeling van het verdovingsgeweer en het bijbehorende verdovingsmiddel. Dankzij deze uitvinding konden wilde dieren beter beschermd worden, bijvoorbeeld om ze naar natuurreservaten te vervoeren om uit handen van stropers te blijven. Ivan Tors was zo onder de indruk van het werk van dr. Harthoorn dat hij het personage van dr. Marsh Tracy uit de film 'Clarence, the cross-eyed lion', uitgebracht in 1965, op hem baseerde.

thumb daktari11De film kreeg een vervolg in de vorm van de televisieserie Daktari, wat dokter betekent in het Swahili. Hierin staat dr. Tracy aan het hoofd van het Wameru Study Center for Animal Behavior, een opvang voor dieren in nood ergens in het oosten van Afrika. Het team van dr. Tracy bestaat uit zijn dochter Paula, de jonge Amerikaan Jack Dane en de uit Afrika afkomstige Mike Makula. Later kwam daar het 7-jarige weesmeisje Jenny bij. Maar de sterren van de serie waren de "huisdieren", de schele tamme leeuw Clarence en de slimme, soms ondeugende chimpansee Judy. De belevenissen van de bewoners en patiënten van het dierenziekenhuis waren over de hele wereld te zien.

thumb Daktari 001In Duitsland protesteerden dierenbeschermers tegen de serie omdat Clarence opzettelijk scheel was gemaakt. De Duitse zender ZDF moest er experts bij halen om te verklaren dat het scheel kijken van de leeuw natuurlijk was. In werkelijkheid was Clarence niet scheel en de opname een simpele truc. Door de camera langzaam langs de ogen te rijden bleef de leeuw gefixeerd naar het rode lampje kijken, waardoor hij even scheel keek. Dit stukje film werd telkens opnieuw gebruikt, wat nog eens versterkt werd doordat de kijker dubbelbeelden zag. Hoewel de serie zich afspeelde in Afrika werd het merendeel van de opnamen gemaakt in Soledad Canyon, nabij Los Angeles.

Speciaal voor filmproducties was in deze streek een dierenpark opgezet onder de naam Africa, USA. Hier woonden de leeuw en de chimpansee die Clarence en Judy "speelden".
 
 

Gerelateerde artikelen


Met dank aan John Beringen
Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 22 oktober 2014

© CBS/Ivan Tors Films/MGM

1000 Resterende tekens


yvonne
oh is de serie op dvd te koop dan. Ik zoek het ook al jaren. Oh wat zou ik dit helemaal compleet op dvd willen hebben
peter bruggeling
Jeugd sentiment het woord alleen al wat mij zo leuk lijkt : is van al je favorieten jeud serrie;s alle eerste afleveringen op dvd zetten desnoods een box maken ik denk dat je hiermee een heleboel mensen zowel jong als oud gelukkig maakt fantastische toch de eerste daktari, axel noord , vrijbuiters enz enz peter bruggelingbrugg el[email protected] dat deze sentimentele man dit even mocht schrijven
E. Boersma
Tonnie, het is al even geleden dat je hier op reageerde, maar ook ik zoek de complete serie. Nu zie ik dat jij hem in je bezit hebt, al is het niet ondertiteld. Zou je mij hier ook aan kunnen helpen?

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

The legend of William Tell

Legend of William Tell, The (2000)

Omschrijving Nieuwzeelandse avonturenserie over de aanvoerder van een groep rebellen die als wapen… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Pinokkio

Pinokkio, De avonturen van (1968-1969)

Vlak voordat ze bekend zou worden als Aagje Ritsema uit Oebele was Wieteke van Dort te zien als… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Battlestar Galactica

Battlestar Galactica (1981)

Omschrijving Amerikaanse science fictionserie over een ruimteschip op zoek naar de planeet Aarde. Lees meer