David de KabouterDe Nederlandse illustrator Rien Poortvliet maakte in 1976 het boek 'Leven en werk van de kabouter', met teksten van Wil Huygen. Dit boek bestaat uit een verzameling wetenswaardigheden over het dagelijkse leven van kabouters. Het werd een internationaal succes, met alleen al in Amerika 4 miljoen verkochte exemplaren. Een vervolg kon niet uitblijven, en in 1981 verscheen 'De oproep der kabouters'. Beide boeken waren het uitgangspunt voor deze Spaanse tekenfilmserie. Hoofdpersoon is de kabouter David, een arts die samen met zijn vrouw Lisa zieke kabouters helpt. Ook dieren en zelfs mensen kunnen op zijn hulp rekenen.

David de KabouterMaar het is niet altijd gemakkelijk, want bij de uitoefening van zijn beroep wordt David vaak dwarsgezeten door de domme maar gemene trollen Pot, Pat, Poppy en Holly. Na twee seizoenen David de Kabouter volgde er in Spanje een vervolg onder de titel La llamada de los Gnomos. In Nederland werd deze reeks uitgezonden als het derde seizoen van de originele serie met als subtitel De oproep der kabouters. Centraal staat een kabouterrechter die Klaus heet maar in de Nederlandse vertaling ook de naam David heeft gekregen. Samen met zijn assistent Daan reist hij op de zwaan Henri de wereld rond. Net als zijn naamgenoot moet ook rechter David het vaak opnemen tegen de trollen.

In aflevering 51, "Ontmoeting met mensen", gaan David en Daan naar Nederland, waar ze onder andere Rien Poortvliet bezoeken. Hij heeft problemen met dieren in zijn tuin. In 1995 werd van afleveringen uit de eerste twee seizoenen een televisiefilm gemonteerd, 'Het grote avontuur van David de kabouter'. Hierin leert David de vos Swift kennen, en samen gaan ze op zoek naar de trollen die het goud van de kabouters hebben gestolen.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 16 maart 2014

© CINAR Films/BRB Internacional

1000 Resterende tekens


Srananbloke
Kindernet zendt het nu ook uit sinds ze weer in de lucht zijn. Helaas betreft het alleen seizoenen 1 en 2. Ik zag gisteren (met een brok in mijn keel) de laatste aflevering waarin David en Lisa afscheid nemen. Had gehoopt dat het vandaag verder zou gaan met seizoen 3, maar ze zijn weer opnieuw begonnen met 1. Ook Nickelodeon heeft de rechten dus niet in handen, jammer. Geldt trouwens wel voor meer series op Kindernet.
animatiefiguur
leuke serie ik had er vroeger zelfs m,n eerste videoband van maar hellaas is de recorder stuk gegaansad
R.B.
Dit is de reactie wat ik kreeg: Om u w vraag te beantwoorden over David de Kabouter serie 3;We hebben alle content die we tot onze beschikking hadden inmiddels uitgebracht.Ivm met licenties is het niet mogelijk om andere titels uit te gaan brengen.Dus ik ben bang dat ik u moet teleurstellen.Wellicht dat een andere maatschappij de licentie voor andere content heeft aangekocht.Alles wat we als Moefieklub hebben uitgebracht is te koop via Bol.com.cry

Keek jij hier vroeger ook naar?

Sinterklaasjournaal

Sinterklaasjournaal (vanaf 2001)

De belangstelling voor het Sinterklaasfeest op televisie was sinds de jaren ’80 steeds minder… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

DVD: Sinterklaasfilm 1 - Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek

Sinterklaasfilm 1 - Sinterklaas en het geheim van het grote boek

Uitgebracht: RCV Speelduur: 108 minuten Datum: 13 oktober 2009 Extra Bloopers Foto’s Het maken van… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Het zoekgeraakte boek

Zoekgeraakte boek, Het (1968)

Nadat Sinterklaas op 16 november 1968 in het Zeeuwse Veere is aangekomen blijkt het grote boek,… Lees meer