David de Kabouter (1988-1990)

David de KabouterDe Nederlandse illustrator Rien Poortvliet maakte in 1976 het boek 'Leven en werk van de kabouter', met teksten van Wil Huygen. Dit boek bestaat uit een verzameling wetenswaardigheden over het dagelijkse leven van kabouters. Het werd een internationaal succes, met alleen al in Amerika 4 miljoen verkochte exemplaren. Een vervolg kon niet uitblijven, en in 1981 verscheen 'De oproep der kabouters'. Beide boeken waren het uitgangspunt voor deze Spaanse tekenfilmserie. Hoofdpersoon is de kabouter David, een arts die samen met zijn vrouw Lisa zieke kabouters helpt. Ook dieren en zelfs mensen kunnen op zijn hulp rekenen.

David de KabouterMaar het is niet altijd gemakkelijk, want bij de uitoefening van zijn beroep wordt David vaak dwarsgezeten door de domme maar gemene trollen Pot, Pat, Poppy en Holly. Na twee seizoenen David de Kabouter volgde er in Spanje een vervolg onder de titel La llamada de los Gnomos. In Nederland werd deze reeks uitgezonden als het derde seizoen van de originele serie met als subtitel De oproep der kabouters. Centraal staat een kabouterrechter die Klaus heet maar in de Nederlandse vertaling ook de naam David heeft gekregen. Samen met zijn assistent Daan reist hij op de zwaan Henri de wereld rond. Net als zijn naamgenoot moet ook rechter David het vaak opnemen tegen de trollen.

In aflevering 51, "Ontmoeting met mensen", gaan David en Daan naar Nederland, waar ze onder andere Rien Poortvliet bezoeken. Hij heeft problemen met dieren in zijn tuin. In 1995 werd van afleveringen uit de eerste twee seizoenen een televisiefilm gemonteerd, 'Het grote avontuur van David de kabouter'. Hierin leert David de vos Swift kennen, en samen gaan ze op zoek naar de trollen die het goud van de kabouters hebben gestolen.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 16 maart 2014

© CINAR Films/BRB Internacional

Tags: AVRO, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, 1988, Kindernet, Nickelodeon Kindernet

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Srananbloke
Kindernet zendt het nu ook uit sinds ze weer in de lucht zijn. Helaas betreft het alleen seizoenen 1 en 2. Ik zag gisteren (met een brok in mijn keel) de laatste aflevering waarin David en Lisa afscheid nemen. Had gehoopt dat het vandaag verder zou gaan met seizoen 3, maar ze zijn weer opnieuw begonnen met 1. Ook Nickelodeon heeft de rechten dus niet in handen, jammer. Geldt trouwens wel voor meer series op Kindernet.
animatiefiguur
leuke serie ik had er vroeger zelfs m,n eerste videoband van maar hellaas is de recorder stuk gegaansad

Meer televisie-sentiment

Linda in de dierentuin

Linda in de dierentuin (1980)

Omschrijving Animatieserie over een meisje dat van alles beleeft in de dierentuin, uitgezonden als… Lees meer
De Duivelsgrot

Duivelsgrot, De (1963-1964)

Na het succes van Morgen gebeurt het eind jaren '50 kon een nieuwe sciencefictionserie niet… Lees meer
Madagascar

Madagascar (2005)

In de Central Park Zoo droomt de zebra Marty over het leven buiten de muren van de dierentuin. Zijn… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven