Dick Turpin (1980-1985)

Dick TurpinAan het begin van de 18de eeuw waren in Engeland de verschillen tussen de arme bevolking en de rijke adel groot. Stelen was voor veel mensen de enige manier om in leven te blijven. Onder hen bevond zich de struikrover Dick Turpin. Hij werd legendarisch omdat hij alleen van de rijken stal en de armen hielp waar hij kon. Turpin groeide uit tot de held van het volk, maar uiteindelijk werd hij gevangen genomen en op 10 april 1739 opgehangen wegens paardendiefstal. Al in 1912 werd de eerste speelfilm gemaakt over het leven van Dick Turpin, gevolgd door een tiental andere films en deze televisieserie.

Dick TurpinDie begint met het bericht de dood van de struikrover maar al snel wordt duidelijk dat het om een bedrieger gaat. Op deze wijze hadden de makers van de serie alle vrijheid om het personage een eigen invulling te geven. In de eerste aflevering van de serie schiet Dick Turpin een oude vriendin, Mary Smith, en haar zoon Nicholas te hulp. Zij dreigen hun herberg ‘The Black Swan' te worden uitgezet door de gewetenloze landeigenaar Sir John Glutton, geholpen door kapitein Spiker, omdat ze de huur niet kunnen betalen. Turpin leent hen het geld om vervolgens Sir John te beroven. Door behalve de huur ook enkele dure ringen te stelen maakt hij duidelijk dat Dick Turpin nog altijd leeft.

Intussen probeert Nicholas hem te waarschuwen dat Spiker en zijn mannen hem op het spoor zijn. Hierdoor verraadt hij zich als handlanger en wordt gevangen genomen, maar weer bevrijd dpor Turpin. Op aandringen van diens moeder neemt hij Nicholas onder zijn hoede. Aanvankelijk met tegenzin, maar als Nicholas op zijn beurt Dick van de galg weet te redden worden ze de beste vrienden. Dick geeft hem de bijnaam Swiftnick en samen nemen ze het op tegen Glutton en Spiker die ze altijd te slim af zijn.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 24 juli 2012

© London Weekend Television/VideoFilm Express

Tags: VARA, Super Channel, Jaren 80, Europa TV, 1980

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Sonja
Hallo,Onder de titel "Dick Turpin's Greatest Adventure" is een Engelstalige DVD verkrijgbaar, dus alle delen (1 t/m 5) op één aparte DVD. Geen Nederlandse ondertiteling, helaas.Kijk bijvoorbeeld op cdwow.nl !
Ron
Heb beide dvd's gekocht. Zijn in totaal 26 afleveringen. Dick Turpin's Greatest Adventure: Part 1 tot en met part 5 staan er dus niet op. Weet ook niet of deze nog uitgebracht gaaan worden, want ze vielen officieel onder seizoen 3. Op de tweede dvd hebben ze dus seizoen 2 en 4 samengevoegd en seizoen twee genoemd. Seizoen 3 is weggelaten. Groetjes.

Meer televisie-sentiment

Buster

Buster (1984)

In bijna iedere klas zit wel een buitenbeentje, een leerling die net even anders is dan de rest en… Lees meer
Beestenbos is boos

Beestenbos is boos (1993-1997)

De European Broadcasting Union, het samenwerkingsverband van Europese publieke omroepen, wilde… Lees meer
Rubbadubbers

Rubbadubbers (2004)

Omschrijving Britse animatieserie waarin badspeeltjes tot leven komen en hun fantasie de vrije loop… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven