De Dik Voormekaar ShowAndré van Duin maakte op 16-jarige leeftijd zijn televisiedebuut in het AVRO-programma Minjon. Al snel had hij succes met zijn komische optredens, wat leidde tot eigen televisie- en theatershows, en sinds 1972 is hij ook regelmatig in de Top 40 te vinden. In november 1972 ontmoet hij radiotechnicus Ferry de Groot. Samen bedenken ze een radioprogramma voor Radio Noordzee. Een onderdeel van de uitzending is 'Hobbykwartier', gepresenteerd door Van Duin in de rol van Dik Voormekaar. Deze rubriek slaat zo aan bij het publiek dat na 10 afleveringen Dik Voormekaar het hele programma presenteert als 'De Dik Voormekaar Show'.

De Dik Voormekaar ShowDe uitzendingen laten zich misschien het beste omschrijven als een parodie op een radioprogramma, waarin alles fout loopt en een vrolijke chaos het gevolg is. Ferry de Groot doet ook al snel mee als de klunzige assistent van Dik, meneer de Groot. Na onenigheid met de directie van Radio Noordzee verhuist het programma naar de NCRV. Hier groeit De Dik Voormekaar Show tot een rage. Vooral ome Joop ("Nee nou wordt-ie mooi", "Geef mij maar een neut") is populair, er worden zelfs imitatiewedstrijden georganiseerd. Er volgen nog meer personages, allemaal door de twee makers vertolkt, zoals Harry Nak ("Daar is de koffie") en de dames Bep en Toos ("De prijsvraag").

De Dik Voormekaar ShowHet succes leidt in 1977 tot een televisieserie waarbij de personages door poppen worden verbeeld. Als familieprogramma is de humor wat minder scherp, en er worden ook kinderen geïntroduceerd, zoals het nichtje van Harry Nak, Liesje ("Ome Joop, ik moet plassen"). Voor een tweede reeks, onder de titel Van hot naar haar met Dik Voormekaar, worden de handpoppen vervangen door levensgrote poppen. Het gezelschap verlaat de televisiestudio om door het land reportages te maken. Hierna was televisieavontuur voor Dik Voormekaar afgelopen. De radio-uitzendingen bleven populair totdat André van Duin en Ferry de Groot in 1985 ermee besloten te stoppen.

15 jaar later keerde de Dik Voormekaar Show, inmiddels uitgegroeid een legendarisch radioprogramma, voor drie seizoenen weer terug, nu bij de TROS. Op 10 oktober 2006 waren André van Duin en Ferry de Groot te gast in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Presentator Matthijs van Nieuwkerk wist het tweetal te verleiden om al improviserend nog eenmaal in de huid te kruipen van Dik Voormekaar en co., en zo was de Dik Voormekaar Show weer even terug op televisie. In 2009 waren bij de TROS nieuwe Dik Voormekaar shows op televisie te zien, maar nu zonder poppen.
 
 


Publicatiedatum: 19 april 2007
Laatste aanvulling: 24 juli 2012

© NCRV

1000 Resterende tekens


Rallywood
Zo vaak ook nog gezegd '" Hier wordt niet geplast"! Op zaterdagmiddag was het volgens mij op de radio ,14uur dacht ik. Wat een heerlijke chaos ...volgens mij is er toen ADHD bij mij geconstateerd, hahaha...
Eric de Koning
Ik heb zelf ook altijd moeten lachen om de Dikvoormekaarsh ow. Af en toe zeg nog weleens op mijn werk "Hallo fans". Als de koffie klaar is imiteer ik nog steeds Harry Nak met de woorden "Daar is de koffie!". Maar ik laat de koffie niet uit mijn handen vallen.
Televisor
Ik verbaas me dat dit de NCRV was, die had doorgaans van die oersaaie programma's waar alle leven uit gezogen was. Dit is duidelijk een uitzondering (naast nog een paar).

Keek jij hier vroeger ook naar?

Hong Kong Foei

Hong Kong Foei (1978-1980)

Begin jaren '70 waren oosterse vechtsporten als karate en kung fu heel populair geworden, niet in… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Astronautjes

Astronautjes (1978-1979)

Na meer dan 400 afleveringen van de Bereboot bedachten de makers een nieuwe poppenreeks, die al een… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Buiten de zone

Buiten de Zone (1994)

Omschrijving Vlaamse komische jeugdserie over vijf jongeren die werkzaam zijn bij de kindertelefoon. Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven