Doctor WhoHoewel vrijwel iedere populaire televisieserie uit Groot-Brittannië ook in Nederland wordt uitgezonden zag het er lang naar uit dat Doctor Who hier nooit te zien zou zijn. Opgezet als een educatieve jeugdserie werd de eerste aflevering al in 1963 uitgezonden. Pas na ruim 10 jaar en vanaf aflevering 382 (!) waren de belevenissen van de Doctor ook hier te zien. Hij is ongeveer 750 jaar oud en afkomstig van de planeet Gallifrey waar "time lords" de tijd controleren en ingrijpen wanneer de toekomst verstoord dreigt te raken. Met de TARDIS (Time And Relative Dimension In Space), een ruimteschip in de vorm van een blauwe politietelefooncel, kan de Doctor door zowel tijd als ruimte reizen.

Doctor WhoEen opvallende eigenschap van time lords is dat ze zichzelf in een andere gedaante kunnen veranderen wanneer ze hun einde voelen naderen. Tegen de tijd dat Doctor Who in Nederland was te zien, was dat al drie keer gebeurd. Deze Doctor (overigens altijd "The Doctor" genoemd, zijn naam is niet bekend, vandaar Doctor Who = Doctor Wie?) had krulharen en droeg altijd een slappe hoed en een lange sjaal. Hij werd op zijn tijdreizen vaak vergezeld door 'gewone' mensen, zoals de journaliste Sarah Jane en de stewardess Tegan. Zijn tegenstanders waren meestal monsters van andere planeten waarvan de Daleks het bekendst zijn geworden.

Doctor WhoMidden jaren '70 was de serie enorm populair in Engeland, niet in de laatste plaats door hoofdrolspeler Tom Baker. Iedere episode bestond uit meerdere afleveringen, vaak eindigend met een spannende cliffhanger, die samen een afgerond verhaal vormden. Toch was er ook kritiek vanuit conservatieve hoek. Men vroeg zich af of de serie niet veel te eng was voor de jeugd, wat er toe leidde dat in Nederland de uitzendtijd werd verschoven van 7 uur naar half 8. Het lijkt erop dat de TROS niet goed wist hoe de serie in hun uitzendschema op te nemen, want de uitzendingen waren onregelmatig en niet alle episoden werden uitgezonden.

Doctor WhoNa één jaar verdween Doctor Who alweer van het Nederlandse scherm, om na negen jaar terug te keren als middagtelevisie. De Doctor was intussen opnieuw van gedaante veranderd en werd nu gespeeld door Peter Davison, bekend uit de dierenartsserie James Herriott. Ook nu weer werden afleveringen zonder regelmaat uitgezonden en na 9 episoden werd de serie stopgezet. In Engeland was Doctor Who tot 1989 te zien en is daar uitgegroeid tot een echte televisieklassieker. In 1996 verscheen een televisiefilm en in 2005 is een geheel nieuwe reeks van start gegaan. De VARA heeft enkele afleveringen uitgezonden, maar zonder veel succes.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 25 mei 2006
Laatste aanvuling: 4 maart 2014

© BBC/Memphis Belle 

1000 Resterende tekens


butler
Goed artikel! Het is niet makkelijk om de Doctor Who geschiedenis op een rijtje te zetten. Compliment!Begr ijpelijk dat daar fouten in sluipen. In 2005 schreef Marten Minkema voor de VPRO gids een uitgebreid artikel over de serie, waaraan ik heb meegewerkt. Jammer dat het in nederland nog steeds niet aanslaat.
F.Bernet
Ik heb alleen "de zaden van het kwaad" gezien,en ik vond dat zo griezelig,dat ik dat voor kinderen beneden de 16 jaar volkomen ongeschikt vond.Later las ik in de krant dat de seriegestopt was, omdat men vond dat kinderen er negatief door werden beinvloed.Dat was mijns inziens een juiste beslissing.
Marcel
Ik was vroeger fan van die tweede serie die de TROS uitzond, maar volgens mij was die er al eerder dan in 1986 hoor...

Keek jij hier vroeger ook naar?

ZOOP

ZOOP (2004-2006)

De allereerste Nederlandse soap voor de jeugd zou in eerste instantie Zoo Soap gaan heten maar werd… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Eine Kleine Nachtmerrie

Kleine Nachtmerrie, Eine (1997)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie waarin elke aflevering een kind met een muziekinstrument in een… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Het Huishouden van Jan Steen

Huishouden van Jan Steen, Het (1984)

Omschrijving Nederlandse kinderserie met verschillende onderdelen, waaronder de Deense serie… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven