Doldwazen en Druiloren (1989)

Doldwazen en DruilorenOp de dag dat Simone 12 jaar wordt verhuisd ze met haar moeder, de prettig gestoorde kunstenares Olga, en haar hond Kilroy naar een andere stad. Ze trekken in bij Olga's vriend Yngve die een groot huis heeft geërfd. Door alle drukte van de verhuizing vergeten ze 's avonds Kilroy mee te nemen. De volgende dag gaan een wanhopige Simone en Olga naar hun oude huis terug maar de witte keeshond is nergens te vinden. Veel tijd om te zoeken is er niet want Simone moet naar een nieuwe school. De juffrouw denkt dat Simone vanwege haar kortgeknipte haar en stoere kleding een jongen is. Zij denkt dat Simone Simon heet, waardoor iedereen in de klas denkt dat ze een jongen is.

Doldwazen en DruilorenSimone kan het niet zoveel schelen, ze vindt het eigenlijk wel best en gaat zich zelfs als jongen gedragen door jongenskleding te kopen. Maar de situatie loopt langzaam uit de hand als Simone's klasgenootje Kattis zegt verliefd op "Simon" te zijn, terwijl Simone zelf verliefd wordt op Isak, die "Simon" als zijn beste vriend ziet. Intussen is Simone's opa ook ingetrokken bij Simone en haar moeder, hij wil niet langer in het verpleeghuis wonen want dat vindt hij geen plek om dood te gaan. Simone is gek op haar excentrieke grootvader en hoopt dat hij nog lang niet doodgaat. Aan hem vertelt ze als enige dat ze op school voor jongen wordt aangezien.

Simone beseft dat ze vroeg of laat op school zal moeten vertellen dat ze eigenlijk een meisje is, zeker als de juffrouw haar moeder wil ontmoeten. Maar zal Isak haar dan nog wel leuk vinden, en hoe zullen de andere kinderen uit de klas reageren? En zal ze Kilroy ooit nog terugvinden?
Deze vaak grappige Zweedse serie is gebaseerd op het gelijknamige jeugdboek dat ook in het Nederlands is vertaald en onder andere de Zilveren Griffel heeft gewonnen. De titel verwijst naar een uitspraak van Simone's opa, die vindt dat de wereld is verdeeld in doldwazen en druiloren.
 
 


Publicatiedatum: 22 april 2006
Laatste aanvulling: 24 juli 2012

© Sveriges Television (SVT)

Tags: VPRO, Jaren 80, 1989

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Martha
Hardstikke leuke serie! Zou wel op dvd uit mogen komen!
judith
hallo,ik wel de dvd ook hebben maar de vpro heeft hem niet. Weet iemand waar ik hem wel kan krijgen?

Meer televisie-sentiment

Mieuw en Mauw

Mieuw en Mauw (1978)

Omschrijving Italiaanse klei-animatieserie over een wit en een rood katje. Lees meer
Skippy

Skippy (1967-1970)

De gewonde kangoeroe Skippy wordt aan de zorg van parkwachter Matt Hammond en zijn twee zonen Sonny… Lees meer
Blues Clues

Blues' Clues (2003-2012)

Blue is een nieuwsgierig getekend blauw hondje dat graag alles wil weten. Om uit te vinden wat ze… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven