Don QuichotIn 1605 publiceerde Miguel de Cervantes "El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha", oftewel "De scherpzinnige edelman Don Quichot van La Mancha". Het boek was direct een doorslaand succes. Tien jaar later, in 1615, volgde een tweede deel dat ook door Cervantes werd geschreven. Het verhaal is vele malen verfilmd, de eerste keer al in 1903. Ook de televisie ontdekte Don Quichot en sinds de jaren '50 zijn er diverse series gemaakt, waaronder deze Spaanse tekenfilm. De makers hebben getracht de boeken zo natuurgetrouw te verfilmen. Hoofdpersoon is Alonso Quijano, een edelman die in La Mancha woont, samen met zijn nichtje, huishoudster, paard en een hazewindhond.

Don QuichotHij leest graag ridderromans, een genre dat begin 17de eeuw zeer populair was. Zijn fantasie slaat echter op hol wanneer hij begint te denken dat de wereld betoverd is en hijzelf een ridder. Alonso verandert zijn naam in Don Quichot en besluit op zijn paard, dat hij de naam Rossinante geeft, de wereld in te trekken. De meeste mensen die hij tegenkomt lachen hem uit, maar in de arme boer Sancho Panza vindt hij een trouwe dienaar die hem als schildknaap op zijn avontuurlijke reizen begeleidt. Toch snapt ook Sancho Pancha niet waarom Don Quichot een aantal windmolens, die hij voor boosaardige reuzen aanziet, wil aanvallen.

Don QuichotOmdat een ridder volgens Don Quichot niet zonder grote liefde kan laat hij zijn oog vallen op een boerendochter uit een nabijgelegen dorp. Ze heet Aldonza Lorenzo maar die naam vindt hij te gewoon, daarom noemt hij haar zonder dat ze het zelf weet Dulcinea, prinses van El Toboso. In het boek wordt zij alleen genoemd, in de tekenfilm is ze ook te zien. Opvallend detail aan deze serie is dat Cervantes er zelf ook in voorkomt. Zo is te zien hoe hij de beginregels van zijn boek schrijft, die tevens de songtekst van de begintune vormen. In 1997 werd de serie opnieuw gemonteerd tot een speelfilm door de zoon van de regisseur, Cruz Delagdo Jr.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 13 maart 2017

© Romagosa International

1000 Resterende tekens


mvdw
Had de begintune voor de VARA-televisie niet een Nederlandse tekest?
Marit
http://www.14dd5266c70789bdc806364df4586335-gdprlock/watch?v=w4tFzD13hmc&feature=related

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Poli en Pili

Poli en Pili (1980)

Het zal weinig televisiekijkers zijn opgevallen, maar op 30 september 1980 kwam er een einde aan… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

De Stop en Stap Show

Stop en Stap Show, De (1986)

Omschrijving Nederlandse kinderserie om kinderen kennis te laten maken met de verkeersregels met de… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

thumb thundercats2

Thundercats (1989-1991)

De inwoners van Thundera evacueren net voordat deze planeet verwoest wordt door de gemene Mutants,… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven