Dossier Saffier en StaalIn een groot oud huis op een eiland woont de 14-jarige Rob samen met zijn ouders en zijn kleine zusje Helen. Als hij op een avond zijn huiswerk aan het maken is staan opeens alle klokken op het zelfde moment stil. Rob wil het aan zijn ouders vertellen die Helen aan het voorlezen zijn maar als hij op haar slaapkamer komt vindt hij alleen zijn zusje. Zijn ouders lijken spoorloos verdwenen. Al snel staan er twee zonderlinge figuren voor de deur, een man en een vrouw die zich voorstellen als Staal en Saffier. Ze beschikken over telepathische gaven en maken deel uit van een geheimzinnig genootschap waarvan de agenten de naam van een metaal of edelsteen hebben.

Dossier Saffier en StaalStaal en Saffier ontdekken dat de verdwijning van Rob en Helens ouders iets te maken heeft met het kinderrijmpje "Ring around the rosie" dat ze samen voorlazen. De herkomst van het versje is niet bekend, het zou al in de 16de eeuw gemaakt zijn in een tijd dat het land geteisterd werd door de pest:     Ring a-ring o' roses
                                                                                                                               A pocketful of posies
                                                                                                                               A tissue, a tissue
                                                                                                                              We all fall down!

Dossier Saffier en StaalIedere keer als het rijmpje hardop wordt voorgelezen in Helens kamer verschijnen er spookachtige beelden uit het verleden van het huis, zoals marcherende soldaten die "upstairs, downstairs!" scanderen. De agenten vermoeden dat de ouders van Rob en Helen door kwade krachten naar het verleden zijn gehaald. Het huis kan ook niet meer bereikt worden, een politieman die over de drempel stapt verdwijnt in het niets. Nadat de hulp van een derde agent, Lood, wordt ingeroepen en een reeks van geheimzinnige gebeurtenissen weten Staal en Saffier het mysterie op te lossen en worden Rob en Helen weer met hun ouders herenigd.

Van deze Engelse serie, die in totaal uit zes opdrachten voor Saffier en Staal bestond, zijn alleen de eerste zes afleveringen in Nederland vertoond. Met minimale middelen, zoals licht- en geluidseffecten, werden spannende effecten gecreeërd. Ook de zaken die zij moesten oplossen in de overige afleveringen hebben met tijdreizen te maken.
 
 


Publicatiedatum: 6 maart 2005
Laatste aanvulling: 24 juli 2012

© Associated Television

1000 Resterende tekens


Arno Luyendijk
Wow. Als er één serie uit mijn tv-jeugd is geweest die in m'n hoofd gegrift staat is het deze wel. De complete serie is nu ook op YT te bekijken. En o boy. Toen ik de eerste zes afleveringen weer bekeek gingen de nekharen van (gezonde) spannjng weer rechtop staan bij dat moment dat het tijdgat de ongewenste bezoekers van lang geleden binnenlaat . Maar net als toen, toen ik bij de geluidseffecten mijn oren dichtstopte, was het weer: ik WIL dit afkijken. Geweldige serie met, vooral nu ik er met wat meer ervaren ogen naar kijk, erg goede acteerprestatie s en wellicht juist door het beperkte budget, creatieve middelen om de spanning enorm op te voeren.
Joyce1969
"A pigeon, a pigeon", het was een rijmpje achterstevoren met ondertiteling "een zakdoek, een zakdoek". Ook ik moet een jaar of 8, 9 zijn geweest, ook ik kreeg er nachtmerries van, ook mij werd verboden na 2 of 3 afleveringen, er nog naar te kijken. Een kinderserie, man, dat is zijn tijd echt ver vooruit geweest. Generatie X heeft deze gezien (woensdagmiddag ). Zojuist discussie gehad over 'a quiet place', over 'alien' en ineens kwam ik op dossier staal en saffier (zo heb ik het onthouden). Wat fantastisch te lezen dat er zoveel mensen dezelfde ervaring daarmee hebben gehad. Moet toch eigenlijk wel een briljante serie zijn geweest, tijd ver, ver, ver vooruit.
Distel
Ik kan me nog herinneren dat ik als kind, steeds als ik ziek was en koorts had,doodenge koortsdromen had. Ik zag dan de muur in mijn kamer heel ver naar achteren wijken. Ik heb me jaren lang afgevraagd hoe dat kwam. Enkele jaren geleden kwam ik er na veel zoeken, achter dat het van deze serie kwam. Ook kwam ik er eindelijk achter hoe de serie heette. Ik vond hem gruwelijk spannend.

Keek jij hier vroeger ook naar?

Bolletje en Basterdsuiker

Bolletje en Basterdsuiker (1980)

Omschrijving Animatieserie over de hond Bolletje en de poes Basterdsuiker; uitgezonden als… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Prikkebeen

Prikkebeen (1972)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie over de avonturen van een vlindervanger. Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Kids

Kids (1987)

Omschrijving Canadese jeugdserie over de dagelijkse belevenissen van een groepje kinderen in een… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven