Dossier Saffier en StaalIn een groot oud huis op een eiland woont de 14-jarige Rob samen met zijn ouders en zijn kleine zusje Helen. Als hij op een avond zijn huiswerk aan het maken is staan opeens alle klokken op het zelfde moment stil. Rob wil het aan zijn ouders vertellen die Helen aan het voorlezen zijn maar als hij op haar slaapkamer komt vindt hij alleen zijn zusje. Zijn ouders lijken spoorloos verdwenen. Al snel staan er twee zonderlinge figuren voor de deur, een man en een vrouw die zich voorstellen als Staal en Saffier. Ze beschikken over telepathische gaven en maken deel uit van een geheimzinnig genootschap waarvan de agenten de naam van een metaal of edelsteen hebben.

Dossier Saffier en StaalStaal en Saffier ontdekken dat de verdwijning van Rob en Helens ouders iets te maken heeft met het kinderrijmpje "Ring around the rosie" dat ze samen voorlazen. De herkomst van het versje is niet bekend, het zou al in de 16de eeuw gemaakt zijn in een tijd dat het land geteisterd werd door de pest:     Ring a-ring o' roses
                                                                                                                               A pocketful of posies
                                                                                                                               A tissue, a tissue
                                                                                                                              We all fall down!

Dossier Saffier en StaalIedere keer als het rijmpje hardop wordt voorgelezen in Helens kamer verschijnen er spookachtige beelden uit het verleden van het huis, zoals marcherende soldaten die "upstairs, downstairs!" scanderen. De agenten vermoeden dat de ouders van Rob en Helen door kwade krachten naar het verleden zijn gehaald. Het huis kan ook niet meer bereikt worden, een politieman die over de drempel stapt verdwijnt in het niets. Nadat de hulp van een derde agent, Lood, wordt ingeroepen en een reeks van geheimzinnige gebeurtenissen weten Staal en Saffier het mysterie op te lossen en worden Rob en Helen weer met hun ouders herenigd.

Van deze Engelse serie, die in totaal uit zes opdrachten voor Saffier en Staal bestond, zijn alleen de eerste zes afleveringen in Nederland vertoond. Met minimale middelen, zoals licht- en geluidseffecten, werden spannende effecten gecreeërd. Ook de zaken die zij moesten oplossen in de overige afleveringen hebben met tijdreizen te maken.
 
 


Publicatiedatum: 6 maart 2005
Laatste aanvulling: 24 juli 2012

© Associated Television

1000 Resterende tekens


Joyce1969
"A pigeon, a pigeon", het was een rijmpje achterstevoren met ondertiteling "een zakdoek, een zakdoek". Ook ik moet een jaar of 8, 9 zijn geweest, ook ik kreeg er nachtmerries van, ook mij werd verboden na 2 of 3 afleveringen, er nog naar te kijken. Een kinderserie, man, dat is zijn tijd echt ver vooruit geweest. Generatie X heeft deze gezien (woensdagmiddag ). Zojuist discussie gehad over 'a quiet place', over 'alien' en ineens kwam ik op dossier staal en saffier (zo heb ik het onthouden). Wat fantastisch te lezen dat er zoveel mensen dezelfde ervaring daarmee hebben gehad. Moet toch eigenlijk wel een briljante serie zijn geweest, tijd ver, ver, ver vooruit.
Distel
Ik kan me nog herinneren dat ik als kind, steeds als ik ziek was en koorts had,doodenge koortsdromen had. Ik zag dan de muur in mijn kamer heel ver naar achteren wijken. Ik heb me jaren lang afgevraagd hoe dat kwam. Enkele jaren geleden kwam ik er na veel zoeken, achter dat het van deze serie kwam. Ook kwam ik er eindelijk achter hoe de serie heette. Ik vond hem gruwelijk spannend.
Fre3ke
Wat fijn dat ik nu weet welke serie het was. Deze serie is mij ook bijgebleven omdat hij zo eng was. Ik moet 9 zijn geweest. Ik mocht van mijn ouders na 1 of 2 afleveringen niet meer kijken omdat ik er nachtmerries van kreeg. Mijn broer mocht hem wel zien. Dus van hem hoorde ik dan hoe het verder ging. Dat upstairs, downstairs had ik wel onthouden, zo heb ik deze serie nu dan toch teruggevonden. Ga hem alsnog kijken ;-)

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

O zit dat zo

O, zit dat zo (1981)

Omschrijving Populair-wetenschappelijk kinderprogramma waarin Leonard de Vries met behulp van… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Kuifje en de Blauwe Sinaasappels

Kuifje en de Blauwe Sinaasappels (1964)

De eerste Kuifjefilm waarin de personages door acteurs werden gespeeld, 'Kuifje en het Geheim van… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Xenon

Xenon (1984)

Halverwege de jaren '60 had Jef Cassiers grote bekendheid gekregen in Vlaanderen en Nederland… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven