Dr. KrankensteinEen educatieve en komische horrorserie voor kinderen klinkt onwaarschijnlijk maar toch werd deze uitgezonden in 1987. In het eerste deel is te zien hoe de vreemde dr. Krankenstein samen met zijn eigenaardige hulpje Igor een nieuw levend wezen maakt. Hij heeft een laboratorium dat zich in de catacomben van zijn kasteel bevindt. Daar heeft hij van onderdelen van menselijke lichamen Boris gemaakt. Boris houdt van ranja en wil alles weten over hoe zijn lichaam functioneert. Hoewel dr. Krankenstein het liefst direct opereert maar niet altijd weet wat hij moet doen, gaat hij vaak kijken in de Bovenkamer.

Dr. KrankensteinDoor het raam van de Bovenkamer ziet hij de operatiezaal van een modern ziekenhuis. De technieken die daar worden gebruikt past dr. Krankenstein gelijk toe op Boris, maar vaak met desastreuze gevolgen want aan het einde van de aflevering ligt hij vaak uit elkaar. Maar dr. Krankenstein zet Boris weer net zo makkelijk weer in elkaar en brengt hem opnieuw tot leven. Deze absurde gebeurtenissen zijn uiteraard gebaseerd op het boek 'Frankenstein' van Mary Shelley uit 1818, en Boris dankt zijn naam aan de verfilmingen hiervan uit de jaren '30 van de vorige eeuw waarin Boris Karloff het monster speelde.

Dr. KrankensteinBoris werd vervaardigd door de makers van de Britse serie Spitting Image waarin bekende mensen werden voorgesteld door karikaturale poppen. In het uiterlijk van Boris zijn onder andere de mond van Mick Jagger, het voorhoofd van Leonard Nimoy en de borstkas van Sylvester Stallone uit 'Rambo' te herkennen. Achter Boris gaan Bert Plagman en Renée Menschaar schuil, twee poppenspelers die vooral bekend zijn als Tommie en Pino uit Sesamstraat. In een interview uit 2004 vertelde Bert Plagman dat hij Boris de leukste rol vindt die hij gespeeld heeft. Voor Harry van Rijthoven, die Dr. Krankenstein speelt, kreeg de serie nog een vervolg.

Dankzij deze rol werd hij door Aart Staartjes gevraagd om het team van Het Klokhuis te komen versterken.
 
 


Met dank aan Willem voor de screenshots
Publicatiedatum: 17 januari 2009
Laatste aanvulling: 24 juli 2012

© VPRO

1000 Resterende tekens


Anoniem
Ik ben geboren in 1983, nu vind ik dit hier terug. Ik herken het. Hier was ik ENORM bang van. Die pop smolt in bad weet ik nog. Gestoorde tv voor kinderen hoor!!
dr.Mengele
willem zei:
Ik heb dit vroeger ook veel gezien.Ik heb toen zelfs een aantal afleveringen opgenomen op Betamax.Ik heb een tijd geleden een deel geript en staat nu een uur materiaal van op mijn computer. Maar ik zou graag alle afleveringen op DVD willen hebben.Maar dit zal niet makkelijk zijn vrees ik.
uploaden aub.

Petertje
Ik vond dit ook een geweldige serie, echt toen was ik nog 8 of 9, maar serieus a;s dit op dvd uitgaat komen (wat ik betwijfel) ben ik de eerste die hem koopt:D Op mijn part zenden ze het weer uit XD

Keek jij hier vroeger ook naar?

Rikkel Nikkel

Rikkel Nikkel (1961-1962)

De door professor IJzerdraedt uitgevonden robot Rikkel Nikkel is superslim en ijzersterk en lijkt… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Tarzan

Tarzan (2000)

Omschrijving Frans-Canadees-Mexicaanse avonturenserie over Tarzan uit de jungle, werd in 1991 al in… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Lange Jaap

Lange Jaap (1984)

Omschrijving Nederlands literatuur- en kunstprogramma voor kinderen, met korte sketches en… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven