thumb dubbelpion2 001Begin jaren '80 was de Koude Oorlog nog in volle gang. Voor mensen uit het Oostblok was het zeer moeilijk om naar het "vrije" Westen te gaan. In sommige gevallen werd een uitzondering gemaakt, zoals voor sporters en artiesten. Zo kan de talentvolle Tsjechische schaker Zdeňek Slansky regelmatig in West-Europa toernooien spelen. Maar bij de autoriteiten is hij vanwege zijn pro-westerse houding niet populair en daarom wordt hij op zijn buitenlandse reizen altijd vergezeld door twee adjudanten die hem scherp in de gaten houden. Als Zdeňek in Amsterdam de studente Dorien Vreelandt ontmoet en de twee verliefd op elkaar worden komt hij in een moeilijke situatie terecht.

thumb Dubbelpion 003De Tsjechische veiligheidsagenten verdenken Zdeňek van spionage, ook omdat Dorien bezig is haar vliegbrevet te halen. Zij reist de topschaker achterna, naar toernooien in onder andere Parijs, Brussel en Düsseldorf. Het tweetal weet uiteindelijk te ontsnappen aan de aandacht van de adjudanten, wat resulteert in een spannende achtervolging, op de grond en in de lucht. Het idee voor deze serie kreeg schrijver Hugo Heinen via oud-tennisser en presentator Martin Simek, zelf ooit uit Tsjecho-Slowakije gevlucht. Hij voorzag de makers van de serie van allerlei adviezen en speelt in een kleine bijrol als KGB-agent.

Schaker Hans Böhm, ook even te zien, zorgde ervoor dat alle schaakscènes juist gespeeld werden. Er werden ook opnamen gemaakt tijdens de Amsterdamse Schaakweek in de Rai. De titel Dubbelpion verwijst naar de schaakterm waarbij twee pionnen van dezelfde kleur op één lijn staan, meestal een ongunstige situatie.
 
 


Publicatiedatum: 29 juli 2005
Laatste aanvulling: 24 juli 2012

© Carl Tewes Filmproducties/KRO

1000 Resterende tekens


Erik Vermaas
Ik was 12 jaar en vond deze serie ontzettend spannend. Ook de vliegscenes vond ik erg mooi. Ik weet niet meer veel van de inhoud, alleen dat ik Heleen erg mooi vond :-)Daarnaast weet ik nog dat ze op het laatste met het vliegtuig vluchtten en dat het callsign op de radio was Pappa-Charlie-Victor. Dat is me altijd bijgebleven.Ik zou hem heel graag weer zien.
Vonne
Een heel klein stukje DubbelpionHet is niet veel, begin tune en de aftiteling... maar beter iets dan niets...http://www.14dd5266c70789bdc806364df4586335-gdprlock/watch?v=8IAU083wnc0Ik vond het toen een ongelofelijk spannende serie (ik was 12) en er zijn helaas maar weinig leeftijdsgenote n die nog van de serie af weten.
Heleen Rebel
Leuk om te lezen dat er mensen zijn die zich Dubbelpion herinneren. Jammer voor jullie dat het zo moeilijk lijkt om de serie te pakken te krijgen.Mischien dat de KRO behulpzaam kan zijn?Heb zelf de serie in geen jaren gezien maar de opnames waren het begin van mijn loopbaan.Ik werk vandaag als film-editor in Zweden en Dubbelpion blijft een zoete jeugdherinnerin g.Heleen Rebel / Dorien Vreelandt

Tunes ook op ons Youtube kanaal!

Luisteren of meezingen met de tunes op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Het leven is...

Leven is..., Het (1994)

Omschrijving Nederlandse humoristische jeugdserie van cabaretgroep Niet uit het raam (NUHR) met… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Warreltaal

Warreltaal (1990)

Omschrijving Nederlandse educatieve kleuterserie waarin aan de hand van de avonturen van een beer… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Zingen met Paula

Zingen met Paula (2005)

Omschrijving Serie videoclips waarin Paula Leek in een kindertekeningendecor kinderliedjes zingt. Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven