DuckTales (1988-1989)

DuckTalesDe stripverhalen die Carl Barks voor Walt Disney maakte over Donald Duck vormden de basis voor deze serie. Hij bedacht Duckstad, de stad waar Donald met zijn neefjes woont, en een aantal nieuwe personages zoals oom Dagobert, de rijkste eend ter wereld die zijn geld in een groot pakhuis bewaard. Ook Guus Geluk, de uitvinder Willie Wortel met zijn zelf ontworpen hulpje Lampje, Dagoberts eeuwige rivaal Govert Goudglans, de heks Zwarte Magica en de boevenbende de Zware Jongens waren voor het eerste zien in de strips van Carl Barks. Sommige van deze verhalen werden opnieuw gebruikt voor de tekenfilmserie.

DuckTalesIn tegenstelling tot de strips heeft niet Donald maar oom Dagobert de hoofdrol. In de eerste aflevering gaat Donald bij de marine en gaan de neefjes bij oom Dagobert wonen. In de serie komen ook weer nieuwe figuren voor, waaronder het personeel van oom Dagobert: de piloot Turbo McKwek, butler Van Stoetenwolf en mevrouw Baktaart, de huishoudster. Ook nieuw is de kleindochter van mevrouw Baktaart. In de oorspronkelijke Engelse versie heeft zij de naam Webigail maar omdat zij veel lijkt op één van de drie nichtjes van Katrien Duck, kreeg zij in de Nederlandse vertaling de naam Lizzy.

DuckTalesSamen met haar zussen Juultje en Babetje vormt ze in de stripverhalen de tegenhanger van de neefjes. Niet alle personages uit de strips zijn ook in de tekenfilm te zien. Katrien Duck, Gijs Gans en oma Duck ontbreken maar wie goed oplet ziet oma Duck in het publiek zitten bij de paardenrace in de aflevering "Horse scents". Geholpen door de neefjes en soms ook Lizzy, beleeft oom Dagobert tal van avonturen binnen en buiten Duckstad, vaak met als doel nog rijker te worden. Van de succesvolle serie werden uiteindelijk ook weer nieuwe stripverhalen gemaakt, en als afsluiting een bioscoopfilm, 'DuckTales de Film - Het Geheim van de Wonderlamp'.

Uit de afleveringen "Double-0-Duck" en "The masked mallard" zou de serie Darkwing Duck ontstaan waarin Turbo McKwek ook te zien is. Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de serie werden in 2017 nieuwe afleveringen gemaakt, in Nederland voor het eerst te zien bij Disney XD op 11 februari 2018.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 8 februari 2018

© Walt Disney Productions

Tags: NCRV, Net5, SBS6, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 10, 1988, Disney XD

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Jurgen
Volgens mij is in de VS ook niet de volledige serie gereleased, maar gewoon de 65 afl. En volgens mij zijn er origineel ook maar 65 afl. De andere 35 waren afzonderlijke afleveringen met die superheld in zijn robopack als ik me niet vergis.
animatiefiguur
ik heb de dvd,s van deze superleuke disneyserie !!! 1 en 2 ;-)

Meer televisie-sentiment

Kika & Bob

Kika & Bob (2007-2008)

Wanneer Kika's katje Tijgertje tijdens een zware storm bovenop de kerktoren is beland en er niet… Lees meer
Secret Valley

Secret Valley (1982-1983)

Ongeveer een halve eeuw geleden wemelde het in Secret Valley (Australië) van de goudzoekers, die… Lees meer
Ti-Ta Tovenaar

Ti-Ta Tovenaar (2008-2009)

Na de succesvolle musical van Ti-Ta Tovenaar, die in 2005 te zien was in het Eftelingtheater,… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven