De DuivelsgrotNa het succes van Morgen gebeurt het eind jaren '50 kon een nieuwe sciencefictionserie niet uitblijven. Dat werd De Duivelsgrot, een origineel verhaal hoewel het begin overeenkomsten vertoond met het boek 'Reis naar het middelpunt der aarde' uit 1864 van Jules Verne. In een antiquariaat ontdekt professor en geoloog Librock een perkament in een oud boek. De tekst is in geheimschrift, maar nog voordat de professor de inhoud heeft kunnen ontcijferen wordt het document gestolen. Wel heeft hij kunnen ontdekken dat de tekst over de Duivelsgrot gaat. Op deze geheimzinnige plek zou de toegang naar het middelpunt der aarde zijn verborgen.

De DuivelsgrotSamen met zijn neef Dick Roudon en speleoloog Hans Wester gaat professor Librock op onderzoek uit. Op de plek aangekomen ontdekt het drietal een schacht waardoor een buitenaards ruimteschip een krater binnengaat. Aan boord bevinden zich drie kale wezens afkomstig van de planeet Aralis: Voxola, Tranti en Emoa. Onder leiding van Voxola zijn zij op zoek naar kristallen. Al snel blijkt dat de wezens niet vredelievend zijn. Zo beschikken ze over een kap die, wanneer deze over het hoofd geplaatst wordt, iemand willoos maakt. Aan het drietal de zware taak de buitenaardse indringers te verslaan...

De DuivelsgrotDeze spannende serie werd geschreven door Henk Lokman, een voormalig geluidstechnicus, die tot dan toe alleen hoorspelen had geschreven. De grot uit de titel baseerde hij op de Gouffre de Padirac, een druipsteengrot in het zuiden van Frankrijk. Volgens een oud verhaal zou Sint Maarten hier de duivel hebben verslagen. De duivel viel in een afgrond, die vervolgens de bijnaam Duivelsgrot kreeg. Regisseur Fred Bosman mocht na de avonturen in de grot direct nog een sciencefictionreeks maken. Treinreis naar de Toekomst, over robots die de ziel van mensen willen stelen, was al een half jaar later op televisie te zien.
 
 


Met dank aan John Beringen
Publicatiedatum: 26 juli 2006
Laatste aanvulling: 1 januari 2016

© AVRO

1000 Resterende tekens


Rob
Quote: "in de catalogus van Beeld en Geluid staan slechts vier minuten van aflevering 7"Dit zijn geen beelden van aflevering 7, je ziet alleen dat er 2 kinderen een prijs krijgen nadat ze hebben meegedaan aan een prijsvraag over De Duivelsgrot.Ze moesten raden hoe het zou aflopen met De Duivelsgrot.De jongen krijgt een experimenteerdo os, het meisje een klein doosje met iets erin, onbekend wat.
Ap Schouten
Geweldig dit gevonden te hebben. Ik was gisteren bij beeld en geluid in Hilversum maar daar kwam ik niet verder dan "morgen gebeurt het". Maar via zoeken daarop dus op de Duivelsgrot. Geen tv thuis, bij een vriendje, 7 jaar oud en al bang voor Pipo de Clown, laat staan hiervoor. Uit angst naar huis gerend. Maar wat me bij is gebleven: de 3 mensen opgesloten in een nis met een straal die alles zou verbranden. En door achteloos een steentje te gooien toch blijkbaar niet gevaarlijk en daardoor ontsnapt. Prachtig en reuze spannend!
Nelly Djikounou
Ik keek ook iedere keer naar deze serie en vond hem heel goed. Is deze serie ook op DVD verkrijgbaar? Ik zou hem heel graag nog eens zien.

Keek jij hier vroeger ook naar?

Link

Link (1994)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie over het harde leven in de grote stad van zes jongeren. Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Pa Pinkelman

Pa Pinkelman & Tante Pollewop, De avonturen van (1976-1977)

De serie Pa Pinkelman en Tante Pollewop verscheen oorspronkelijk als stripverhaal van november 1945… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Varen is fijner dan je denkt/Tinkeltje

Varen is fijner dan je denkt/Tinkeltje (1956-1960)

Ter gelegenheid van de jaarwisseling schreef Mies Bouhuys in 1956 het televisiespel Het oude jaar… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven