Duivelsgrot, De (1963-1964)

De DuivelsgrotNa het succes van Morgen gebeurt het eind jaren '50 kon een nieuwe sciencefictionserie niet uitblijven. Dat werd De Duivelsgrot, een origineel verhaal hoewel het begin overeenkomsten vertoond met het boek 'Reis naar het middelpunt der aarde' uit 1864 van Jules Verne. In een antiquariaat ontdekt professor en geoloog Librock een perkament in een oud boek. De tekst is in geheimschrift, maar nog voordat de professor de inhoud heeft kunnen ontcijferen wordt het document gestolen. Wel heeft hij kunnen ontdekken dat de tekst over de Duivelsgrot gaat. Op deze geheimzinnige plek zou de toegang naar het middelpunt der aarde zijn verborgen.

De DuivelsgrotSamen met zijn neef Dick Roudon en speleoloog Hans Wester gaat professor Librock op onderzoek uit. Op de plek aangekomen ontdekt het drietal een schacht waardoor een buitenaards ruimteschip een krater binnengaat. Aan boord bevinden zich drie kale wezens afkomstig van de planeet Aralis: Voxola, Tranti en Emoa. Onder leiding van Voxola zijn zij op zoek naar kristallen. Al snel blijkt dat de wezens niet vredelievend zijn. Zo beschikken ze over een kap die, wanneer deze over het hoofd geplaatst wordt, iemand willoos maakt. Aan het drietal de zware taak de buitenaardse indringers te verslaan...

De DuivelsgrotDeze spannende serie werd geschreven door Henk Lokman, een voormalig geluidstechnicus, die tot dan toe alleen hoorspelen had geschreven. De grot uit de titel baseerde hij op de Gouffre de Padirac, een druipsteengrot in het zuiden van Frankrijk. Volgens een oud verhaal zou Sint Maarten hier de duivel hebben verslagen. De duivel viel in een afgrond, die vervolgens de bijnaam Duivelsgrot kreeg. Regisseur Fred Bosman mocht na de avonturen in de grot direct nog een sciencefictionreeks maken. Treinreis naar de Toekomst, over robots die de ziel van mensen willen stelen, was al een half jaar later op televisie te zien.
 
 


Met dank aan John Beringen
Publicatiedatum: 26 juli 2006
Laatste aanvulling: 1 januari 2016

© AVRO

Tags: AVRO, Jaren 60, 1963

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Rob
Quote: "in de catalogus van Beeld en Geluid staan slechts vier minuten van aflevering 7"Dit zijn geen beelden van aflevering 7, je ziet alleen dat er 2 kinderen een prijs krijgen nadat ze hebben meegedaan aan een prijsvraag over De Duivelsgrot.Ze moesten raden hoe het zou aflopen met De Duivelsgrot.De jongen krijgt een experimenteerdo os, het meisje een klein doosje met iets erin, onbekend wat.
Ap Schouten
Geweldig dit gevonden te hebben. Ik was gisteren bij beeld en geluid in Hilversum maar daar kwam ik niet verder dan "morgen gebeurt het". Maar via zoeken daarop dus op de Duivelsgrot. Geen tv thuis, bij een vriendje, 7 jaar oud en al bang voor Pipo de Clown, laat staan hiervoor. Uit angst naar huis gerend. Maar wat me bij is gebleven: de 3 mensen opgesloten in een nis met een straal die alles zou verbranden. En door achteloos een steentje te gooien toch blijkbaar niet gevaarlijk en daardoor ontsnapt. Prachtig en reuze spannend!

Meer televisie-sentiment

The Muppet Show

Muppet Show, The (1977-1982)

Hoewel eigenlijk bedoeld voor volwassenen was The Muppet Show ook onder kinderen populair. Werden… Lees meer
Ministars

MiniStars (1986-1991)

Begin jaren '80 was Minipops een populair programma dat te zien was op de Britse zender Channel 4.… Lees meer
Thunderbirds

Thunderbirds (1965-1968)

Het echtpaar Gerry en Sylvia Anderson begon eind jaren '50 met het maken van marionettenfilms, een… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven