De Dukes uit HazzardToen filmproducent Gy Waldron de avonturenserie The Dukes of Hazzard bedacht, gebaseerd op de door hem geschreven en geregisseerde speelfilm 'Moonrunners' uit 1975, had hij vast niet gedacht dat de serie vooral bij kinderen populair zou zijn. Dat werd vooral duidelijk uit de fanmail die niet gericht was aan één van de acteurs, maar aan de General Lee. Meer dan de helft van alle brieven was aan deze oranje Dodge uit 1969 gericht, en kinderen vroegen zelfs om een handtekening. De vele stunts die met de General Lee werden gedaan droegen bij aan de populariteit, ondanks dat na afloop van iedere aflevering gemiddeld drie Dodges klaar waren voor de sloop.

De Dukes uit HazzardDe deuren van de General Lee werden nooit geopend. Iedereen stapte, of beter gezegd gleed, via de openstaande raampjes naar binnen. De serie draaide om Bo en Luke Duke, twee neven uit Hazzard, een plaatsje ergens in het zuiden van de Verenigde Staten. Vrijwel iedere aflevering hadden ze een aanvaring met de plaatselijke politie in de vorm van de niet al te snuggere sheriff Coltrane en diens assistenten Enos en Cletus. Coltrane op zijn beurt was weer de ondergeschikte van Boss Hogg, de burgemeester van Hazzard. Altijd gekleed in een wit pak bedacht hij corrupte plannetjes waar alleen hijzelf beter van werd.

De Dukes uit HazzardDe Dukes wisten deze plannen telkens weer te dwarsbomen, met hulp van hun oom Jesse, garagehouder Cooter en hun sexy nichtje, de langbenige Daisy. Alle gebeurtenissen in Hazzard County werden van commentaar voorzien door countryzanger Waylon Jennings. Hij was één keer te gast in een aflevering, en net als onder andere Roy Orbison, Loretta Lynn en Tammy Wynette trad hij op in het Boar's Nest, de plaatselijke bar èn eigendom van Boss Hogg. Na vier seizoenen verlieten hoofdrolspelers Tom Wopat en John Schneider de serie na een ruzie met de producenten over hun aandeel in de winst van de merchandising.

De Dukes uit HazzardOom Jesse bleek opeens nog twee neven te hebben, Coy en Vance, die de nieuwe Dukes werden. De kijkers wilden alleen Bo en Luke, en nadat de ruzie werd bijgelegd keerden de originele Dukes terug in de serie. Die afleveringen waren in Nederland pas jaren later te zien bij de commerciële zenders, want de AVRO heeft alleen afleveringen uit de eerste drie seizoenen uitgezonden. Na zeven seizoenen kwam er een definitief einde aan de serie. In 1997 en 2000 volgden nog wel twee reüniefilms en in 2005 een speelfilm zonder de originele acteurs. Al eerder had agent Enos een eigen serie gekregen en was er een tekenfilmversie gemaakt, waarbij de acteurs hun eigen personages inspraken.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 1 september 2005
Laatste aanvulling: 28 juli 2013

© Warner Bros. Television

1000 Resterende tekens


Danny Wilde
De AVRO heeft destijds inderdaad maar drie seizoenen uitgezonden. Vreemd want de serie was erg populair en had prima kijkcijfers. Maar helaas zat er veel tijd tussen het uitzenden van de verschillende seizoene.De afleveringslijs t bevat een paar foutjes, er ontbreken ook een paar:Zaterdag 1 oktober 1983 "Er kwam een Duke Langs" (Along Came a Duke)Zaterdag 28 januari 1984 Dag Baas (Bye Bye Duke)Zaterdag 21 april 1984 Met Name Daisy Duke ( By-Line Daisy Duke)De originele titel van de laatste aflevering "Al te goed is Buurmans Gek" is "The Duke's Scam Scam"@DannyDank voor de aanvullingen, het afleveringenove rzicht is inmiddels aangepast.
Leo Marcel Van Leeuwen
De serie is en blijft leuk.Om naar te kijken.;-);-);-);-);-);-);-);-)
Victor
In de bovenstaande tekst staan een paar kleine foutjes. De AVRO heeft wel degelijk alle seizoenen uitgezonden! Alleen van het laatste seizoen zijn de aflevering flink verspreidt uitgezonden...en de serie is van 1979 tot en met 1985 uitgezonden.Ja, ik ben ook nog steeds fan van de Dukes. Inmiddels ook de complete serie op DVD!!!Check ook ff mijn sit voor meer Dukes-info.www.geocities.com/vic_dukes

Keek jij hier vroeger ook naar?

Peperbollen

Peperbollen (2002)

Omschrijving Duitse jeugdserie over vijf jonge, avontuurlijke speurneuzen die ten strijde trekken… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

De Zesde Klas

Zesde Klas, De (1980-1981)

Om een goed beeld te krijgen van de dagelijkse gang van zaken in de zesde klas van een basisschool… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Kate & Maggie

Kate & Maggie (1986)

Omschrijving Australische jeugdserie over twee vrouwen die in het 19de eeuwse 'wilde westen' van… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven