De Dukes uit HazzardToen filmproducent Gy Waldron de avonturenserie The Dukes of Hazzard bedacht, gebaseerd op de door hem geschreven en geregisseerde speelfilm 'Moonrunners' uit 1975, had hij vast niet gedacht dat de serie vooral bij kinderen populair zou zijn. Dat werd vooral duidelijk uit de fanmail die niet gericht was aan één van de acteurs, maar aan de General Lee. Meer dan de helft van alle brieven was aan deze oranje Dodge uit 1969 gericht, en kinderen vroegen zelfs om een handtekening. De vele stunts die met de General Lee werden gedaan droegen bij aan de populariteit, ondanks dat na afloop van iedere aflevering gemiddeld drie Dodges klaar waren voor de sloop.

De Dukes uit HazzardDe deuren van de General Lee werden nooit geopend. Iedereen stapte, of beter gezegd gleed, via de openstaande raampjes naar binnen. De serie draaide om Bo en Luke Duke, twee neven uit Hazzard, een plaatsje ergens in het zuiden van de Verenigde Staten. Vrijwel iedere aflevering hadden ze een aanvaring met de plaatselijke politie in de vorm van de niet al te snuggere sheriff Coltrane en diens assistenten Enos en Cletus. Coltrane op zijn beurt was weer de ondergeschikte van Boss Hogg, de burgemeester van Hazzard. Altijd gekleed in een wit pak bedacht hij corrupte plannetjes waar alleen hijzelf beter van werd.

De Dukes uit HazzardDe Dukes wisten deze plannen telkens weer te dwarsbomen, met hulp van hun oom Jesse, garagehouder Cooter en hun sexy nichtje, de langbenige Daisy. Alle gebeurtenissen in Hazzard County werden van commentaar voorzien door countryzanger Waylon Jennings. Hij was één keer te gast in een aflevering, en net als onder andere Roy Orbison, Loretta Lynn en Tammy Wynette trad hij op in het Boar's Nest, de plaatselijke bar èn eigendom van Boss Hogg. Na vier seizoenen verlieten hoofdrolspelers Tom Wopat en John Schneider de serie na een ruzie met de producenten over hun aandeel in de winst van de merchandising.

De Dukes uit HazzardOom Jesse bleek opeens nog twee neven te hebben, Coy en Vance, die de nieuwe Dukes werden. De kijkers wilden alleen Bo en Luke, en nadat de ruzie werd bijgelegd keerden de originele Dukes terug in de serie. Die afleveringen waren in Nederland pas jaren later te zien bij de commerciële zenders, want de AVRO heeft alleen afleveringen uit de eerste drie seizoenen uitgezonden. Na zeven seizoenen kwam er een definitief einde aan de serie. In 1997 en 2000 volgden nog wel twee reüniefilms en in 2005 een speelfilm zonder de originele acteurs. Al eerder had agent Enos een eigen serie gekregen en was er een tekenfilmversie gemaakt, waarbij de acteurs hun eigen personages inspraken.
 
 


Publicatiedatum: 1 september 2005
Laatste aanvulling: 28 juli 2013

© Warner Bros. Television

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Danny Wilde
De AVRO heeft destijds inderdaad maar drie seizoenen uitgezonden. Vreemd want de serie was erg populair en had prima kijkcijfers. Maar helaas zat er veel tijd tussen het uitzenden van de verschillende seizoene.De afleveringslijs t bevat een paar foutjes, er ontbreken ook een paar:Zaterdag 1 oktober 1983 "Er kwam een Duke Langs" (Along Came a Duke)Zaterdag 28 januari 1984 Dag Baas (Bye Bye Duke)Zaterdag 21 april 1984 Met Name Daisy Duke ( By-Line Daisy Duke)De originele titel van de laatste aflevering "Al te goed is Buurmans Gek" is "The Duke's Scam Scam"@DannyDank voor de aanvullingen, het afleveringenove rzicht is inmiddels aangepast.
Leo Marcel Van Leeuwen
De serie is en blijft leuk.Om naar te kijken.;-);-);-);-);-);-);-);-)

Meer televisie-sentiment

Het Huis Anubis

Huis Anubis, Het (2006-2009)

Een oud woonhuis, dat dateert uit ongeveer 1900 en de naam Anubis draagt, wordt nu gebruikt als… Lees meer
Philadelphia

Philadelphia (1984)

Omschrijving Australische jeugdserie over de 16-jarige Philadelphia Gordon, samen met een oude… Lees meer
Martijn en de Magiër

Martijn en de Magiër (1979)

Het zit Martijn niet mee. Hoewel hij enigst kind is hebben zijn ouders nauwelijks tijd voor hem… Lees meer