Dunderklumpen (1977)

DunderklumpenTijdens de midzomernacht, als de nachten kort en de dagen lang zijn, gaat de 9-jarige Jens met zijn ouders en jongere zusje Camilla op vakantie naar het hoge noorden van Zweden. Ze logeren in een huisje op het verlaten eiland Öhn, waar in het bos Dunderklumpen woont. Dit kleine mannetje voelt zich eenzaam en sluipt 's nachts het huisje van de familie Wolgers binnen. Op zoek naar vrienden ziet hij ziet daar de poppen van Camilla liggen, die wanneer hij ze aanraakt één voor één tot leven komen. De vier poppen worden door Dunderklumpen meegenomen naar zijn roeibootje, samen met een klein kistje waarvan Dunderklumpen denkt dat er een schat in zit.

DunderklumpenMaar Jens heeft alles gezien en gaat hen achterna, samen met zijn geitje Steroog. Als zijn vader merkt dat zijn zoon verdwenen is gaat ook hij op zoek, geholpen door de sprekende hommel Hommeles. Jens en zijn vader komen in een vreemde wereld terecht waar ze een verlaten huis dat kan praten en een brullende waterval tegenkomen. Ook leren ze de levende berg Jorm, de vriendelijke heks Bloemhaar en een gebochelde man met één oog kennen, die het kistje van Dunderklumpen wil stelen. Deze serie, waarin levende en getekende personages elkaar tegenkomen in het fraaie landschap van Zweden, was oorspronkelijk een speelfilm en draaide in 1974 in de Zweedse bioscopen.

DunderklumpenIn Nederland werd de film eerst op televisie uitgezonden als serie van zes delen. Een half jaar later, op 13 oktober 1977, ging de speelfilm alsnog in première en in 2013 was een gerestaureerde versie in de Nederlandse bioscopen te zien. Het gezin Wolgers was ook in het echt een gezin, en Beppe Wolgers speelde niet alleen de vader maar schreef ook het scenario. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als piratenkapitein Langkous, de vader van Pippi Langkous. Hij overleed in 1986 op 57-jarige leeftijd. Zijn dochter Camilla, die ook in Dunderklumpen meespeelt, beheert een aan hem gewijd museum in het Zweedse plaatsje Öhn.
 
 


Publicatiedatum: 10 december 2005
Laatste aanvulling: 23 december 2013

© Euro-Centrafilm/Polyscope

Tags: KRO, RTL 4, Jaren 90, Jaren 70, 1977

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

GhettoS.
@ annelies, youtube filmpjes downloaden is zeer eenvoudig !!even zoeken via google en dan vind je wel een manier.Zelf ben ik bezig om er een DVD van te maken.Ben echter nog op zoek naar een mooi exemplaar van het boek.liefst digitaal. Iemand?reacties kunnen via youtube.gewoon zoeken op dunderklumpen nederlands en dan vindt je mijn filmpjes wel.GS
Annelies de Sain
Ik heb de film als youtubes nu bij elkaar staan... zo kan ik de film kijken; had m ooit op video, maar heb die band uitgeleend en weet niet meer aan wie!!!cryIk wil m zoooooooo graag op DVD, maar ik gellof niet dat dat erin zit; weet iemand of je you tube filmpjes kunt branden op DVD?? en zo ja; hoe?snik!!!!!! ik wil m zoo graag....

Meer televisie-sentiment

Bamboe Beren

Bamboe Beren (1995-1996)

De hoofdfiguren in deze tekenfilmserie zijn de rode panda Bamboo-Lee, het bamboerat-meisje Dah-Lin… Lees meer
Mijn vader woont in Rio

Mijn vader woont in Rio (1990)

Nadat hij onder andere Achterwerk in De Kast en Allemaal tuig! voor televisie had geregisseerd… Lees meer
Captain Power and the Soldiers of the Future

Captain Power and the Soldiers of the Future (1988)

Omschrijving Canadees-Amerikaanse avonturenserie die zich afspeelt in de 22ste eeuw over een groep… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven