Ed en EbbeltjeHenk M. Meijer Jr. werkte overdag op een scheepvaartbedrijf in Rotterdam en schreef in zijn vrije tijd fanstasievolle verhalen. Zijn talent bleef niet onopgemerkt en hij werd in 1962 door de AVRO gevraagd een kinderserie te schrijven. Dat werd Okkie Trooy, en na de avonturen van de uitvinder volgden in 1964 de sprookjesachtige verhalen van Vrouwtje Bezemsteel. Toen deze reeks in 1967 eindigde bedacht hij een nieuwe kinderserie over het echtpaar Ed en Ebbeltje. Op zoek naar werk komen ze in de eerste aflevering langs een kasteel waar een bordje “bedienden-echtpaar gevraagd” in de tuin staat. Wanneer ze de hal van het kasteel binnenwandelen lijkt het of de tijd heeft stil gestaan.

Ed en EbbeltjeGraaf Gijs, de enige bewoner van het kasteel, moet niets van de moderne tijd hebben en kleedt zich zoals zijn voorvaderen dat eeuwen geleden deden. Van Ed en Ebbeltje verwacht hij dat zij als zijn bedienden zich net zo zullen kleden, en na enige bedenktijd gaat het tweetal akkoord. Het kasteel hangt vol met portretten van de voorouders van de graaf waar hij erg trots op is. In iedere aflevering vertelt graaf Gijs aan hen een verhaal over één van de familieportretten, zoals over zijn over-overoudoom die kaperkapitein was. Een groot aantal gastacteurs bracht het verleden van graaf Gijs tot leven.
 
 


Met dank aan John Beringen
Publicatiedatum: 27 oktober 2010
Laatste aanvulling: 18 maart 2018

© AVRO

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Riek
Dit liedje is mijn altijd bij gebleven ik vond het ook een heel leuk progama ik ben nu 59 jaar zou zo graag willen dat het weer terug kwam op tv
F.Bernet
Een leuke serie.Elke aflevering(op een na)begon met een voor-werp,opgemerkt door de twee bedienden,waar een verhaal aan vast zat,verteld door de kasteelheer.Het handelde altijd overeen van zijn voorvaderen.Erg onderhoudend en ook vaak spannendgenoeg om geboeid te kijken.

Meer televisie-sentiment

Animaniacs

Animaniacs (1997-1998)

Deze tekenfilm is een reeks met daarin verschillende series. De show is ontstaan uit een… Lees meer
Felix de kat

Felix de kat (1968)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie over een zwarte kat. Lees meer
Giedy Giraffe

Giedy Giraffe (1980)

Omschrijving Animatieserie over de belevenissen van een uit de dierentuin weggelopen giraffe,… Lees meer