Er was eens... Amerika (1992)

Er was eens... AmerikaNa drie reeksen Er was eens..., over achtereenvolgens de geschiedenis van de mens, de toekomst van de mens in de ruimte en over het menselijk lichaam, was de Franse producent Albert Barillé nog lang niet uitverteld. Zijn vierde Il était une fois... gaat over de geschiedenis van het continent Amerika. De serie viel samen met de herdenking van de ontdekking van Amerika 500 jaar eerder door Christoffel Columbus. Hij zette op 12 oktober 1492 voet op de Nieuwe Wereld, al was dat bij vergissing omdat hij eigenlijk op weg was naar India. Uiteraard komt deze historische gebeurtenis uitvoerig aan bod, maar is niet het begin van de serie.

Er was eens... AmerikaDie begint bij de Indianen, de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Lang voordat de Europeanen hen verdreven op zoek naar de rijkdommen van het land bewoonden zij vrijwel het gehele continent, waaronder de Inca's in het noordwestelijk deel van Zuid-Amerika en de Azteken in het huidige Mexico. De personages worden net als in de vorige reeksen verbeeld door de nakomelingen van Piet, Pieternel, de Dikke, Maestro, Naarling en Dwerg, en natuurlijk de wijze Maestro. Zij laten de geschiedenis van Amerika zienvia onder andere de veroveraars, de goudzoekers en de strijd voor onafhankelijkheid tot aan het welvarende Amerika van de 20ste eeuw.

Er was eens... AmerikaDe KRO, die de vorige reeksen had meegefinancierd, deed dit keer niet mee. Omdat er geen andere publieke omroep de opengevallen plaats innam was Er was eens... Amerika niet op een Nederlandse zender te zien. Maar de BRT deed nog wel mee, en liet de serie door dezelfde Nederlandse stemacteurs als de vorige reeksen inspreken. Helaas hield de Vlaamse omroep er toen ook mee op. Van Il était une fois... les Découvreurs (over wetenschappers) uit 1993 en Il était une fois... les Explorateurs (over ontdekkingsreizigers) uit 1996 zijn geen Nederlandstalige bewerkingen gemaakt of op een Nederlandstalige zender uitgezonden.

De zevende en laatste reeks, Er was eens... de aarde uit 2009, is ook niet uitgezonden maar wel op dvd uitgebracht.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 1 oktober 2015

© Procidis/Memphis Belle

Tags: BRT, Jaren 90, 1992

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Christel
Een super serie. Nu ik zelf kids heb en ze nieuwsgierig worden naar allerlei dingen kwam o.a. deze serie weer boven. Vooral die over het menselijk lichaam. Hoe eenvoudig en duidelijk was deze serie. Topper. Nu nog zien dat ik er aan kan komen
Wes
Ik zoek de naam van de muziek... van zowel het begin als het einde. Zou iemand mij hiermee kunnen helpen? bedankt

Meer televisie-sentiment

Slaapkamer... wakker worden!

Slaapkamer... wakker worden! (1992)

Omschrijving Australische poppenserie over het speelgoed in een kinderkamer dat tot leven komt,… Lees meer
Willeke... Er was eens

Willeke... Er was eens (1973)

Na een bezoek aan De Efteling bedacht zangeres Willeke Alberti dat het leuk zou zijn om sprookjes… Lees meer
Lang Leve de Koningin

Lang Leve de Koningin (2000)

De 8-jarige Sara is niet blij en voelt zich tegelijkertijd erg dom todat ze via haar vriendje… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven