Er was eens... de Mens (1979-1981)

Er was eens... de MensDe eerste reeks Er was eens... laat de geschiedenis van de mens zien vanaf de prehistorie tot aan de nabije toekomst. Hoogte- maar ook dieptepunten van de afgelopen eeuwen worden getoond aan de hand van steeds dezelfde personages en hun nakomelingen: vader Piet, moeder Pieternel, hun zoon Pietertje en dochter kleine Pieternel en de Dikke. De wijze Maestro, herkenbaar aan zijn lange baard, treedt vaak op als verteller. Er zijn ook twee slechteriken, Naarling en Dwerg. Iedere aflevering behandelt een persoon, tijdperk of thema, bijvoorbeeld de eerste mensen, Marco Polo, de Vikingen, de Franse Revolutie en de Nederlandse Gouden Eeuw.

Er was eens... de MensAf en toe verschijnt linksboven een teller in beeld die bijhoudt in welk jaar de gebeurtenissen zich afspelen. Naast getekende beelden wordt soms gebruikt gemaakt van foto's en filmbeelden van historische figuren en plaatsen. De muziek van de begintune, Toccata en Fuga in D Kleine Terts van Johann Sebastian Bach, is ook door Walt Disney gebruikt voor zijn tekenfilm 'Fantasia'. Albert Barillé, de bedenker van de serie, zou diverse vervolgseries maken over de ruimte, het menselijk lichaam, Amerika, uitvinders en ontdekkingsreizigers. Hij was ook de producent van Beertje Colargol, die aan het begin van iedere aflevering heel even te zien is.

Toen hij op 11 februari 2009 overleed op 86-jarige leeftijd had hij net een zevende serie voltooid. Deze reeks gaat over de aarde en is (nog) niet in Nederland uitgezonden maar wel op dvd uitgebracht. Veertig jaar nadat de tekenfilm werd uitgebracht is de serie bewerkt tot een reeks stripalbums.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 13 mei 2017

© Procidis/Memphis Belle/TDM

Tags: KRO, Jaren 80, 1979, Jaren 70

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

W
Als je het terugkijkt gaat het allemaal erg traag, maar mijn zoon van 7 vindt met name de eerste afleveringen (dino's, aapmensen, Egypte) echt prachtig!
TABITHA DEKEYSER,5 juanuari 2011
ik keek vroeger altijd naar deze series ik was er zeer dol op ;-)ik zou ook heel graag deze series op dvd zien komen

Meer televisie-sentiment

Albert, de 5e Musketier

Albert, de 5de musketier (1994)

Omschrijving Frans-Canadese tekenfilmserie over de slimme vijfde musketier Albert, die van alles… Lees meer
Alfons

Alfons (1982)

Omschrijving Zweedse tekenfilmserie over een jongetje met een levendige fantasie, gebaseerd op de… Lees meer
Het Geheim van de Poppenspeler

Geheim van de Poppenspeler, Het (1986)

Omschrijving Britse jeugdserie over een jongen die van een oude poppenspeler een geheimzinnig… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven