Er was eens... de MensDe eerste reeks Er was eens... laat de geschiedenis van de mens zien vanaf de prehistorie tot aan de nabije toekomst. Hoogte- maar ook dieptepunten van de afgelopen eeuwen worden getoond aan de hand van steeds dezelfde personages en hun nakomelingen: vader Piet, moeder Pieternel, hun zoon Pietertje en dochter kleine Pieternel en de Dikke. De wijze Maestro, herkenbaar aan zijn lange baard, treedt vaak op als verteller. Er zijn ook twee slechteriken, Naarling en Dwerg. Iedere aflevering behandelt een persoon, tijdperk of thema, bijvoorbeeld de eerste mensen, Marco Polo, de Vikingen, de Franse Revolutie en de Nederlandse Gouden Eeuw.

Er was eens... de MensAf en toe verschijnt linksboven een teller in beeld die bijhoudt in welk jaar de gebeurtenissen zich afspelen. Naast getekende beelden wordt soms gebruikt gemaakt van foto's en filmbeelden van historische figuren en plaatsen. De muziek van de begintune, Toccata en Fuga in D Kleine Terts van Johann Sebastian Bach, is ook door Walt Disney gebruikt voor zijn tekenfilm 'Fantasia'. Albert Barillé, de bedenker van de serie, zou diverse vervolgseries maken over de ruimte, het menselijk lichaam, Amerika, uitvinders en ontdekkingsreizigers. Hij was ook de producent van Beertje Colargol, die aan het begin van iedere aflevering heel even te zien is.

Toen hij op 11 februari 2009 overleed op 86-jarige leeftijd had hij net een zevende serie voltooid. Deze reeks gaat over de aarde en is (nog) niet in Nederland uitgezonden maar wel op dvd uitgebracht. Veertig jaar nadat de tekenfilm werd uitgebracht is de serie bewerkt tot een reeks stripalbums.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 13 mei 2017

© Procidis/Memphis Belle/TDM

1000 Resterende tekens


W
Als je het terugkijkt gaat het allemaal erg traag, maar mijn zoon van 7 vindt met name de eerste afleveringen (dino's, aapmensen, Egypte) echt prachtig!
TABITHA DEKEYSER,5 juanuari 2011
ik keek vroeger altijd naar deze series ik was er zeer dol op ;-)ik zou ook heel graag deze series op dvd zien komen
Leo Marcel Van Leeuwen
De Serie Was Mooi.En Je Kon Er Veel Van Leren.En Het Was Een Mooie Tijd.

Keek jij hier vroeger ook naar?

De Edison Tweeling

Edison Tweeling, De (1985)

Omschrijving Canadese jeugdserie over de tweeling Tom en Annie die met behulp van de wetenschap… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Lippy de Leeuw

Lippy de Leeuw (1971)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie over de komische avonturen van een leeuw en een hyena. Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

TopStars

TopStars (2004)

Omschrijving Nederlands-Vlaamse jeugdserie over een groep jongeren die elkaar tegenkomen in en rond… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven