FabeltjeskrantVoor de eerste uitzendingen van de Fabeltjeskrant in 1968 werden de fabels van De La Fontaine als basis gebruikt, maar toen de makers door de 30 bruikbare fabels heen waren werd besloten om door te gaan met zelfbedachte verhaallijnen. Aan het eind van elke aflevering was er een moraal, die de kinderen iets bij moest brengen. Dit element raakte al snel op de achtergrond. De eerste personages waren Jacob de wijze uil ("dag lieve kijkbuiskinderen"), Lowieke de Vos ("hatsiekidee"), Meneer de Raaf en Juffrouw Ooievaar. Later kwamen daar nog andere personages met uiteenlopende karakters bij zoals Zoef de Haas, Bor de Wolf, de gebroeders Bever en Stoffel de schildpad.

FabeltjeskrantMeneer de Uil las altijd voor uit de Fabeltjeskrant, waarin alles stond wat in het Grote Dierenbos was gebeurd. De geestige teksten en kleurrijke personages waren ook bij volwassenen populair, en de serie groeide uit tot het best bekeken programma van die tijd. Op 15 maart 1969 won de Fabeltjeskrant de Televizierring. Een jaar later werd het succes voortgezet met de bioscoopfilm 'Onkruidzaaiers in Fabeltjesland', en een Edison voor het beste liedjesalbum. Ed en Willem Bever hadden drie hits in de top 40, waaronder de carnavalskraker 'Hup, daar is Willem'. Ook in onder andere Frankrijk, Zweden en Israël was de serie te zien.

FabeltjeskrantToen er in 1985 een nieuwe reeks afleveringen werd gemaakt in samenwerking met de ontwikkelingsorganisatie NOVIB werden er ook nieuwe dieren geïntroduceerd. Zaza Zebra, Chico Lama en Mister Maraboe waren afkomstig uit het Buitenste Buitenbos. Zij vertegenwoordigden de Derde Wereld of het minderhedenelement in het Grote Dierenbos. Bij de Dierenbosse Verkiezingen in 1986, waarbij bijna 200.000 kijkbuiskinderen de "bosmeester" kozen, werd Chico Lama de winnaar. Hij kreeg 21% van de stemmen voor Bor de Wolf met 12% en meneer de Uil met 10% van de stemmen.

In 2007 waren de fabeldieren te zien in het theater met een familiemusical waarin naast bekende liedjes ook nieuwe nummers te horen waren, opnieuw gecomponeerd door Ruud Bos, op tekst van Jon van Eerd. Nieuw was ook het personage Fatima, een Perzische poes. Robin de Levita, zoon van producent Loek de Levita, maakte in maart 2016 bekend te werken aan een nieuwe reeks computer geanimeerde afleveringen.

Ruim twee jaar later, op 19 december 2018, verscheen in het 50ste jubileumjaar dan ook de computer geanimeerde bioscoopfilm met de titel 'De Fabeltjeskrant: De Grote Dierenbos-spelen' waarin de nieuwkomer Peter Panda uit China een bezoek brengt aan zijn neef Droes de Beer tot ergernis van Juffrouw Ooievaar die het allemaal maar niets vindt.

Een half jaar na de bioscoop première is dit verhaal in vier delen ook op Netflix te zien als 'De Fabeltjeskrant: seizoen 1'.

 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 15 juli 2019

© De Levita Productions B.V.

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Gast
Heb net even gedelpherd. De Fabeltjeskrant blijkt in het vierde seizoen vanaf het najaar van 1973 nog onderdeel te zijn geweest van het Programma met de Muis. Hondje Woef en Borita (het dochtertje van Bor de Wolf) waren toen de nieuwe personages.
animatiefiguur
leuke serie erg popular en erg leuk

Meer televisie-sentiment

Kijk mij nou!

Kijk mij nou! (1982)

Omschrijving Nederlandse educatieve kinderserie over hoe de mens eruit ziet en hoe hij zich… Lees meer
Happy Days

Happy Days (1977)

Omschrijving Amerikaanse comedy rond een groep middelbare scholieren in het Amerika van de jaren… Lees meer
Pauze TV

Pauze TV (1989-1991)

Het tijdschrift Pauze was gericht op jongeren tussen de 12 en 18 jaar en werd sinds april 1988… Lees meer