FameWie wil er nou niet goed kunnen acteren, musiceren of dansen en daarbij ook nog eens beroemd worden? Bruno, Coco, Danny, Doris, Montgomery, Leroy en Julie willen deze droom waarmaken en worden in deze serie gevolgd tijdens hun opleiding aan de New York School for the Performing Arts. De televisieserie was gebaseerd op de gelijknamige film uit 1980 die destijds weinig succesvol was maar wel twee Oscars had gewonnen. Vier acteurs uit de speelfilm zetten hun rol voort in de serie: Debbie “Lydia” Allen, Lee “Bruno” Curreri, Gene Anthony “Leroy” Ray en Albert “Shorofsky” Hague. De serie deed het aanvankelijk in Nederland ook niet zo best.

Fame

Het duurde een paar weken voor de serie echt populair werd, mede doordat de VARA het tijdstip van uitzenden van de avond naar de vooravond verschoof zodat ook veel kinderen konden kijken. Op het hoogtepunt trok de serie maar liefst 3,5 miljoen kijkers. Fame werd een rage en de hoofdrolspelers, oftewel The Kids from Fame, kwamen zelfs in april 1983 voor twee concerten naar de Rotterdamse Ahoy'. Ze verschenen ook in allerlei pop- en roddelbladen. Lee Curreri poseerde als Bruno in het HEMA-breiboek in een rood/grijze Fame-trui zodat moeders de trui voor hun kinderen konden nabreien.

Fame

Door het succes van de serie kreeg de speelfilm in sommige bioscopen een tweede kans en liep nu beter dan in 1980. Liedjes uit de serie verschenen op diverse langspeelplaten en The Kids from Fame scoorde twee grote hits in Nederland, "Starmaker" haalde de 6e plaats en "Hi-Fidelity" de 12e in de Nederlandse Top 40. De grootste hit was echter voor Irene Cara, Coco in de film, die met haar uitvoering van de titelsong een wereldhit had en dankzij de serie in Nederland op nummer 1 kwam. Debbie Allen, behalve actrice ook choreograaf, won in 1982 en 1983 een Emmy voor beste choreografie en in 1983 een Golden Globe voor beste actrice.

FameMadonna, toen nog onbekend, deed auditie voor een rol in de serie. Zij werd niet aangenomen maar Janet Jackson wel die in seizoen 4 te zien was. De VARA organiseerde een landelijke Fame-danswedstrijd waaraan bijna alleen maar meisjes meededen. De finale vond plaats op 26 mei 1984 in De Maaspoort in Den Bosch. De serie was inmiddels niet meer zo populair en een paar weken later werden de uitzendingen in Nederland stopgezet, in Amerika zouden nog drie seizoenen volgen. In 2008 bracht V&V Entertainment na New York en Londen de musical 'Fame' in Nederland op de planken met Kim-Lian van de Meij en Jim Bakkum.

Een jaar later werd van de originele film een remake uitgebracht met andere personages. Debbie Allen had nu de rol van directeur van de school en is daarmee de enige die in zowel de serie als in beide films heeft gespeeld.
 
 


Publicatiedatum: 22 juni 2016
Laatste aanvulling: 30 juni 2016

© Eilenna Productions Inc./MGM Television

1000 Resterende tekens


Fame Fan
De serie was goed. Maar in seizoen drie waarin al snel Coco verdween, die ene blonde leraar af en toe een aflevering mee deed. Mrs Berg eruit ging en Julie al helemaal niet meer te zien was, was voor mij een aderlating. Ik denk dat de Vara er goed aan deed de serie te stoppen na seizoen drie op de buis. In seizoen vier deed Bruno ook niet meer mee die in seizoen drie ook al niet meer elke aflevering te zien was ..... Fame seizoen 1 en 2 een groot succes .... Daarna ging het toch achteruit.
Meneer de Uil
Het tweede seizoen is ook op DVD verkrijgbaar.

Keek jij hier vroeger ook naar?

Maja de Bij

Maja de Bij (1977-1983)

Al vanaf de dag dat ze geboren wordt is Maja een nieuwsgierig bijtje. Haar lerares juffrouw… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

De avonturen van Kloontje het Reuzenkind

Kloontje het Reuzenkind, De avonturen van (1995)

Omschrijving Nederlandse kinderserie over een vijfjarig reuzenkind dat allerlei avonturen beleeft… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

J.J. de Bom voorheen: 'De Kindervriend'

J.J. de Bom voorheen: 'De Kindervriend' (1979-1981)

Vijf jaar na het verdwijnen van De Stratemakeropzeeshow kwamen de regisseur, tekstschrijvers en de… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven