Familie Robinson, De (1985-1986)

De Familie RobinsonDeze serie vindt zijn oorsprong in het boek 'Der Schweizerische Robinson' dat begin negentiende eeuw door de Zwitserse pastoor Johann David Wyss geschreven werd. In 1812 werd het door zijn zoon Rudolf aangepast en uitgegeven. Het verhaal, over een gezin dat schipbreuk lijdt, paste perfect bij de literaire rage van toen want, in gang gezet door Daniel Defoe en zijn boek 'Robinson Crusoë', waren schipbreuken en onbewoonde eilanden populaire thema's. De Nederlandse editie van het boek, dat in 1813 verscheen, kreeg daarom ook de titel 'De Zwitsersche Robinson Crusoë'.

De Familie RobinsonIn 1947 werd de titel gewijzigd in 'De Zwitserse Robinson' en in 1974 in 'De Zwitserse familie Robinson'. Begin jaren '80 besloot het Japanse animatieconcern Nippon om een tekenfilmserie te maken gebaseerd op het boek van Wyss. Er werden enkele veranderingen in het verhaal aangebracht, zo werden de vier zoons uit het boek twee zoons en een dochter, uit wiens oogpunt het verhaal ook wordt verteld. De bedoeling van de tekenfilm was dat de kijkers in zouden zien dat een hechte familieband van groot belang is en dat zij respect voor de natuur zouden krijgen. In 1981 was de tekenfilm klaar en nog datzelfde jaar won het een belangrijke Japanse prijs op het gebied van kindertelevisie.

De Familie RobinsonVrijwel alle Europese landen kochten de serie aan en ook in Amerika is de tekenfilm uitgezonden. Het verhaal gaat over de Zwitserse familie Robinson uit Bern, bestaande uit vader Ernst, moeder Miriam, oudste zoon Hans, dochter Sanne en jongste zoon Bastiaan. Ernst Robinson is arts en krijgt op een dag een brief van een vriend uit Australië, met de vraag om naar zijn land komen omdat er een gebrek aan artsen is. De familie gaat op weg, maar komt op de Grote Oceaan in een storm terecht en het schip begint langzaam te zinken. Terwijl de andere passagiers in de reddingsboten stappen blijkt Hans onvindbaar.

De rest van de familie besluit alleen achter op het zinkende schip te blijven. Hans wordt net op tijd gevonden, hij was over boord geslagen en hield zich vast aan een afgebroken mast. Van de restanten van het schip wordt een vlot gebouwd en wonder boven wonder spoelt de hele familie samen enkele dieren levend aan op een onbewoond eiland. De avontuurlijke Sanne vindt het heerlijk om het eiland te ontdekken en vindt een nieuw huisdier in Landy, een koeskoes. Maar hoe komt de familie nu in Australië?

 
 


Bijdrage: Willem Bas
Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 4 maart 2014

© Nippon Animation/Just Entertainment

Tags: 1985, Jaren 80, Jaren 90, Kindernet, EO

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Dr. Snuggles
De DVD-reeks bevat inderdaad niet de aflevering "De vogelverschrikk er". Echter de nummering van de afleveringen op de DVD's is niet in overeenstemming met de nummering van de afleveringenlij st op deze site. De nummering op de DVD's loopt van aflevering 1 t/m 24 (DVD-delen 1 t/m 6) en verder afleveringen 26 t/m 50 (DVD-delen 7 t/m 12) Hierdoor lijkt het dat aflevering 25 ontbreekt. Wat klopt hier niet, de lijst van afleveringen van deze site of de titelopgave van de DVD-producent?
Tommy
Martijn Snoeren zei:
Na veel restauratiewerk heb ik aflevering 17 'De Vogelverschrikk er' online gezet. Zo is deze serie na al die jaren compleet te bekijken. Veel kijkplezier :)https://youtu.be/BRU7jJpARQs
Heel knap gedaan Martijn, ziet er uit als nieuw ! De serie is nu eindelijk echt compleet ;-)

Madelief

Madelief (1994)

Omschrijving Nederlandse kinderserie, gebaseerd op de boeken van Guus Kuijer, over de… Lees meer
Casa Poëtica

Casa Poëtica (1995)

Omschrijving Nederlandse kinderserie over een klein tentje op een kermis waar broer en zus Stijn en… Lees meer
AbbaCaDaBra

AbbaCaDaBra (1985)

Lang voor het wereldwijde succes van de musical 'Mamma Mia!' hadden twee Franse broers al bedacht… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven