Ferdy de MierDe Tsjechoslowaakse schrijver en illustrator Ondřej Sekora publiceerde in 1933 voor het eerst zijn krantenstrip over Ferda de mier. Geïnspireerd door Walt Disney die Mickey Mouse een broek had gegeven kreeg de mier van hem een gestippelde sjaal. Ondřej Sekora bewerkte zijn stripverhalen tot een kinderboekenreeks waarvan het eerste deel in 1935 verscheen. Hoewel hij ook verhalen bedacht over andere insecten bleef Ferda de mier zijn populairste creatie en tot in de jaren ’50 verschenen er nieuwe delen. De populariteit van de boeken leidde tot diverse verfilmingen: in 1943 een korte poppenfilm en in de jaren ’60 een televisieserie met marionetten.

Ferdy de mierOok na zijn dood in 1967 werden de kinderboeken van Sekora veel gelezen wat begin jaren ’80 leidde tot een tekenfilmserie, een samenwerking tussen Duitse en Britse producenten. De originele illustraties vormden het uitgangspunt, alleen de naam Ferda werd Ferdy. Ferdy is een jonge mier, nieuwsgierig naar de wereld om hem heen en speelt graag gitaar. Zijn beste vrienden zijn Ozo de houtworm, de spin Tantebella, Kevert de kever en Alfons Spek, een tor die altijd honger heeft. Als huisdieren heeft hij de kleine kever Snugger en Grashapper de sprinkhaan die af en toe als trekdier wordt gebruikt. Henk de meikever is journalist.

Ferdy de mierFerdy is stiekem verliefd op het verwaande lieveheersbeestje Lievelijn. Af en toe heeft hij het aan de stok met de Grijs de slak en eenmaal met twee agenten Hogerop en Lagerwal die hem onterecht beschuldigen van diefstal, gelukkig weet Lievelijn dat hij onschuldig. Voor de Nederlandse nasynchronisatie werden niet alleen de stemmen ingesproken maar ook geheel nieuwe liedjes gemaakt door de muzikanten Robert-Jan Stips van The Nits en Peter Calicher van Gruppo Sportivo. Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Ondřej Sekora brachten de Tsjechische posterijen in 1999 een postzegel uit met daarop Ferdy, Lievelijn en Ozo.
 
 


Publicatiedatum: 23 december 2011
Laatste aanvulling: 16 december 2017

© European Cartoon Production/Telepool/Peekel-Stip Produkties

1000 Resterende tekens


fer
hier een link waar je een aflevering van ferdy de mier kan zienhttp://www.jeugdsentimentp ortaal.be/animatie/ferdy.htm
sproetje68
volgens mij was er op t einde ook een liedje.dan zei ferdy: steek ze allebei omhoog, zwaai ze op en neer, tot de volgende keer.
ferdi
cker buiten zijn naam is het gwn pure nostalgie voor mij als ik ferdi de mier weer zie of het melodietje hoor voorbijkomen ferdy 4-ever ;-)

Tunes ook op ons Youtube kanaal!

Luisteren of meezingen met de tunes op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Buiten de zone

Buiten de Zone (1994)

Omschrijving Vlaamse komische jeugdserie over vijf jongeren die werkzaam zijn bij de kindertelefoon. Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

De Smurfen

Smurfen, De (1967)

Omschrijving Belgische tekenfilmserie naar de stripverhalen van Peyo over de Smurfen; niet te… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Iene Mini Musical

Iene Mini Musical (1977)

Omschrijving Nederlandse zangwedstrijd waarin kinderen van 16 basisscholen liedjes zingen en… Lees meer

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven