De Film van Ome WillemOmdat de Stratemakeropzeeshow een groot succes was werd aan Aart Staartjes, de bedenker van deze serie, gevraagd of hij met hetzelfde team ook een programma voor kleuters wilde maken. Hij bedacht een situatie waarbij een groepje kinderen hun mening laten weten aan een ouderfiguur. Dat werd ome Willem: een vrolijke oom die alle kinderen met “rakkers” aansprak maar ook boos kon worden als zij zich niet gedroegen. Zanger en presentator Edwin Rutten, die nog nooit een kinderprogramma had gemaakt, werd gevraagd voor ome Willem, een rol waarvoor hij leek te zijn geboren. De kritische kinderen werden verbeeld door drie clowns: Toon, Teuntje en August.

De Film van Ome WillemToon werd gespeeld door Aart Staartjes zelf en Teuntje door Jennifer Willems. Poppenspeler Pieke Dassen speelde August en verzorgde iedere aflevering met zijn echtgenote Mia ook een poppenkastvoorstelling met Jan Klaassen, Katrijn en hun zoontje Jantje. De teksten hiervoor werden geschreven door Willem Wilmink, en samen met Karel Eykman schreef hij de teksten voor alle liedjes op muziek van Harry Bannink. Samen met zijn combo was hij ook in beeld te zien, en riep hij ome Willem tot de orde als hij tijdens het beginlied zong trek te hebben in een broodje poep. Voor het combo bedacht Willem Wilmink de naam “geitenbreiers” wat zoiets betekent als zeurpieten.

De Film van Ome WillemIedere aflevering had een thema dat dicht bij de belevingswereld van kleuters stond, zoals uit logeren gaan, buiten spelen of in je broek plassen. Een grote groep kinderen was bij de opnamen aanwezig, eerst in het Amsterdamse theater Bellevue, later in de studio. Per keer werden twee afleveringen opgenomen en vooraf werden alle kinderen geschminkt en voorzien van limonade. Dit leidde er wel toe dat, soms midden in een gevoelig lied, kinderen riepen dat ze naar de wc moesten. Het maakte niets uit, de opname werd ook niet opnieuw gedaan en ome Willem wees de kinderen naar de plasgeitenbreiers die buiten beeld klaarstonden.

Iedere uitzending werd afgesloten met het lied 'Deze vuist op deze vuist' en de kreet "Joepie de poepie!". Behalve op televisie was ome Willem ook in het theater te zien, zelfs jaren nadat het programma gestopt was. De serie wordt nog regelmatig herhaald en in 2004 stond De Film van Ome Willem zelfs in de top 10 van best bekeken kinderprogramma’s, naast tekenfilmseries als SpongeBob Squarepants en Totally spies!.
 
 


Publicatiedatum: 10 februari 2005
Laatste aanvulling: 6 oktober 2017

© VARA

1000 Resterende tekens


animatiefiguur
leuke ouderwetse serie
W van Polanen
Ik ben op zoek naar de afl. Splinter.Wie kan mij daaraan helpen. wvanpolanen@cas ema.nl
R. van Geenen
Dames / Heren,U verwijst naar bolcom voor levering van DVD's van ''de film van ome willem''. Bij bolcom geeft men echter aan: ''niet leverbaar''Heeft u een alternatief? M'n kleinzoon zou er blij mee zijn.Dank;-)@R. van GeenenHelaas, de Ome Willem-dvd's zijn vrijwel overal uitverkocht. Een alternatief zijn advertentie- en veilingsites zoals marktplaats.nl.

Keek jij hier vroeger ook naar?

Ontbijtpiet

Ontbijtpiet (2007-2008)

Toen in 2007 uit meerdere onderzoeken bleek dat één op de zeven kinderen slecht of helemaal niet… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

DVD: Sinterklaas & Diego - Het geheim van de ring

Sinterklaas & Diego - Het geheim van de ring

Uitgebracht: Entertainment One Speelduur: 75 minuten Datum: 7 oktober 2015 Extra: Geen Beschrijving… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Sinterklaas is jarig

Sinterklaas is jarig (1977)

In 1977 vond op 19 november de intocht van Sinterklaas plaats in de haven van Muiden, waar Wieteke… Lees meer