Film van Ome Willem, De (1974-1989)

De Film van Ome WillemOmdat de Stratemakeropzeeshow een groot succes was werd aan Aart Staartjes, de bedenker van deze serie, gevraagd of hij met hetzelfde team ook een programma voor kleuters wilde maken. Hij bedacht een situatie waarbij een groepje kinderen hun mening laten weten aan een ouderfiguur. Dat werd ome Willem: een vrolijke oom die alle kinderen met “rakkers” aansprak maar ook boos kon worden als zij zich niet gedroegen. Zanger en presentator Edwin Rutten, die nog nooit een kinderprogramma had gemaakt, werd gevraagd voor ome Willem, een rol waarvoor hij leek te zijn geboren. De kritische kinderen werden verbeeld door drie clowns: Toon, Teuntje en August.

De Film van Ome WillemToon werd gespeeld door Aart Staartjes zelf en Teuntje door Jennifer Willems. Poppenspeler Pieke Dassen speelde August en verzorgde iedere aflevering met zijn echtgenote Mia ook een poppenkastvoorstelling met Jan Klaassen, Katrijn en hun zoontje Jantje. De teksten hiervoor werden geschreven door Willem Wilmink, en samen met Karel Eykman schreef hij de teksten voor alle liedjes op muziek van Harry Bannink. Samen met zijn combo was hij ook in beeld te zien, en riep hij ome Willem tot de orde als hij tijdens het beginlied zong trek te hebben in een broodje poep. Voor het combo bedacht Willem Wilmink de naam “geitenbreiers” wat zoiets betekent als zeurpieten.

De Film van Ome WillemIedere aflevering had een thema dat dicht bij de belevingswereld van kleuters stond, zoals uit logeren gaan, buiten spelen of in je broek plassen. Een grote groep kinderen was bij de opnamen aanwezig, eerst in het Amsterdamse theater Bellevue, later in de studio. Per keer werden twee afleveringen opgenomen en vooraf werden alle kinderen geschminkt en voorzien van limonade. Dit leidde er wel toe dat, soms midden in een gevoelig lied, kinderen riepen dat ze naar de wc moesten. Het maakte niets uit, de opname werd ook niet opnieuw gedaan en ome Willem wees de kinderen naar de plasgeitenbreiers die buiten beeld klaarstonden.

Iedere uitzending werd afgesloten met het lied 'Deze vuist op deze vuist' en de kreet "Joepie de poepie!". Behalve op televisie was ome Willem ook in het theater te zien, zelfs jaren nadat het programma gestopt was. De serie wordt nog regelmatig herhaald en in 2004 stond De Film van Ome Willem zelfs in de top 10 van best bekeken kinderprogramma’s, naast tekenfilmseries als SpongeBob Squarepants en Totally spies!.
 
 


Publicatiedatum: 10 februari 2005
Laatste aanvulling: 6 oktober 2017

© VARA

Tags: VARA, Jaren 80, Jaren 00, Jaren 70, Jaren 10, 1974

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

animatiefiguur
leuke ouderwetse serie
W van Polanen
Ik ben op zoek naar de afl. Splinter.Wie kan mij daaraan helpen. wvanpolanen@cas ema.nl

Meer televisie-sentiment

De Stratemakeropzeeshow

Stratemakeropzeeshow, De (1972-1974)

Hoe zou het zijn als niet de ouders maar de kinderen thuis de baas waren? Aart Staartjes bedacht… Lees meer
Postbus X

Postbus X (1989)

Omschrijving Vlaamse jeugdserie over een aantal medewerkers van krantenredactie die tevens hulp… Lees meer
Mysterious Cities of Gold

Mysterious Cities of Gold, The (1991)

Omschrijving Frans-Japanse tekenfilm over de Spaanse weesjongen Esteban die ten tijde van de… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven