FlappieHet clownsduo Appie en Flappie trad eind jaren '50 voor het eerst op. Door de jaren heen werd Appie vertolkt door Fred Wiegeman, Wim Wama en Astrid Koster. Flappie werd vanaf het begin gespeeld door Ab van der Linden die dat zou blijven doen totdat hij in 1999 op 87-jarige leeftijd overleed. Met optredens in televisieprogramma’s als Ren je Rot kreeg het duo ook landelijke bekendheid waarbij Flappie steeds meer op de voorgrond trad. In 1978 werd de LP ‘De avonturen van clown Flappie’ uitgebracht en in datzelfde jaar verscheen ook het boek ‘Flappie en zijn hondje Dinky’. De illustraties waren gemaakt door Anton Pieck, de ontwerper van het sprookjespark in De Efteling.

FlappieDat zou ook de plek zijn waar de televisieserie rond Flappie werd opgenomen. In de eerste reeks gaat Flappie op reis door Sprookjesland. Als hij Doornroosje wakker kust verandert zij in een lelijke heks en moet Flappie op zoek naar toverwater. In het vervolg reist Flappie naar Vreugderijk maar omdat de koning altijd treurig is heet het land nu Treurrijk. Aan Flappie de taak hem weer aan het lachen te maken. In deze en in latere afleveringen stelt Flappie zichzelf steeds de vraag "zal ik het doen, of zal ik het niet doen?". Ook maakt hij nieuwe vrienden, zoals het narretje Joki en Zoekgoed de kikker, die hij leert kennen bij zijn avonturen in onder meer IJsland en Kaas- en Groentenland.

Alle afleveringen duren slechts vijf minuten waarbij de laatste reeks, kortweg Flappie genoemd, ook herhaald is in afleveringen van 20 minuten. Ab van der Linden was behalve clown ook acteur. Hij speelde in andere bekende kinderseries zoals Ti-Ta Tovenaar (kelner, kruideniertje, bakker en dokter), en hij vertolkte de rol van Gozewijn in Floris. In 1998 was hij nog éénmaal als Flappie te zien bij Paul de Leeuw in Laat de Leeuw.
 
 


Publicatiedatum: 13 juli 2005
Laatste aanvulling: 28 juli 2012

© TROS

1000 Resterende tekens


Flappieproducent RFWienneke
Deze laatste twee Flappiefilms zijn op dvd verkrijgbaar.www.budolife.eu
Flappieproducent RFWienneke
Ik heb met Flappie (Ab van der Linden en Astrid Koster) gewerkt.We hebben ná de trosserie die van de Efteling nog 2 films gemaakt voor hij stierf.Een derde films van mijn hand was al in de maak. Helaas is Flappie en het Schaakspel nimmer doorgegeaan.Ab was een natuurtalent en Astrid ook ik mis hen. Astrid wanneer je nog leeft, maak contact met me wil je!natuurlijk zijn deze twee laatste films nog bij me te koop. Het zijn Flappie en de Gestolen Lach en Flappie en het Goede Doel.Kijk op BudoLife.eu daar tref je mijn gegevens om de films te bestellen op dvd.Mvrgr,RFWiennek e, (trouw)videogra af
tessa urlings
Zijn die op dvd?

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Arpad de Zigeuner

Arpad de Zigeuner (1974-1975)

De laatste jaren van de 17de eeuw zijn voor Hongarije geen gemakkelijke tijd. Nog maar net zijn de… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Pinokkio

Pinokkio, De avonturen van (1968-1969)

Vlak voordat ze bekend zou worden als Aagje Ritsema uit Oebele was Wieteke van Dort te zien als… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Alleen op de wereld

Alleen op de wereld (1982-1983)

Ruim twee jaar nadat de laatste aflevering van de tekenfilmserie Alleen op de wereld werd… Lees meer