De FlintstonesGeïnspireerd door het succes van de sitcoms op de Amerikaanse televisie bedachten Joseph Barbera en William Hanna een comedyserie met tekenfilmfiguren die zich afspeelt in het Stenen Tijdperk. In de pilotaflevering heette het gezin nog Flagstone, maar omdat er al een televisiefamilie met de naam Flagston was werd gekozen voor Flintstone. Fred en Wilma Flintstone wonen in Bedrock, en zijn goed bevriend met hun buren Barney en Betty Rubble. Fred en Barney zijn tevens collega's, beiden werken voor dezelfde grottenbouwfirma. Fred en Wilma hebben de jonge dinosaurus Dino en de sabeltandtijger Baby Puss als huisdieren.

De FlintstonesLater in de serie werden de stellen ouders, ieder van één kind. Fred en Wilma kregen een dochter, Pebbles, en Barney en Betty adopteerden de oersterke Bamm Bamm. De knipogen naar het Amerika van de jaren '60 maakten de serie tot een groot succes. De Flintstones rijden in een auto die ze met hun eigen voeten voortbewegen, een olifantenslurf doet dienst als douche, een kreeft op wieltjes fungeert als grasmachine en de pick-up heeft een vogel met een lange snavel als naald en speelt uiteraard 'rock'-muziek. De hijskraan van Fred is een dinosaurus, en bij het begin van iedere aflevering zoeft hij via de staart naar beneden met de beroemd geworden kreet 'yabba-dabba-doe!'.

De FlintstonesIn Nederland heeft de KRO de serie jarenlang uitgezonden, met herhalingen tot in de jaren '80. De eerste aflevering was echter bij de NTS te zien op 10 april 1962, en als proef hebben alle omroepen destijds bij toerbeurt afleveringen uitgezonden. In 1994 werd een speelfilm gemaakt met acteurs. In kleine bijrollen waren producenten en bedenkers Joseph Barbera en William Hanna te zien, evenals de stemacteurs Jean Vander Pyl en Harvey Korman. De film werd een groot succes en kreeg in 2000 een vervolg, 'The Flintstones in Viva Rock Vegas', waarin te zien is hoe Fred, Wilma, Barney en Betty elkaar leerden kennen.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 1 oktober 2017

© Hanna-Barbera Productions, Inc.

1000 Resterende tekens


cindyboy
Ik keek ook altijd naar de flintstones. Vond dat een enorm goede serie. Ik weet nog heel goed, dat er enkele afleveringen gewoon afgebroken werden omdat er persee tegen de bal moest gestampt worden. Of als er zo een spel uitliep, dan werd dat spel NOOIT afgebroken omdat er een flintstones begon, dus fred kon gewoon opzouten.
animatiefiguur
leuk programma met fred flinstone en wilma ;-)
Televisor
Ik wilde als peutertje of kleutertje die kleine blonde man van de Flintstones nadoen, met zijn gele haar. Ik spreidde een bananeschil uit over mijn hoofd, mocht niet, bah. :D

Keek jij hier vroeger ook naar?

Alleen op de wereld

Alleen op de wereld (1979-1980)

Deze Japanse tekenfilm is gebaseerd op het Franse boek "Sans famille" van Hector Malot uit 1878,… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Sabrina, The Teenage Witch

Sabrina, the Teenage Witch (1997)

Omschrijving Amerikaanse jeugdserie over de tienerheks Sabrina Spellman die bij haar twee tantes… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Geen afbeelding beschikbaar

Mowgli het wolvenjong, De avonturen van (1958)

Omschrijving Nederlandse kinderserie over een jongen die in de oerwouden van India opgroeit bij de… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven