Flip de Tovenaarsleerling (1961-1964)

Flip de TovenaarsleerlingNa enkele gastrollen had Leen Jongewaard in 1959 de hoofdrol gekregen in de kinderserie Het mannetje op zolder. Omdat schrijfster Mies Bouhuys onverwacht besloot weg te gaan bij de AVRO werd het programma al na vijf afleveringen stopgezet. Het talent van Leen Jongewaard was niet onopgemerkt gebleven en een jaar later kreeg hij de titelrol in Flip de tovenaarsleerling. Het verhaal speelt zich rond 1500 af in het land Mallonië. Flip is in dienst van de nogal verstrooide tovenaar Pytagor aan het hof van koning Sopramus I en koningin Gwendolijn. Samen met hun dochter prinses Milo reist het gezelschap graag door het land.

Flip de TovenaarsleerlingDe hofhouding bestaat verder nog uit Gijs: lakei, koetsier, hulp in de huishouding en bediende tegelijk. Deze komische rol werd gespeeld door Henk Molenberg die daarmee nog populairder werd dan Leen Jongewaard als Flip. Op straat werd hij nageroepen als Gijs en er werden zelfs meerdere fanclubs voor hem opgericht. Omdat vrijwel iedere aflevering zich ergens anders in Mallonië afspeelde konden decorontwerpers Roland de Groot en Hans Chr. van Langeveld zich helemaal uitleven. Bij alles wat zij tekenden moesten ze rekening houden met de zeer beperkte ruimte in de studio. Ieder plekje moest benut worden, inclusief de ruimte voor drie camera's.
 
 


Met dank aan John Beringen
Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 9 augustus 2012

© KRO

Tags: KRO, Jaren 60, 1961

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

F.Bernet
Wat een ontzettend leuke,onderhoud ende serie was dit:de koning(Lex Goudsmid)die alles verkeerd uitsprak,en Gijs(Henk Molen-berg)die altijd overstuur was en dan nog de tovenaar(Jan Hund-ling)die aan het eind van iedere aflevering een toverkunst deed.Een 10 met een griffel voor dit kinderprogramma !
letty
heb er van genoten...dit was echt vermaak voor kinderen.tegenwoordig word alles met de computer gemaakt.lang zo leuk niet meer...en al die mensen die daar toen in speelden zijn later grote acteurs geworden. chapeau!!!het werd met weinig middelen gemaakt, maar wij kinderen van toen, ik ben inmiddels 58 jaar, waren er dol op dit te mogen zien. in vergelijking met nu, hadden wij bijna niets...en toch waren we tevreden...in de huidige tijd hebben kinderen alles...eerlijk gezegd, ik weet niet wat er nu leuker en gezelliger was...

Meer televisie-sentiment

Floris

Floris (1969)

Geïnspireerd door avonturenseries als Ivanhoe uit Engeland, Thierry de slingeraar uit Frankrijk en… Lees meer
Plaatjes kijken

Plaatjes kijken (1985)

Omschrijving Nederlandse eductieve serie voor peuters en kleuters waarin een prentenboek wordt… Lees meer
Het mannetje op zolder

Mannetje op zolder, Het (1959)

Omschrijving Nederlandse kinderserie over de belevenissen van meneer Leeuwerik, een mannetje die op… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven