Freggels, De (1984-1986)

De FreggelsJim Henson, bekend van de Muppet Show, bedacht ook De Freggels. Hierin wilde hij de wereld laten zien hoe we in harmonie met elkaar kunnen leven, hoe verschillend we ook zijn. De Freggels wonen in de Freggelgrot, waar ze zich vooral vermaken met dansen en zingen. De leider van het stel, Gobo, is heel avontuurlijk, net als zijn oom Roel, die op reis is door de mensenwereld en daar vandaan Gobo en zijn vrienden ansichtkaarten stuurt. Gobo's beste vriend is Wimmie, heel lief maar ook erg warrig. Jet rent veel rond en gaat vaak naar de bovenwereld. Daar is de Griezeltuin waar de Griezels Koning, Ma en Junior wonen.

De FreggelsJunior vindt het leuk om Freggels te vangen, maar gelukkig zijn de Freggels veel slimmer dan de Griezels. Terwijl de andere Freggels zingen en dansen is Bobby liever bezig met eten maken en kleren wassen. Mollie is de rustigste van het stel en geeft graag advies. In plaats van avonturen te beleven vindt ze het fijn om gedichten te schrijven en kijkt ze heel goed naar wat er allemaal om haar heen gebeurt. Wanneer zij om raad wordt gevraagd en er zelf geen antwoord op weet gaan de Freggels naar Gloria de storthoop, maar om dit orakel van afval te spreken moeten ze wel door de tuin van de Griezels.

De FreggelsTwee kleine wezentjes die nog het meest op ratten lijken, de roze Filo en de grijze Soof, staan Gloria terzijde en als zij advies heeft gegeven kondigen zij haar af met “de storthoop heeft gesproken”. De Freggels eten graag de bouwsels van de Doeners, kleine bouwvakkertjes die in de grot doorzichtige bouwwerken maken van radijsjes. De Freggels en de Doeners hebben elkaar hard nodig, want zonder Doeners kunnen Freggels niet die lekkere bouwsels eten en zonder Freggels kunnen Doeners niet blijven doorgaan met bouwen. De enige mens die de Freggels in het echt hebben gezien is Doc de uitvinder. Hij is een beetje verstrooid en meestal doen zijn uitvindingen niet wat hij wil.

De FreggelsDoc weet niet dat Gobo soms door het gat in de muur naar binnen sluipt om de ansichtkaarten van zijn oom Roel uit de prullenbak te halen. Doc vraagt zich wel steeds af waarom hij post voor Gobo Freggel ontvangt. Alleen Docs hond Sprokkel heeft door wat er aan de andere kant van de muur gebeurd en doet erg zijn best omdat aan Doc te laten weten maar die heeft niets door. Voor de Britse, Duitse en Franse versie van de serie werden aparte scènes met Doc opgenomen, en voor deze afleveringen stuurde oom Roel kaarten uit Europa. De Duitse Doc was ook uitvinder, maar de Franse Doc woonde in een bakkerij en de Britse Doc was vuurtorenwachter.

In Nederland was de Amerikaanse versie te zien, eerst nagesynchroniseerd bij de KRO, later bij Yorin in een ondertitelde versie. Er kwam ook een vervolg in de vorm van een tekenfilmserie die in Nederland door de VARA werd uitgezonden maar al na 13 afleveringen werd stopgezet. Er bestaan al jaren plannen om een speelfilm van de Freggels te maken, dankzij het succes van de film ‘The Muppets’ uit 2011 lijkt het erop dat de film ook echt gemaakt gaat worden.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 15 februari 2015

© Jim Henson Productions/Bridge Entertainment Group/Moefie Klub

Tags: KRO, Jaren 80, Jaren 00, Jaren 10, 1984, Yorin, RTL 8

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

animatiefiguur
wel eens gezien wel redelijk leuk
mar en geronimo en benjamin en thea en klem
JONGENS EN MEIJES VAN TOEN EN NU DE DVD IS TE KOOP8)8)8)8)8)8 );-);-);-);-);-);-);-);-)

Meer televisie-sentiment

Jeugdjournaal

Jeugdjournaal (vanaf 1981)

Op de dag dat het NOS Journaal 25 jaar bestond werd de eerste aflevering van het Jeugdjournaal… Lees meer
Mew Mew Power

Mew Mew Power (2007)

Omschrijving Japanse tekenfilmserie over vijf meisjes die de krachten bezitten van bedreigde… Lees meer
De Bloementuin

Bloementuin, De (1973)

Omschrijving Britse tekenfilmserie over een tweeling en de kat James die samen avonturen in een… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven