De FreulesDe gezusters Adèle en Thérèse zijn twee berooide freules die een oud vervallen landhuis bewonen met hun butler Henri. Hij is stiekem verliefd op Thérèse. Nadat hun broer Wim is overleden krijgen de freules bezoek van notaris Willig. Hij laat hen het testament horen dat Wim voor zijn dood heeft ingesproken. Wim belooft Adèle en Thérèse één miljoen gulden als zij er voor zorgen dat zij hun neefje, jonker Arie-Frits, zo goed opvoeden dat hij slaagt voor het examen Goede Manieren en naar een chique kostschool in Wales kan. Aangezien de zussen iedere dag noodgedwongen witte bonen in tomatensaus eten nemen zij Arie-Frits direct in huis om hem te leren "hoe het hoort".

De FreulesDe heropvoeding van Arie-Frits valt nog niet mee want hij is de afgelopen jaren behoorlijk verwaarloosd, en vindt het bijvoorbeeld heel normaal om hardop te boeren. Ondanks hun moeilijke taak raken de freules steeds meer gesteld op hun neefje. Eigenlijk willen ze niet dat hij na het examen naar Engeland vertrekt en de freules staan voor een dilemma: of zorgen dat Arie-Frits slaagt, maar dan raken ze hem kwijt of zorgen dat hij het examen niet haalt, maar dan lopen zij de erfenis mis. Tegelijkertijd is Henri bang dat wanneer Arie-Frits slaagt, freule Thérèse zo rijk zal worden dat ze hem niet meer ziet staan.

De FreulesTerwijl de examendag voor Arie-Frits nadert bedenkt hij een plan om Thérèse te ontvoeren. In iedere aflevering van deze vrolijke serie waren ook diverse liedjes te horen, gezongen door de acteurs. De songteksten zijn in 1991 in boekvorm verschenen onder de titel 'De freules en andere liedjes' met tekeningen van Georgien Overwater. De eerste letters van de begintune vormen niet geheel toevallig de naam van de serie. In 2002 verscheen ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van schrijver Sjoerd Kuyper het boek 'Fanfare' met al zijn liedteksten. Bij het boek verscheen ook een cd met liedjes, waarvan 14 titels afkomstig zijn uit De freules.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 8 april 2006
Laatste aanvulling: 13 augustus 2012

© VPRO

1000 Resterende tekens


neef Arie-Frits
Het interieur van het landhuis was Oud Amelisweerd, net onder Utrecht. Probeerde laatste tevergeefs binnen een kijkje te nemen... De zolder van dat landhuis was gigantisch (zie roze nachthemden-clip)
Henri Huismann
Het landhuis van de Freules waren in werkelijkheid twee huizen.Een interieur en een exterieur. Waar het interieur is opgenomen weet ik zo snel even niet meer.Maar het exterieur is in elk geval landhuis Teylingerbosch, te Vogelenzang (nabij Haarlem).Tegenwoordig is dat overigens keurig opgeknapt en zit er een stomvervelend saai kantoor in van het een of ander...Het bos eromheen is mooi. Ik ging er wel eens wandelen.
ziep
Ah, voor het eerst zie ik wat de tekst is van het beginlied, ik heb er in al die jaren niks van kunnen verstaan! Enkel de stem van René Groothof was te volgen.Wat ik me afvraag, is waar dat grote landhuis van de freules stond, dat in de serie van ellende zowat uit elkaar viel. Iemand die weet waar dit is opgenomen?

Keek jij hier vroeger ook naar?

De Dokter Corrie Show

Dokter Corrie Show, De (2015-2016)

Uit een groot onderzoek, dat mede werd gehouden door het Kenniscentrum Seksualiteit Rutgers, was… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Sabrina, The Teenage Witch

Sabrina, the Teenage Witch (1997)

Omschrijving Amerikaanse jeugdserie over de tienerheks Sabrina Spellman die bij haar twee tantes… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Rambo

Rambo (1987)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie, gebaseerd op het personage John Rambo uit de First Blood… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven