Freules, De (1990-1991)

De FreulesDe gezusters Adèle en Thérèse zijn twee berooide freules die een oud vervallen landhuis bewonen met hun butler Henri. Hij is stiekem verliefd op Thérèse. Nadat hun broer Wim is overleden krijgen de freules bezoek van notaris Willig. Hij laat hen het testament horen dat Wim voor zijn dood heeft ingesproken. Wim belooft Adèle en Thérèse één miljoen gulden als zij er voor zorgen dat zij hun neefje, jonker Arie-Frits, zo goed opvoeden dat hij slaagt voor het examen Goede Manieren en naar een chique kostschool in Wales kan. Aangezien de zussen iedere dag noodgedwongen witte bonen in tomatensaus eten nemen zij Arie-Frits direct in huis om hem te leren "hoe het hoort".

De FreulesDe heropvoeding van Arie-Frits valt nog niet mee want hij is de afgelopen jaren behoorlijk verwaarloosd, en vindt het bijvoorbeeld heel normaal om hardop te boeren. Ondanks hun moeilijke taak raken de freules steeds meer gesteld op hun neefje. Eigenlijk willen ze niet dat hij na het examen naar Engeland vertrekt en de freules staan voor een dilemma: of zorgen dat Arie-Frits slaagt, maar dan raken ze hem kwijt of zorgen dat hij het examen niet haalt, maar dan lopen zij de erfenis mis. Tegelijkertijd is Henri bang dat wanneer Arie-Frits slaagt, freule Thérèse zo rijk zal worden dat ze hem niet meer ziet staan.

De FreulesTerwijl de examendag voor Arie-Frits nadert bedenkt hij een plan om Thérèse te ontvoeren. In iedere aflevering van deze vrolijke serie waren ook diverse liedjes te horen, gezongen door de acteurs. De songteksten zijn in 1991 in boekvorm verschenen onder de titel 'De freules en andere liedjes' met tekeningen van Georgien Overwater. De eerste letters van de begintune vormen niet geheel toevallig de naam van de serie. In 2002 verscheen ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van schrijver Sjoerd Kuyper het boek 'Fanfare' met al zijn liedteksten. Bij het boek verscheen ook een cd met liedjes, waarvan 14 titels afkomstig zijn uit De freules.
 
 


Publicatiedatum: 8 april 2006
Laatste aanvulling: 13 augustus 2012

© VPRO

Tags: VPRO, 1990, Jaren 90

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

neef Arie-Frits
Het interieur van het landhuis was Oud Amelisweerd, net onder Utrecht. Probeerde laatste tevergeefs binnen een kijkje te nemen... De zolder van dat landhuis was gigantisch (zie roze nachthemden-clip)
Henri Huismann
Het landhuis van de Freules waren in werkelijkheid twee huizen.Een interieur en een exterieur. Waar het interieur is opgenomen weet ik zo snel even niet meer.Maar het exterieur is in elk geval landhuis Teylingerbosch, te Vogelenzang (nabij Haarlem).Tegenwoordig is dat overigens keurig opgeknapt en zit er een stomvervelend saai kantoor in van het een of ander...Het bos eromheen is mooi. Ik ging er wel eens wandelen.

Meer televisie-sentiment

Kouwe kunstjes

Kouwe kunstjes (1980)

Omdat Micky het niet zo goed doet op school moet haar vader voor een gesprek bij haar klassenleraar… Lees meer
Muppets Tonight

Muppets Tonight (1998-1999)

Ruim 15 jaar nadat de Muppet Show was geëindigd kwam er een vervolg op televisie. In de… Lees meer
Het Geheim van Eyck

Geheim van Eyck, Het (2015)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie over een groep kinderen die ontdekt dat er geheimzinnige dingen… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven