Gat in de GrensAlhoewel Guus Kuyer oorspronkelijk schreef voor een volwassenen, zijn het vooral zijn jeugdboeken geweest die hem bekendheid hebben gegeven. Als onderwijzer had hij al snel door dat het voor kinderen vaak moeilijk is tegen de volwassen wereld op te boksen. Hij heeft dit gegeven ook in zijn boeken verwerkt, zoals het in 1982 gepubliceerde 'Een gat in de grens' waarin hij verhaalt over drie kinderen die onafhankelijk van elkaar hebben besloten van huis weg te lopen, omdat zij het gevoel hebben thuis niet langer serieus genomen te worden. De drie - Jaap-Jan, Luudwien en de stotterende Arnold - komen elkaar al snel tegen en besluiten hun wegloopactie gezamenlijk voort te zetten.

Gat in de GrensZe verbergen zich in een oude bus op een autokerkhof om zo min mogelijk op te vallen. Via de ouders van Jaap-Jan (veelal Jéjé genoemd) krijgt journalist Huib Holleman van het dagblad "De Bazuin" lucht van de zaak en besluit een artikel te schrijven over het drietal. De kinderen, die van statiegeld rondkomen, besluiten hun verhaal voor een paar honderd gulden te verkopen om zo te kunnen overleven. Huib blijkt echter een sensatiezoeker te zijn, die over de rug van anderen zijn journalistieke brood tracht te verdienen. Hij beschrijft het trio als een rovende jeugdbende en om het verhaal nog smeuïger te maken volgt hij de kinderen op de voet om hun schuiladres te kunnen achterhalen.

Gat in de GrensOm zijn speurwerk te vergemakkelijken zet Huib leerlingjournaliste Annie in, die heimelijk verliefd op hem is en maar al te graag zijn klusjes wil opknappen. Luudwien weet Annie er echter van te overtuigen dat Huib een vuil spel speelt en haar voor zijn karretje heeft gespannen. Als het de kinderen te heet onder de voeten wordt besluiten zij naar de Duitsland te vluchten, wat niet erg makkelijk blijkt te zijn, aangezien de politie hen dicht op de hielen zit. Annie - die zich inmiddels van Huib heeft afgekeerd - helpt hen om een gat in de grens te vinden, en brengt hen naar een stille overgang in het bos. Nu raakt Huib in paniek en ziet zijn sensatieverhaal in duigen vallen.

Gat in de GrensHij belt in allerijl de politie die het drietal op de grensovergang weet te arresteren. De volgende dag verschijnt er in "De Bazuin" een verhaal over kinderen die tijdens hun vlucht door volwassenen werden uitgebuit en eindelijk weer naar huis terugkunnen. In 1984 werd besloten van Kuyers verhaal een televisieserie te maken, waarvoor de drie hoofdrolspelers ter voorbereiding van hun acteerwerk zelf ook een zwerftocht hebben gehouden om de situatie van een weggelopen kind beter te kunnen aanvoelen. De serie, gemaakt in samenwerking met de Duitse televisie en daar ook vertoond, werd hergemonteerd tot een speelfilm van 90 minuten die op 19 december 1985 in première ging.
 
 


Bijdrage: Willem Bas
Publicatiedatum: 24 februari 2006
Laatste aanvulling: 19 september 2015

© Added Films/IKON/Sender Freies Berlin

1000 Resterende tekens


Frank de Bruin
Inmiddels heb ik de DVD in mijn bezitvia de IKON.Een erg spannende serie.
Frank de Bruin
Is deze serie op DVD uitgebracht of op video?
Michiel Koperdraat componist muziek GidG
De serie is te bestellen door overmaking van 25,- euro op rekening 606000 van IKON Hilversum, o.v.v. Serie 'Gat in de Grens'. Ook je naam en adres vermelden!

Keek jij hier vroeger ook naar?

Victor en Marie

Victor en Marie (1982)

Omschrijving Britse tekenfilmserie over een meisje dat bevriend is met een grote witte beer. Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Finding Dory

Finding Dory (2016)

Het vervolg op ‘Finding Nemo’ speelt zich een jaar na de eerste film af maar het kostte de makers… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

'k Zag twee beren...

'k Zag twee beren... (1985)

Omschrijving Nederlands kleuterprogramma waarin Hans van der Togt en enkele kleuters op zijn zolder… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven