Gebroeders LeeuwenhartOmdat ze wist dat veel kinderen angsten hebben, en vooral bang zijn voor de dood, schreef Astrid Lindgren daar het boek 'De Gebroeders Leeuwenhart' over, dat ook in Nederland zeer geliefd is en in 1975 de Zilveren Griffel won. In 1977 werd het boek succesvol verfilmd, en van de film werd ook een televisieserie gemaakt. Aan het begin van de 20ste eeuw wonen de broers Jonatan en Karel Leeuw onder armoedige omstandigheden in Stockholm. De grauwheid van hun bestaan wordt benadrukt doordat dit gedeelte in zwart-wit is gefilmd. Karel, die door zijn broer Kruimel wordt genoemd, is erg ziek en heeft niet lang meer te leven.

Gebroeders LeeuwenhartJonatan vertelt hem dat hij niet bang hoeft te zijn, want na zijn dood wacht hen een beter bestaan in het mythische land Nangijala. Maar Jonatan komt eerder te overlijden als hij zijn kleine broertje uit een brandend huis redt. Op zijn begrafenis zegt zijn lerares dat hij eigenlijk Leeuwenhart zou moeten heten omdat hij zo dapper is. Niet lang daarna sterft ook Karel en tot zijn grote vreugde wordt hij wakker in het Kersendal van Nangijala waar hij Jonatan terugziet. Karel is nu kerngezond en kan zelfs zwemmen en paardrijden. De broers, die nu Leeuwenhart heten, leren de duivenkoningin Sofia kennen die de bewoners van het nabijgelegen Bramendal wil helpen.

Gebroeders LeeuwenhartZij worden onderdrukt door het leger van de zwarte ridder Tengil en zijn kwaadaardige draak Katla. Dankzij de duiven van Sofia kunnen er boodschappen worden overgebracht. Als Jonatan naar het Bramendal vertrekt om zich bij het verzet aan te sluiten, blijft Karel alleen achter. Hij voelt zich alleen maar wil niet meer bang zijn: hij wil ook dapper zijn en reist Jonatan achterna. Samen met de bewoners van het Bramendal gaan ze de strijd aan tegen Tengil èn tegen de vuurspuwende Katla. Maar als Jonatan door de vlammen van de draak verlamd raakt dreigt Karel hem weer te verliezen en moet hij een drastisch besluit nemen...
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 30 juli 2006
Laatste aanvulling: 30 april 2014

© AB Svensk Filmindustri

1000 Resterende tekens


tvjr
Ik heb dat deuntje op mijn mp3 speler staan en bij de eerste noot heb ik het al moeilijk om mijn tranen te bedwingen. Film gezien toen ik 4 jaar was. Mijn pa had de LP met de muziek. Nu nog (en ik ben er 31) zwaar onder de indruk. Fantastische verhalen van Astrid Lindgren.
Anoukk.
Ik heb en de film zoals het boek gelezen en gezien.Ik vond het echt gewelig, echt ik zou het iedereen aanraken.Er zitten mooie maar ook vervelende dingen in, waar ik om heb moeten huilen toen ik het had gelezen en gezien.Het is en blijft een geweldig boek ;-);-)Duss gewoon lezen allemaal.xx
Yorick
morgen boek bespreking ;-) vandaag info zoeken sad

Keek jij hier vroeger ook naar?

Purno de Purno

Purno de Purno (1992)

Omschrijving Nederlandse animatieserie over een mannetje in een paars schaatspak, dat al in 1989 te… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Prikballon

Prikballon (1985)

Omschrijving Vlaams kleutermagazine met onder andere de knutselrubriek 'Handige handen' en de… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Pim de Pinguin

Pim de Pinguïn (1988)

De kleine pinguïn Pim woont met zijn ouders op de Zuidpool, samen met tientallen andere pinguïns.… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven