Het Geheim van de GrotIn het zuiden van Zweden ligt Kullaberg, een nationaal park aan zee met rotsen en kliffen. In Nils Holgersson bezoeken de ganzen het gebied vanwege het Lentefestival, de dag waarop geen enkel dier een ander dier kwaad mag doen. Het natuurgebied is ook het decor van de jeugdserie Het Geheim van de Grot. De 13-jarige Kai en zijn 6-jarige broertje Tommy brengen de zomervakantie door bij hun oom en tante die op Kullaberg een boerderij hebben. Ze hebben twee kinderen, Peter van 14 en Marianne van 12 jaar. De vier kinderen vermaken zich met onder andere zwemmen in de zee en het verkennen van de bergachtige natuur.

Het Geheim van de GrotZe leren ook een wat vreemde man kennen die zichzelf voorstelt als dr. Miller, en Peter vindt een opvallende damesring in het gras. Ze schenken er weinig aandacht aan maar 's nachts merken ze dat er iemand rond het huis sluipt. De volgende dag vinden ze voetstappen die leiden naar het huis van dr. Miller, die hen boos wegstuurt. Intussen beweert een plaatselijke schilderes, mevrouw Werner, de eigenares van de ring te zijn. Peter geeft haar de ring maar lang heeft ze er geen plezier van want ze wordt beroofd en vastgebonden, nog wel in de boshut van de kinderen. De verdenking valt uiteraard op dr. Miller en als hij niet thuis is besluit het viertal zijn huis te doorzoeken.

Ze ontdekken een geheime ontvanger en horen daar een codebericht waarin een zekere Krapperup wordt genoemd. Het wordt duidelijk dat dr. Miller zich met spionage bezighoudt en er duiken steeds meer mensen op die naar hem op zoek zijn. Het is het lange tijd voor de kinderen niet duidelijk wie de "goeden" en wie de "slechten" zijn. Ook de ring van mevrouw Werner heeft met de zaak te maken, en is zij eigenlijk wel te vertrouwen? Deze spannende serie heeft overigens niets te maken met het boek "Het geheim van de grot" van Aidan Chambers dat in 1985 de Zilveren Griffel won.
 
 


Met dank aan John Beringen
Publicatiedatum: 4 november 2006
Laatste aanvulling: 5 augustus 2012

© Nord Art

1000 Resterende tekens


bakato
Heeft iemand nog opnamen van het geheim van de grot.Deze serie kwam volgens mij uit 1968
P Hink
Verhip. U heeft toch gelijk. Ik had echt durven zweren, dathet programma "het geheim van de grot heette".Inderdaad de aflevering van Ivanhoe was "duivelskerker" i.p.v. "grot."Na al die jaren is het een beetje door elkaar gaan lopen.Bedankt voor de link.
P Hink
Het is toch echt "het geheim van de grot" Is er misschien een site waar oude programma bladen van de omroepen uit die tijd bekeken kunnen worden.Dan weten we het zeker.:-)@P. HinkDe serie die je zoekt is toch echt De Duivelsgrot (http://www.kindertv.net/index.php/kinder-en-jeugdseries/1983-duivelsgrot-de-1963-1964). De aflevering van Ivanhoe (http://www.kindertv.net/index.php/kinder-en-jeugdseries/2214-ivanhoe) heet The devi's dungeon (De kerker).Hoewel niet online te bekijken, zijn veel van de uitzendgegevens op deze site afkomstig uit oude omroepgidsen, waaronder bovengenoemde series.

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Kijk zelf maar

Kijk zelf maar (1969)

Omschrijving Nederlands jeugdmagazine over zelfexpressie waarin kinderen over hun hobby vertellen… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

De Fluit en de bombardon

Fluit en de bombardon, De (1981)

Omschrijving Nederlandse muzikale animatieserie over een man die nooit tevreden is over zijn… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

De Legende van Prins Valiant

Legende van Prins Valiant, De (1994-1996)

Na jarenlang getekend te hebben aan de strip Tarzan besloot Hal Foster zelf een nieuw stripverhaal… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven