Geheim van de Grot, Het (1968)

Het Geheim van de GrotIn het zuiden van Zweden ligt Kullaberg, een nationaal park aan zee met rotsen en kliffen. In Nils Holgersson bezoeken de ganzen het gebied vanwege het Lentefestival, de dag waarop geen enkel dier een ander dier kwaad mag doen. Het natuurgebied is ook het decor van de jeugdserie Het Geheim van de Grot. De 13-jarige Kai en zijn 6-jarige broertje Tommy brengen de zomervakantie door bij hun oom en tante die op Kullaberg een boerderij hebben. Ze hebben twee kinderen, Peter van 14 en Marianne van 12 jaar. De vier kinderen vermaken zich met onder andere zwemmen in de zee en het verkennen van de bergachtige natuur.

Het Geheim van de GrotZe leren ook een wat vreemde man kennen die zichzelf voorstelt als dr. Miller, en Peter vindt een opvallende damesring in het gras. Ze schenken er weinig aandacht aan maar 's nachts merken ze dat er iemand rond het huis sluipt. De volgende dag vinden ze voetstappen die leiden naar het huis van dr. Miller, die hen boos wegstuurt. Intussen beweert een plaatselijke schilderes, mevrouw Werner, de eigenares van de ring te zijn. Peter geeft haar de ring maar lang heeft ze er geen plezier van want ze wordt beroofd en vastgebonden, nog wel in de boshut van de kinderen. De verdenking valt uiteraard op dr. Miller en als hij niet thuis is besluit het viertal zijn huis te doorzoeken.

Ze ontdekken een geheime ontvanger en horen daar een codebericht waarin een zekere Krapperup wordt genoemd. Het wordt duidelijk dat dr. Miller zich met spionage bezighoudt en er duiken steeds meer mensen op die naar hem op zoek zijn. Het is het lange tijd voor de kinderen niet duidelijk wie de "goeden" en wie de "slechten" zijn. Ook de ring van mevrouw Werner heeft met de zaak te maken, en is zij eigenlijk wel te vertrouwen? Deze spannende serie heeft overigens niets te maken met het boek "Het geheim van de grot" van Aidan Chambers dat in 1985 de Zilveren Griffel won.
 
 


Met dank aan John Beringen
Publicatiedatum: 4 november 2006
Laatste aanvulling: 5 augustus 2012

© Nord Art

Tags: NTS, Jaren 60, 1968

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Simon v.d. Zee
Naar aanleiding van deze serie is een boek verschenen met zwart-wit foto’s dat ik als kind heb gehad maar ben kwijtgeraakt. Aangezien de serie alleen onvertaald op YouTube te zien is zou ik graag wat informatie hebben over dat boekje. Is er iemand die hier iets van weet?
bakato
Heeft iemand nog opnamen van het geheim van de grot.Deze serie kwam volgens mij uit 1968

Meer televisie-sentiment

De Wombels

Wombels, De (1973)

Omschrijving Britse poppenserie (beeldje voor beeldje-techniek) over zeven pluizige wezens die het… Lees meer
De Familie Oudenrijn

Familie Oudenrijn, De (1987-1991)

Om verkeersveiligheid bij een groot publiek onder de aandacht te brengen bedacht Wouter Stips een… Lees meer
Factor Twee

Factor Twee (1992)

Omschrijving Britse jeugdserie over de 14-jarige tweeling Lee en Leah die van elkaars bestaan niet… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven