G.I. Joe (1988-1990)

G.I. JoeDavid Breger werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gevraagd een stripverhaal te maken voor het Amerikaanse militaire tijdschrift "Yank, the Army Weekly". Hij bedacht de avonturen van een Amerikaanse soldaat met de naam G.I. Joe, waarbij de afkorting G.I. staat voor Government Issue. De eerste aflevering verscheen op 17 juni 1942. De naam G.I. Joe raakte al snel ingeburgerd en werd een synoniem voor iedere Amerikaanse solaat. Filmmaatschappij United Artists bracht in 1945 een film uit met de titel 'The story of G.I. Joe', over Amerikaanse soldaten in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.

G.I. JoeIn de film komt geen personage voor met de naam Joe, en de Nederlandse titel luidde dan ook 'Het verhaal van de soldaat'. Na de strips en de film kon ook een actiefiguur van deze stripheld niet uitblijven en in 1964 bracht speelgoedproducent Hasbro deze op de markt. De naam ‘doll’ (pop) werd zorgvuldig vermeden omdat dit te meisjesachtig klinkt. Niet lang daarna volgde een hele speelgoedlijn van deze Amerikaanse held. In 1982 werd een nieuwe reeks actiefiguren uitgebracht die kleiner waren dan de originele versie. Om de nieuwe speelgoedlijn te promoten werd een tekenfilmserie gemaakt door Sunbow Productions.

G.I. JoeDe eerste vijf delen werden in 1983 als miniserie uitgezonden en een jaar later volgden nog vijf afleveringen. Beide reeksen vertellen een afgerond verhaal, waarna in 1985 en 1986 twee complete seizoenen werden uitgebracht. In de tekenfilm bestaat G.I. Joe uit een team soldaten, vaak met hun eigen specialiteit, waarbij Duke en Flint het meest in het oog springen. Onder leiding van generaal Hawk verijdelt G.I. Joe de plannen van Cobra, een terroristische organisatie die onder gezag staat van de onbekwame Cobra Commander. Zijn plannen mislukken keer op keer en zijn leger, bestaande uit Vipers en Troopers, zijn zo teleurgesteld dat ze Serpentor tot hun nieuwe leider maken.

G.I. JoeTeam G.I. Joe blijkt echter iedere keer sterker te zijn. Cobra werd bedacht door Archie Goodwin, striptekenaar bij Marvel Comics, voor een nieuwe reeks verhalen. Ondanks aanvankelijke twijfels bij Hasbro bleken ook de actiefiguren die de leden van Cobra voorstellen populair speelgoed. De serie werd afgesloten met een speelfilm, ‘G.I. Joe: The movie’. Omdat de speelfilmversies van twee andere tekenfilmseries, Transformers en My Little Pony, weinig bezoekers naar de bioscoop hadden getrokken werd de film alleen op televisie uitgezonden en tijdens herhalingen ook in vijf afleveringen.

In 1989 nam animatiestudio DIC de verdere avonturen van G.I. Joe voor haar rekening, maar hield de ondertitel 'A real American hero'. Sindsdien hebben ook andere maatschappijen met wisselend succes G.I. Joe-tekenfilmseries uitgebracht. Om verwarring te voorkomen werden deze nieuwe reeksen voorzien van een eigen ondertitel: 'Extreme' (Graz Entertainment, 1995), 'Sigma 6' (Gonzo, 2005), 'Resolute' (Titmouse, 2009) en 'Renegades' (Darby Pop, 2010). Ook zijn er diverse bioscoopfilms uitgebracht, zowel geanimeerd als met acteurs.
 
 


Met dank aan Ouroboros
Publicatiedatum: 5 maart 2006
Laatste aanvulling: 18 augustus 2012

© Sunbow Productions/Marvel Productions/Hasbro

Tags: RTL 4, Super Channel, Veronica, Jaren 80, Jaren 90, 1988

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Rob Arts
Waren de afleveringen eigenlijk Nederlands gesproken of ondertiteld?e videobanden die ik nog 's ondertiteld. En mn geheugen laat me in de steek hoe dat ook alweer zat bij Veronica...
Smartie
Komt G.I Joe ook op dvd uit?

Meer televisie-sentiment

De Freules

Freules, De (1990-1991)

De gezusters Adèle en Thérèse zijn twee berooide freules die een oud vervallen landhuis bewonen met… Lees meer
Crossbow

Crossbow (1987-1988)

William Tell leeft met zijn zoon Matthew en vrouw Katrina in het plaatsje Clermont. De gemene… Lees meer
Elsa, de leeuwin

Elsa, de leeuwin (1975)

Omschrijving Amerikaanse serie over George en Joy Adamson, twee parkwachters in Kenia en hun… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven