Griezelbus, De (2007)

De GriezelbusVoor de verfilming van 'De Griezelbus', een populaire reeks jeugdboeken met griezelverhalen, werd niet één van de zes delen uitgekozen maar werd een geheel nieuw verhaal bedacht gebaseerd op de boeken van Paul van Loon. Hij werkte zelf mee aan het scenario en hield goed in de gaten dat het filmverhaal zou overeenkomen met zijn eigen schrijfstijl die hij omschrijft als "grumor", griezelig maar met humor. De meeste personages uit de boeken komen ook in de film voor, zoals Onnoval, een 11-jarig jongetje die het niet makkelijk heeft. Op school wordt hij gepest en zijn ouders zijn vooral met zichzelf bezig.

De GriezelbusZelfs zijn vriendinnetje Liselore noemt hem een lafaard omdat hij niet voor zichzelf opkomt. Onnoval denkt dat hij als baby is gebeten door een weerwolf en daarom anders is. Hij raakt hier helemaal overtuigd van als schrijver Nol van Paulo (zowel in naam als in uiterlijk een knipoog naar Paul van Loon) in de klas een verhaal voorleest over een door een weerwolf gebeten jongen, en denkt dat over hem gaat. Niet zo vreemd, want Onnoval schrijft zelf ook graag griezelverhalen. Hoewel Van Paulo hem waarschuwt voor de duivelse Ferluci, die van fantasie werkelijkheid kan maken, schrijft Onnoval toch een verhaal waarin hij afrekent Gino, zijn grootste pestkop.

De GriezelbusHij geeft het aan Ferluci, maar krijgt spijt. De enige kans om Gino te redden is het verhaal van een nieuw einde te voorzien. Onnoval ziet het schrift met zijn verhaal pas weer als hij met zijn klas op schoolreis gaan naar een horrorpretpark met de 'griezelbus'. Het schrift is nu in handen van de reisleider die zich in een kraai kan veranderen. Eenmaal in het griezelpretpark vallen Gino en Liselore in handen van de vampier graaf Vlapono en zijn assistente Ursula. Onnoval moet al zijn moed verzamelen om èn het schrift terug te krijgen èn zijn vriendinnetje te redden die opgesloten zit in een koelcel.

Omdat de AVRO één van de financiers was werd van deze speelfilm uit 2005 ook een serie gemaakt die twee jaar later te zien was. Vreemd genoeg werden de derde en vierde aflevering op dezelfde dag uitgezonden als de complete speelfilm. Paul van Loon zelf was zo tevreden met deze verfilming dat hij een nieuw boek schreef gebaseerd op het filmverhaal. Wie goed oplet ziet hem in de laatste scène als één van de bandleden op het eindfeest.
 
 


Publicatiedatum: 5 juli 2008
Laatste aanvulling: 7 oktober 2017

© Bos Bros./Warner Bros./AVRO

Tags: AVRO, Jaren 00, Jaren 10, 2007, AVROTROS

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

longa
alle griezelbussen zijn leuk ook 7;-)nol van paulo is gewoon door elkaar gehusseld paulo komt van paul loon omgekeerd nol maardan hou je een oover en die is van paulo en van is gwn van:-)
animatiefiguur
erg spannende en leuke kinder-serie;-)

Meer televisie-sentiment

Darkwing Duck

Darkwing Duck (1997)

Hoewel nog altijd populair werd besloten dat er na 100 afleveringen en een speelfilm een einde… Lees meer
Nijntje

Nijntje (1992-1993)

Terwijl zijn zoon aan het spelen was met een speelgoedkonijn tijdens een vakantie in Egmond aan… Lees meer
Herman en de Zes

Herman en de zes (1980)

Een jaar nadat de oorspronkelijk voor de Duitse televisie gemaakte serie De wonderlijke avonturen… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven