Grizzly Adams (1979-1982)

Grizzly AdamsDe Amerikaanse pionier James Adams hield zich in het begin van de 19de eeuw bezig met het vangen van wilde dieren voor dierentuinen en circussen. Grizzlyberen waren zijn specialiteit: hij ving ze niet alleen maar maakte ze ook tam. Hierdoor kreeg hij de bijnaam Grizzly Adams. Direct na zijn dood in 1860 verscheen er al een biografie en in de loop der jaren raakte de naam Grizzly Adams bekend bij een groot publiek. In 1974 vormde zijn levensverhaal de basis voor de speelfilm 'The life and times of Grizzly Adams'. Hoewel dit niet echt gebeurd was werd hierin verteld dat Adams na valselijk te zijn beschuldigd van een misdaad vlucht naar de wildernis van New Mexico.

Grizzly AdamsHij vindt er een verlaten berenwelp die hij Ben noemt, en samen trotseren zij het ruige landschap. De film was een succes, en enkele jaren later volgde een televisieserie waarin net als in film de titelrol werd gespeeld door Dan Haggerty, een voormalig dierentrainer. Naast Ben sluit Adams ook vriendschap met de indiaan Nakuma, en met de oude handelsreiziger Mad Jack en diens koppige ezel Nummer 7. Mad Jack is tevens de verteller van het verhaal. Geregeld zijn er ook ontmoetingen met andere mensen, zoals immigranten op doortocht en goudzoekers. Inmiddels gewend aan slechts het gezelschap van zijn twee vrienden en de dieren ziet Adams ze liever gaan dan komen.

Grizzly AdamsIn Nederland was Grizzly Adams te zien bij de EO, destijds nog een kleine B-omroep met beperkte zendtijd waardoor de serie onregelmatig werd geprogrammeerd en niet alle delen te zien waren. De meeste afleveringen werden in de zomermaanden uitgezonden. Ook de televisiefilm 'The capture of Grizzly Adams' die een paar jaar na de serie gemaakt werd is niet vertoond. Hierin krijgt Adams het bericht dat zijn dochter, die in de televisieserie niet voorkwam, door toedoen van een premiejager naar een weeshuis zal worden gestuurd. Hij besluit terug te keren om haar te helpen, maar zal ook zijn onschuld moeten bewijzen om niet te worden gearresteerd.
 
 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 23 augustus 2012

© Sunn Classic Pictures, Inc.

Tags: Jaren 80, 1979, Jaren 70, EO, Sky Channel

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Tanja
Hallo, ook ik ben een fan van Grizzly Adams, en ben al een tijd op zoek naar eventuele dvd`s. Maar helaas geen succes.Weet iemand hoe je aan de dvd`s kunt komen (het liefst met Ned. ondertiteling) Er zijn wel een paar buitenlandse site`s die ze te koop aan bieden maar ik heb geen ervaring met het bestellen uit het buitenland. IK zou zo graag weer de serie willen zien. Een echte familie film, ik hoop dat hij nog weer op de tv komt. Het Kleine Huis is al diverse keren terug geweest nu Grizzly Adams nog.
Jannie
Zou de serie graag nog eens willen zien maar voor dit jeugdsentiment is helaas geen plek wel eindeloze herhalingen van flodder en the a team pfffff

Meer televisie-sentiment

Hetty de Heks

Hetty de Heks (1978-1981)

In de Berebios en de opvolger Kinderbios waren veel tekenfilms te zien uit de studio's van… Lees meer
Vidocq

Vidocq (1967)

Omschrijving Franse avonturenserie over detective François Vidocq (die echt heeft bestaan), ooit… Lees meer
Teenage Hero Turtles

Teenage Hero Turtles (1990)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie over vier ninja-schildpadden die de misdaad in New York… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven