Gummiberen (1986-1989)

GummiberenDe Duitse snoepfabrikant Haribo maakt al sinds 1922 snoepgoed van fruitgom in de vorm van een rechtopstaande beertje dat over de hele wereld populair is. Naar verluidt at het zoontje van Michael Eisner, destijds directeur van de Walt Disney Company, de snoepjes en inspireerde zijn vader daarmee voor een nieuwe tekenfilmserie rond een groep beren die kunnen bewegen als stuiterballen. Deze reeks vormde samen met de Wuzzels in 1985 de start van de televisieafdeling van Walt Disney. Het verhaal is gesitueerd in de Middeleeuwen en gaat over zes beren, elk met een eigen karakter en kleur, die verborgen voor mensen leven in de bossen.

GummiberenZummi is de oudste van de zes beren en kan toveren, onder meer met behulp van een magisch medaillon. Hij is ook onhandig en vergeetachtig waardoor niet iedere toverspreuk het gewenste resultaat oplevert. Gruffi is soms wat humeurig maar heel handig als het gaat om het bouwen van een huis of een val. Zoals veel beren houdt Tummi van lekker eten en is bijna altijd vrolijk. De twee jongste beren zijn Sunni, die nieuwsgierig is naar de wereld van de mensen en het liefst een prinses zou zijn, en Cubbi, die ooit hoopt ridder te worden. Grammi tenslotte is een moederlijke beer en kent het geheime recept van gummibessensap.

GummiberenAls de gummiberen dit drinken kunnen ze enorme sprongen maken en het hen heeft al vaak uit gevaarlijke situaties gered. Mensen worden tijdelijk heel sterk als ze het sap drinken, daarom houden de gummiberen zich voor hen verborgen. Ze zijn wel bevriend met de schildknaap Ewout en prinses Klara uit het nabijgelegen Duinrijk dat geregeerd wordt door koning Gregor. Graaf Ruwaard en zijn leger van ogers, waaronder de stuntelige Oorlam, doen talloze pogingen om achter het geheim van het gummibessensap te komen. Ruwaard denkt dat hij daarmee zelf koning van Duinrijk kan worden. De meeste mensen denken overigens dat gummiberen niet bestaan.

GummiberenIn latere afleveringen komen de gummiberen er juist achter dat ze niet de enige beren van hun soort zijn. Zo leren ze de artistieke Gusto kennen als Gruffi en Tummi schipbreuk lijden en op zijn eiland terechtkomen en ontdekken ze de verlaten stad Ursalia. In Nederland waren deze avonturen pas te zien toen SBS6 en Net5 de serie uitzond. Voor de niet eerder uitgezonden delen moest een nieuwe nasynchronisatie gemaakt worden, alleen Hero Muller sprak opnieuw de rol van koning Gregor in. Zangeres Alicia Keys bracht een ode aan de serie door op 22 november 2012 in de talkshow Late night with Jimmy Fallon de begintune te zingen.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 3 juni 2013

© Walt Disney Productions/Meta Sound

Tags: NCRV, Net5, SBS6, Jaren 80, 1986

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

walter
op welk net en hoe laat zijn de gummi beren op televisie en zijn er uberhaupt nog dvds te koop
animatiefiguur
leuke disney-serie

Meer televisie-sentiment

Kleine Koos

Kleine Koos (1986)

Omschrijving Nederlandse kinderserie waarin het meisje Koos in haar dromen de wereld van de… Lees meer
Marjolein en het geheim van het slaapzand

Marjolein en het geheim van het slaapzand (2010)

Omschrijving Nederlandse kinderserie over een meisje dat samen met haar oma Klaas Vaak helpt om de… Lees meer
Paulus de Boskabouter

Paulus de Boskabouter (1974-1976)

Na een kleine zes jaar keerde Paulus de boskabouter in 1974 terug op televisie. Samen met zijn… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven