He-Man and the Masters of the UniverseIn 1981 bracht speelgoedfabrikant Mattel een reeks actiefiguren op de markt onder de naam Masters of the Universe. Bij elk actiefiguur zat een stripboekje, waarin de held zijn avonturen beleefde die konden worden nagespeeld. Geruchten doen de ronde dat Mattel de figurenreeks vooral had gebaseerd op de Arnold Schwarzeneggerfilm 'Conan the Barbarian', maar dat is door de fabrikant altijd ontkend. De hoofdrol wordt gespeeld door prins Adam van het koninkrijk Eternia, zoon van koning Randor en koningin Marlena. Adam woont in het kasteel Grayskull en heeft ook een huisdier, de groengele tijger Cringer die zeer bangig aangelegd blijkt te zijn.

He-Man and the Masters of the UniverseOok wordt Grayskull bewoond door de Sorceress, een tovenares die half vrouw half vogel is en magische krachten bezit waarmee zij het kasteel beschermt. Zo geeft zij prins Adam op een dag een bijzonder zwaard. Als hij dit zwaard in lucht houdt, en de magische woorden "by the power of Grayskull" roept, verandert hij in zijn gespierde alter ego He-Man en de bange Cringer transformeert in de moedige Battle-Cat. Samen met zijn bondgenoten She-Ra, Orko, Man-at-Arms, Sorceress en Teela trekt He-Man ten strijde tegen Skeletor die Grayskull wil veroveren om zo de magische krachten die in Grayskull verborgen zijn in handen te krijgen.

He-Man and the Masters of the UniverseOm He-Mans naam verder te verbreiden en zo de verkoop van de actiefiguren te stimuleren kwam Mattel in 1983 op het idee om de helden ook in een tekenfilm te laten spelen. Productiehuis Filmation Studios werd hiervoor ingehuurd en zij brachten tussen 1983 en 1985 honderddertig afleveringen op de markt. De serie bleek een groot succes, vooral onder jongens. Om meisjes warm te laten lopen voor de actiefiguren gaf Mattel in 1985 He-Mans tweelingzus She-Ra een eigen serie, She-Ra Princess of Power. Twee jaar later verscheen de live action-speelfilm 'Master of the Universe' met Dolph Lundgren als He-Man.

Daarna werd het enigszins stil rondom He-Man, maar in 1989 keerde hij terug. Niet in de primitieve omstandigheden zoals in de eerste serie, maar in een hightech omgeving in de toekomst. Deze serie bleek tot grote teleurstelling van de speelgoedfabrikant echter niet aan te slaan. Daarom waagde men in 2002 opnieuw een poging met een nieuwe Masters of the Universe serie, waarin He-Man weer in zijn oude omgeving de strijd aangaat met de vijanden van kasteel Grayskull.
 
 

Gerelateerde artikelen

 


Bijdrage: Willem Bas
Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 11 juli 2013

© Filmation Studios

1000 Resterende tekens


robbie
ik ben op zoek naar deel 3, ik heb al 1 en 2, wie kan mij helpen?
Jan van Vorstenbosch
Echt raar. Dit was nog net voor mijn tijd. En toch vond ik he-man brut. Komt zeker door de actie figuren. Als ik nu kijk is heman niet zo bad ass als ik toen dacht ;-).
Arpe
Inderdaad, dat is hem! Bedankt voor de info. Ga eens kijken of ik er nog een dvd-tje van kan vinden.

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Waar Keek Jij Vroeger Naar

Kaart van Steen, Een (1985)

Omschrijving Nederlandse kinderserie waarin Simon Been op zoek gaat naar Jan Steen; vervolg op Het… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

De avonturen van Tom Sawyer

Tom Sawyer, Avonturen van (1970)

Omschrijving Duitse-Franse jeugdserie over twee vrienden in de jaren '40 van de negentiende eeuw;… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Okkie Trooy

Okkie Trooy, De avonturen van (1962-1964)

Samen met zijn assistent Nono en huishoudster Rozemarijntje woont de uitvinder Okkie Trooy in het… Lees meer