Een Hele Schep GeldIn Nederland is het maken van een jeugdfilm een kostbare aangelegenheid en daarom wordt vaak samengewerkt met een omroep die in ruil voor een financiële bijdrage de film als geheel of als serie mag uitzenden. Ook in onder andere Denemarken worden kinderfilms zo gefinancierd. Een voorbeeld hiervan is Guldregn (letterlijk "Gouden regen"), waarvan de serie in Nederland eerder te zien was dan de speelfilm. Het verhaal is gebaseerd op het boek 'Een hele schep geld' van de Deense schrijver Anders Bodelsen dat door de Nederlandse Kinderjury in 1988 werd gekozen tot het beste kinderboek van het jaar voor de leeftijd 10 tot 12 jaar.

Hele Schep Geld, EenNanna is een meisje dat graag op zichzelf is en vaak naar een oude en vervallen schuur in het bos gaat om daar te lezen. Op een dag ziet ze hoe een man vlakbij de schuur een koektrommel begraaft. Ze vertelt wat ze gezien heeft aan haar buurjongens Jørn en Lasse en zijn jongere zusje Karen. Het nieuwsgierige viertal graaft de koektrommel op en vindt daarin de buit van een diefstal op het postkantoor, 800.000 kronen (iets minder dan 100.000 euro). In plaats van naar de politie te gaan besluiten ze het geld bij Jørn thuis te verstoppen en te wachten tot bekend zal worden gemaakt hoeveel het vindersloon is.

Hele Schep Geld, EenHet plan lijkt te werken totdat Nanna ontdekt dat ze haar bibliotheekpas is verloren waar haar naam en adres op staan. Snel gaat ze terug naar de plek waar het geld was verstopt en vindt daar het pasje terug, niet wetende dat één van de twee dieven haar voor was en al op zoek is naar de kinderen. Als eerste vindt hij de kleine Karen die hij ontvoert. De anderen besluiten nu toch naar de politie te gaan, die hen niet gelooft. Deze spannende serie kreeg twee jaar na uitzending alsnog een bioscooppremière, op 7 oktober 1989. Nog geen maand later werd de reeks opnieuw uitgezonden, wederom op zondagochtend bij Villa Achterwerk.
 
 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 8 juli 2013

© Metronome Productions/Danske Filminstitut

1000 Resterende tekens


Sylvia
Wat bij mij is bij gebleven was dat het kleine meisje werd ontvoerd en in het bos zonder haar bril werd achter gelaten. Heel erg zielig vond ik dit
Mupsie
Nu ik dit weer lees begint het allemaal weer een beetje te dagen. Volgens mij heb ik het boek toen ook gelezen. Heel spannend, zou het inderdaad ook nog wel eens terug willen zien. Vind de Scandinavische jeugdseries over het algemeen sowieso wel leuk
kelly
ja, dit was destijds echt een spannende kinderserie haha. vergeleken bij wat ze nu kijken... ik zat er altijd helemaal in en fantaseerde er op los met mijn vriendjes .. grappig ik was de serie bijna vergeten,maar ineens kon ik me gewoon het beeld van het trommeltje voor me halen,wist nog precies hoe het eruit zag. ;-)

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

De Kat

Kat, De (1973)

Omschrijving Vlaamse jeugdserie over een man die, verkleed als kat, het opneemt tegen… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Het Kolob-mysterie

Kolob-mysterie, Het (1986)

De 12-jarige Gretchen Kierney is een nieuwsgierig meisje dat alles wil onderzoeken. Haar grote… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

thumb sanne3

Sanne (1983)

Begin jaren '80 was het plaatsen van kruisraketten door de NAVO in Nederland een veelbesproken… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven