De Wonderlijke avonturen van Herman van VeenHoewel het lijkt dat deze serie voor Nederland gemaakt werd is het de Bayerische Rundfunk die samen met Herman deze serie speciaal voor de Duitse jeugd produceerde. Onder de titel Die seltsamen Abenteuer des Herman van Veen werd het daar in 1977 uitgezonden. Twee jaar later zond in Nederland de KRO de nagesynchroneerde versie uit als De wonderlijke avonturen van Herman van Veen. Het verhaal begint met Els, een jong meisje dat in de stromende regen op zoek gaat naar de Professor-Prokulatis-Kragedatus-Strasse. Na lang zoeken en veel rondvragen komt zij uiteindelijk aan bij de molen van Herman waar de deur op een kier staat maar er niemand thuis is.

De Wonderlijke avonturen van Herman van VeenDeze molen, waarin Herman samen met zijn vrouw Marlous en acht vrienden woont, heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Behalve dat deze midden in de stad tussen de torenflats staat, kan de molen ook vliegen en hangt vol met toverschilderijen. Herman kan deze schilderijen tot leven brengen zodat hij door de tijd kan reizen. Dit brengt hem in zes afleveringen naar de Sahara, de toekomst, de middeleeuwen, de jaren vijftig, het land van de geesten en naar vandaag. Els besluit na lang roepen naar binnen te gaan, komt zo bij één van de schilderijen terecht die tot leven is gekomen en besluit daarna door het schilderij te kruipen.

Hierdoor belandt ze bij Herman in de Sahara en kan het wonderlijke avontuur beginnen... Van de liedjes uit deze serie is "Opzij" het bekendste nummer. Het stond destijds acht weken in de Top 40 en haalde als hoogste positie de elfde plaats.
 
 


Laatste aanvulling: 11 juli 2013

© Harlekijn Holland/KRO/Bayerische Rundfunk/Van Genderen Filmprodukties

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Marjolein Hento uit Den Haag
Vanaf mijn 15e ben ik bekend met Herman van Veen. Alle lp's gekocht en deze staan nog steeds in de kast. Later kinderen gekregen en dan spreekt het voor zich dat "Herman en de zes" en "de wonderlijke avonturen " niet mochten ontbreken. Zingen, zingen, zingen voor mijn kinderen.
Later kwam Alfred Jodocus Kwak. Fantastisch, ook hier alle boeken van 'gehad' ( lelijk woord).
Nu zijn er kleinkinderen en ook deze hebben het recht met een grote glimlach op te groeien. Helaas heb ik momenteel 1 boek, met cd, van Alfred J.Kwak en de sneeuwvlok. Elisa van 4 kan het redelijk volgen, voor Pieter van 2 is het wat lastig.

Herman, je bent al jaren mijn idool en zal je op zeker, ook, bij mijn kleinkinderen introduceren!

Dank voor het delen van jouw talent.

kalam
echt helemaal te gek dat ik dit gevonden heb na pak"em beet 34 jaarik heb het al die tijd gezegt tegen mensen om me heen, " heman van veen vliegende molen en een avontuur, zo iets staat er me bij" zei ik dan ik kom zelf uit '75 dus was zelf 4 ben dus niet gek....yes to hell with you allmisschien is mijn geheugen toch niet zo slecht

Meer televisie-sentiment

Het Koraaleiland

Koraaleiland, Het (1983)

Omschrijving Brits-Australische jeugdserie over drie jongens die in 1840 na een schipbreuk op een… Lees meer
Avatar

Avatar (2006-2008)

In een wereld die is beïnvloed door Aziatische en Indiaanse culturen en verdeeld is in vier naties… Lees meer
Rogues Rotseiland

Rogues Rotseiland (1976)

Omschrijving Britse jeugdserie over een voor de zuidkust gelegen eilandje waar uranium wordt… Lees meer