De HulkDe stripverhalen over superhelden van de Amerikaanse uitgeverij Marvel zijn regelmatig bewerkt tot (teken)film of televisieserie, zoals X-Men, Spider-Man en Daredevil. Ook de Hulk is van oorsprong een stripfiguur, waarvan het eerste verhaal in 1962 werd gepubliceerd. Het succes van de strip leidde vier jaar later tot een 13-delige tekenfilmserie, maar het grote publiek leerde het groene monster pas goed kennen dankzij deze serie die eind jaren '70 van start ging. Dr. David Banner is een wetenschapper die onderzoek doet naar de fysieke kracht van de mens. Tijdens een experiment in het laboratorium wordt hij per ongeluk geraakt door gammastralen.

De HulkOp het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand, maar al snel blijkt dat wanneer de anders zo vriendelijke man zich boos maakt hij uit zijn kleren scheurt en verandert in een groene reus: de Hulk. David heeft zijn transformatie niet zelf in de hand. Achteraf kan hij zich ook niets herinneren van wat hij gedaan heeft. Meestal weet hij als Hulk misdaden te voorkomen en schurken uit te schakelen. Toch is hij op de vlucht want al snel wordt hij van twee moorden verdacht die hij niet gepleegd heeft. Liftend door heel het land probeert hij een geneesmiddel te vinden die het beest in hemzelf kan stoppen.

De HulkOndanks dat hij zijn eigen dood in scène heeft gezet wordt David gevolgd door de journalist Jack McGee. Hij is degene die David van de moorden beschuldigd, en hij wil graag een nieuwe primeur voor zijn krant. Gelukkig voor David komt Jack altijd net te laat. Het succes van de serie resulteerde in een nieuwe tekenfilmserie en in Nederland was, in de Kinderbios, de tekenfilmserie uit 1966 te zien. In de jaren '80 werden nog eens drie vervolgfilms gemaakt, maar door het overlijden van hoofdrolspeler Bill Bixby in 1993 kwam er een definitief einde aan de reeks. In 2003 en 2008 keerde de Hulk terug, dit keer in de bioscoop.

Het groene monster was nu computergeanimeerd, maar de 'oude' Hulk Lou Ferrigno is in beide films even te zien als hoofd van de bewaking. Door zijn lengte en enorme spieren gaf men destijds de voorkeur aan deze voormalige Mister Universe boven de iets kleinere Arnold Schwarzenegger, die ook auditie deed.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 16 juli 2013

© Universal

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

J. Spiering
Deze serie heeft veel overeenkomsten met the fugitive, de tv serie uit de jaren zestig.
Chip
Eén kleine verbetering: de tekenfilm serie die begin jaren tachtig bij Kinderbios te zien was, was de versie uit 1966. De tekenfilm serie uit 1982 was pas in de jaren negentig bij Telekids te zien in Nederland.@ChipJe hebt helemaal gelijk, de tekst is inmiddels aangepast.

Meer televisie-sentiment

Studio op Stelten

Studio op Stelten (1994)

Omschrijving Nederlands kinderprogramma met diverse onderdelen, waaronder de mop van de week, de… Lees meer
Fort Alpha

Fort Alpha (1996-1997)

Het nieuwe schooljaar is voor het Alpha College ook het eerste schooljaar want de school is… Lees meer
Oom Ferdinand en de Toverdrank

Oom Ferdinand en de Toverdrank (1974)

De broers Marc en Robin hebben een speedbootje waarmee ze graag op de plassen varen. Daar leren ze… Lees meer