IJsco de IJsbeer (1957-1959)

IJsco de IJsbeerHalverwege de jaren '50 zond vrijwel iedere omroep een eigen poppenserie uit, zoals Dappere Dodo bij de KRO en Pluim de eekhoorn bij de NCRV. Bij de VARA waren eens per maand op zaterdagmiddag de avonturen van de ijsbeer IJsco te zien, een creatie van poppenspeler Frank Kooman. Hij had tijdens een voorstelling in een buurthuis in Rotterdam omroepster Karin Kraaykamp ontmoet, die hem vervolgens bij de VARA had geïntroduceerd. Voor deze omroep bedacht Kooman de serie rond IJsco, waarin ook de circusmuizen Tips en Tops, Hannes de olifant, Dennie Appel, Li Sen de Chinees en circusdirecteur meneer Marcello voorbij komen.

IJsco de IJsbeerFrank Kooman schreef alle verhalen, componeerde de muziek (inclusief twee liedjes per aflevering) en sprak alle stemmen in. De geluidsopnamen nam hij op met een Revox-bandrecorder waar hij vervolgens mee naar Hilversum ging om alles te laten overschrijven. De uitzendingen vanuit de Bussumse Studio Irene waren live, waar Kooman samen met drie assistenten de voorstelling met de geluidsband meespeelde. Het decor was 6 meter breed en bestond uit drie taferelen, waar met meerdere IJsco-poppen werd gewerkt. De floormanager was Fred Benavente, die later veel furore zou maken met onder andere Farce Majeur.

IJsco de IJsbeerEén uitzending was niet live en dat is de enige aflevering die bewaard is gebleven. Dat de serie goed bekeken werd merkte Frank Kooman nadat IJsco's hoofd in een uitzending per ongeluk uit een vliegende paddestoel was gevallen, een voorval dat hem nog maanden zou achtervolgen. Naar aanleiding van de serie kreeg hij een contract aangeboden voor 100 kindervoorstellingen door het hele land. Van de opbrengst kon hij in 1960 zijn eigen Kooman's Poppentheater in Den Haag oprichten. Het theater bestaat al meer dan 50 jaar en wordt nu voortgezet door zijn zoon Arjan Kooman. IJsco de ijsbeer maakt nog altijd deel uit van de voorstellingen.
 
 


Met dank aan Frank Kooman
Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 8 augustus 2013

© Frank Kooman/VARA

Tags: VARA, 1957, Jaren 50

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

:-0
he echt zoon leuk theater dat jullie hebben en die stemmen het liefst zou ik er uren blijven zitten

Meer televisie-sentiment

Carolientje en Kapitein Snorrebaard

Carolientje en Kapitein Snorrebaard (1980-1981)

Voor de reeks Klein, klein kleutertje, dat al sinds 1962 te zien was op de Vlaamse televisie,… Lees meer
Casper het vriendelijke spookje

Casper het vriendelijke spookje (1962)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie bestaande uit meerdere reeksen over een vriendelijk spookje… Lees meer
Jungle Boek

Jungle Boek (1994)

Omschrijving Japanse tekenfilmserie over een jongen die in de jungle van India wordt grootgebracht… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven