Inde Soete SuikerbolDe verhalen over bakkerij 'Inde Soete Suikerbol' begon als krantenstrip in De Standaard in 1935. Vanaf 1936 verscheen deze serie in boekvorm waarvan er zeven delen zijn uitgebracht. De verhalen werden geschreven door W.G. van de Hulst. Zijn oudste zoon, de toen 14-jarige Willem G. van de Hulst Jr., maakt de illustraties. De strip werd in de jaren '40 al bewerkt tot hoorspel en in 1950 tot een toneelspel. Voor de televisieserie werden de originele tekeningen van het eerste boek door de tekenaar zelf opnieuw gemaakt. Deze tekeningen hadden meer kleur en details, zodat ze geschikter waren om op televisie te vertonen.

Inde Soete SuikerbolBij de illustraties werd het verhaal verteld van de dikke suikerbakker, zijn norse vrouw en de ondeugende bakkersknecht Louw. De bakkerij staat in een dorpje dat tussen twee koninkrijken ligt, het rijk van de Noordelingen en het rijk van de Zuiderlingen. In de eerste aflevering krijgt de bakker de opdracht om 100 suikerbollen voor de koning te maken. De bakker houdt wel een geintje. Hij wil een grap uithalen met Louw door een dennenappel te verstoppen in een extra grote suikerbol. Helaas voor hem neemt door een samenloop van omstandigheden niet Louw, maar de koning een hap uit de suikerbol...

Bij de eerste uitzending waren er 25 afleveringen te zien van 5 minuten. Voor de herhalingen werden deze samengevoegd tot 6 delen van 20 minuten. Tegelijk met de serie verscheen ook een nieuwe editie van het boek met meer dan 100 plaatjes die uitgeknipt en ingeplakt moesten worden. In 2004 werd het opnieuw uitgegeven ter gelegenheid van 150 jaar uitgeverij Callenbach, met plakplaatjes. In 1994 is het verhaal bewerkt tot jeugdmusical, waarbij voor het affiche een originele illustratie van Willem G. van der Hulst Jr. werd gebruikt.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 18 juli 2013

© NCRV/W.G. van de Hulst

1000 Resterende tekens


Elizabeth
Het valt me op dat zoveel mensen zulke goede herinneringen hebben aan de serie "In de soete suikerbol", zowel in boekvorm als de TV-serie. Zelf lees ik de deeltjes nu voor aan mijn eigen kinderen en ik moet zeggen, dat zij er net als ik vroeger, ook van smullen. En dat anno 2011!Wanneer komt de DVD??!!
Jeany
Ik ben nog in het bezit van de eerste 3 delen van deze serie. Ze kostten toen F 2,25.Wij hadden toen nog niet zoveel boeken en ze zijn dan ook stukgelezen.
petra
ik had die vroeger op een langspeelplaat (lp)ik heb er uren luister plezier aan gehad en kan nou nog zelfs een paar zinnen en fragmenten van mee zingen en praten hihihihi maar altijd een leuk verhaal voor jong en oud groetjes petra

Keek jij hier vroeger ook naar?

Het Huishouden van Jan Steen

Huishouden van Jan Steen, Het (1984)

Omschrijving Nederlandse kinderserie met verschillende onderdelen, waaronder de Deense serie… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

De Droomshow

Droomshow, De (1993-2001)

Dankzij een vriendin wordt Judith de Bruijn in 1990 aangenomen als omroepster bij de AVRO. Na drie… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Mooie Marian

Mooie Marian en haar vrolijke vrienden uit Sherwood (1991)

Omschrijving Britse komische jeugdserie waaruit blijkt dat niet Robin Hood maar zijn geliefde… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven